Kui aga konkursiga leitud tegevjuht Andra Veidemann mullu septembri algul sihtasutuse asjaajamise üle võttis, avanes talle selle rahaasjadest järgmine pilt. Arvel asunud veidi alla miljonist kroonist oli 48 protsenti ette nähtud nõukogu liikmetele välja makstavateks palkadeks ja nendelt makstavateks maksudeks.


“Seega on olnud sihtasutusel organisatsiooni käivitamiseks lõppeval aastal kasutada 479 975 krooni,” teatas Veidemann 16. septembril nõukogu koosolekul.


Mis alusel raha maksti?


Pool linnaasutuse eelarvest lihtsalt nõukogule välja maksta tundub üllatav. Kas Tallinna linnavõim on ehitanud puukfirma, mille tegelik eesmärk on vajalikele inimestele raha välja kantida?


Selliseid kahtlusi toidab ka asjaolu, et tegu on üpris väikese organisatsiooniga, mille palgal lisaks juhatajale vaid paar-kolm inimest: projektijuht, üks mittekoosseisuline nõunik, raamatupidaja.


Nõukogu liikmeid on aga koguni kaheksa, sealhulgas suurerakonna juht, ekspresident, kõrged linnaametnikud.


Avalike dokumentide järgi näib siiski, et nõukogu tasude maksmine on käinud vähemalt paberite järgi õiguspäraselt – iseasi, kui otstarbekalt.


Volikogus kinnitatud põhikirja järgi võib sihtasutuse nõukogu liikmele maksta tema ülesannetele ja sihtasutuse majanduslikule olukorrale vastavat tasu. Tasu suuruse otsustab Tallinna linnavalitsus.


Põhikiri täpsustab, et tasu makstakse välja üks kord kuus. Kui nõukogu liige aga puudus nõukogu koosolekult, siis ta selle kuu eest tasu ei saa.


Tallinna ettevõtlusameti linna äriühingute järelevalve osakonna juhataja Vello Ervin ütleb, et SA Tallinna Arengu- ja Koolituskeskuse nõukogu liikmetele määras tasu linnavalitsus oma korraldusega 2. aprillist 2008.


Selle järgi hakkasid nõukogu liikmed saama 1. aprillist 2008 kuutasu suuruses üks kuupalga alammäär (4350 krooni), nõukogu esimehe kuutasuks määras linnavalitsus aga 1,5 alammäära (6525 krooni).


Seega on arengu- ja koolituskeskus tunnistatud linnamajanduses tähtsuselt teise kategooria asutuseks. Samad nõukogu tasude määrad kehtivad näiteks sellistes ettevõtetes ja asutustes: Tallinna Soojus, Tallinna Linnahall, Tallinna Diagnostikakeskus, SA Tallinna Lauluväljak, SA Tallinna Ettevõtlusinkubaatorid jt.


Veidemann ei kommenteeri



Tallinna koolituskeskuse tegevjuht Andra Veidemann kinnitas telefonivestluses Ekspressiga, et nõukogu liikmete tasud on 2008. aasta eest ka tegelikult välja makstud.


Nõukogu tasude põhjendatuse ja suure osakaalu kohta koolituskeskuse eelarves Veidemann kommentaari anda ei soovinud.


“Ma ei taha seisukohta võtta. Tasude maksmine on sihtasutuse asutaja otsus,” leidis ta. “Eestis on väga erinevaid sihtasutusi – neid, kus nõukogu liikmete töö on tasustatud, ning teisi, kus tasu ei maksta.”


Veidemann töötas enne Tallinna Arengu- ja Koolituskeskuse juhtimist ­Eesti kultuuriesindajana Moskvas ning on varem juhtinud ka Ühiskondliku ­Leppe Sihtasutust.


SA Tallinna Arendus- ja Koolituskeskus nõukogu liige, Tallinna linnasekretär Toomas Sepp ütles Ekspressile, et tema hinnangul pole nõukogu liikmetele makstava tasu nii suur osakaal eelarves tava oludes põhjendatud, kuid tegu oli käivitusperioodiga.


“Käivitamisel on kulud tavaliselt suuremad,” märkis ta.


Sepa sõnul oli ka sihtasutuse algul plaanitud rahastamisskeem hoopis teistsugune, kui välja kukkus. Keskus pidi saama ÜRO koolituskeskuse UNITAR esindajaks ja partneriks Eestis, kuid koostöö UNITARiga on nüüdseks ära langenud.


Linnasekretär Sepp rääkis ka, et Tallinna linnapea Edgar Savisaare valimine SA Tallinna Arendus- ja Koolituskeskus nõukogu esimeheks oligi tingitud UNITARi vastavast nõudest, mitte aga linnapea sügavast soovist seda nõukogu juhtida.
SA Tallinna Arengu- ja Koolituskeskuse nõukogu
(koosseis määratud Tallinna volikogu otsusega 24. jaanuarist 2008)

Nõukogu esimees
  • Tallinna linnapea Edgar Savisaar
Nõukogu liikmed
  • ekspresident Arnold Rüütel
  • Tallinna linnasekretär Toomas Sepp
  • Tallinna linnakantselei arendusdirektor Kaarel-Mati Halla
  • Tallinna linnakantselei välissuhete osakonna juhataja ­Heili Luik
  • eksmajandusminister Heido Vitsur
  • Tallinna esindaja Euroopa Liidu juures Allan Alaküla
  • Tallinna linnavolikogu Keskfraktsiooni liige Maria ­Beljatskaja.
Mida nad seal teevad?
  • Sihtasutuse eesmärk on Tallinna linna, Eesti ja teiste riikide omavalitsuste jaoks oluliste arendusprojektide edendamine, uuringute ja analüüside teostamine, koolitustegevus.
  • Tegevjuht Andra Veidemanni sõnul korraldas sihtasutus mullu novembris esimese e-valitsemise teemalise koolituse. “Meie põhitegevus ongi seotud rahvusvahelise koolitusega. Sedasama, mida riik pakub näiteks Gruusia ja Ukraina riigiametnikele, võime meie pakkuda munitsipaaltasandil.”
  • Loomisel pidi sihtasutus osalema ÜRO koolitusprogrammis, kuid koostöö soikus.
  • SA 2009. aasta eelarve suurus on kaks miljonit krooni, lisaks otsitakse toetusi väljastpoolt linnaeelarvet.