Ljonja

32aastane Tallinna rahvasaadik Leonid Tsingisser heliseb ja kõliseb. Aastaid tagasi valdas ta vaid kullaletti Kadaka turul. Kuld saabus Türgist. Sel reedel aga näete hoopis uut taset. Vanaturu kael 12, otse Kaarmanni poe kõrval, avatakse Tsingisseri "Hansa Kuld". Kas teate, et iga Eestis müüdud Seiko kella pealt pudeneb münt Tsingisseri taskusse? Tema firmale kuulub veel ka Raymond Weilli ja Cartier' kellade müügiõigus. Tsingisseri varandust võiks hinnata umbes 20 miljonile kroonile.

Cartier' kellade hinnad algavad 50 000 kroonist. Kui palju istub Tallinna volikogus saadikud, kes endale Cartier' kella võivad lubada?

Leonid ise võitleb vene sümboolika eest. Linn peaks paigutama peaaegu 500 000 krooni "Russalka" ausamba heakorrastamisse (igaüks võib Kadriorus jalutades näha, et Amandus Adamsoni "Russalka" on Tallinna parimas korras monument). Isegi Keskturu omanik Vadim Polishtshuk hoiatas, et ärge Tsingisseri küll "Russalka" rahade ligi laske. Polishtshuk tegi ise "Russalka" ausamba fondi... ja arreteeriti kohe pärast seda seoses abilinnapea Mait Metsamaa mõrvaga.

Gena

Everi auto parkis Ekspressile intervjuu andmise hetkel Kullassepa tänaval. Ahvatlev auto, Mercedes CLK. Everi kingakauplus Gino, tema põhiline ja ainus teadaolev bisnis linnavolikogu tegevuse kõrval, asub Nunne tänaval. Õigupoolest on Everit pikka aega jooksutatud, et tema poolt ehitatud kauplust (enne oli seal ALMAVÜ kuur) omandiks vormistada. Kui Genalt küsida, kas ta oma poliitilise mõjuga lõpuks neid pabereid korda ei saa, rehmab ta käega: "Ainult lubavad. Ah, polegi vaja."

Siinkirjutaja on Gennadi Everi kauaaegne tuttav. Veel aegadest, mil mehe nimi oli Gennadi Grigorjan ja ta armastas tuttavatele Rocca al Mare lahmakas majas oma kuuenda kategooria koka oskusi demonstreerida. Need olid maitsvad õhtud. Gena vajas nõu, kuidas ajalehte Estonija püsti hoida.

Volikogusse kandideeris ta Rahva Valiku nimekirjas, kuid pettus Jüri Mõisas õige pea. Mõis ei tahtnud maksta Vene Kultuurikeskuse (Ohvitseride Maja) remondiarveid. Rahva Valik tegi oma valiku ja ähvardas Mõisa reeta, kui remondiraha ei tule. Siis astus Mõis õige vaimuka sammu – ütles et tooge siis ehitusarved, saate oma miljonid. No kuulge! Millised vene ehitusfirmad siinlinnas pabereid säilitavad, kui Mart Laari endagi majaehitus mustalt käib?

"Slushai, Hans, dorogoi – ja poidu k Saviku!" (nii hüüab Gena Edgar Savisaart) teatas ta mulle ühel sügispäeval. Olin hämmeldunud. Mõis polnud Gennadi Everi häält ju niisama saanud, kauba sisse käis töökoht Tallinna segaseima aruandlusega suurfirmas nimega Tallinna Soojus. Kuuenda kategooria kokk töötas Tallinna Soojuse sisekontrolli juhina! Koos ülemus Elmar Sepaga tegid nad Soojuses tööd, mille kohta siiani keegi halba sõna pole öelnud. Ever korraldas näiteks, et ettevõttest peaaegu 20 kilomeetrit eemal Järvel asuv transpordiosakond toodi Lasnamäele, soojusfirma õuele. Tärganud armastus "Saviku" vastu viis mehelt töökoha ja tegi temast parteikargaja.

Neljapäeva hommikul ootab ta pakkumisi. Käinud on "Savik", käinud on Palts... Kingakaupluse kinnistamisest Everi omandisse jääb ilmselt väheks.

Vahepeal oli Gena vangimajas. Süüdistatuna kirjastaja Vitali Haitovi mõrva tellimises. Kuna lehekirjastajaid tapetakse meil õnneks harva, tundsin selle süüdistuse vastu elavat huvi. Tõsi on, et kui Gena kodus kebabi küpsetab ja poliitikat arutab, lipsab kaukaaslase suust mõnikord väljend umbes, et parem oleks, kui mõnda meest poleks. Kohe üldse ei oleks. Aga kas haukuv koer hammustab?

Kui Ever vangist välja tuli, vaatas ta Päevalehe ja Postimehe ajakirjanikele otsa ning ütles: "Teie endi omanikud tuleks kuukeseks süütult Patareisse sulgeda. Las vaatavad, kuidas on higiste müüride vahel istuda ja enda kohta lehtedest jama lugeda..." Noh, leheomanikul käis jutt üle selja. Ma ei tea, kas Postimehe Norra omanikel ka. Kaukaaslane naeratab: ei, ega ma tõsiselt...

Mõtlen, et kui mees tegelikult nõndanimetatud "märja" teo on teinud, kas ta siis nõnda ärpleks. Kes Haitovite asja on uurinud, teab, et noore Marian Haitovi naine (Marian tapeti mõni aeg varem kui ta isa) kadus Mariani varaga kohe pärast mehe surma jäljetult. Isa lahendas poja mõrva mõistatuse... ning sai samuti Lepiku teel kodumaja ees kuuli. Versioone on mitmeid. Keskkriminaalpolitseis käib uurimine Gennadi Everi osas endiselt edasi.

Gennadi Ever naeruvääristab vaimukalt oma vastaseid, vene poliitikuid. "On aga ahnepäitsud. Andrejev küsis Ühinenud Rahvapartei häälte eest mitte rohkem ega vähem kui kolme (!) linnarajooni juhi kohtasid pluss kaht abilinnapead! No kuulge, meie oleme siin riigis siiski eestlastel külas, mitte nemad meie linna vähemusrahvus!"

Leivi SHeri ja Leonid Mihhailovi integratsioonirahade pätsamise kohta ütleb armeenlane lihtsalt: "Primitiivid. Korraldavad aidsiga võitlemiseks kontserdi, raiskavad 200 000! Pärast tuleb korraldaja Estonija toimetusse ja ütleb sõna-sõnalt "mina varastasin kontserdist ainult
10 000, ülejäänu võttis Afanasjev!""

Me tuleme taas ja taas, sest on materiaalne baas

Ever ja Tsingisser on eesti poliitikutele ebamugavad sellepärast, et nad näevad mõõdukate ja reformarite nihverdamisi läbi. "Siinsamas Haaberstis, mille halduskogu ma juhin, taheti kinnisvarahooldust "vasakule" ehk Urmas Sõõrumaale ja Toomas Toolile nihverdada. Oleksime kaotanud 17 miljonit. Palts ehmatas, kui teada sai. Paltsi nõrkus on see, et tema bürokraadid on aasta aega kauem ametis olnud, teavad kõiki nõkse. Palts üksi ei suuda läbi hammustada, mida talle sinna otsustesse ja eelarvetesse sisse sokutatakse," räägib Tsingisser

Ühe mõtte tahab Ever veel lisada. "Me võiksime eestlastel aidata Vene suunas minevaid teateid pehmendada. Teie juhtide läkitused Venemaale on nii taktitud ja kalgid – näete ise, selliseid kiusupunne ei lasta isegi isakeste eestuppa."

Kaval ja kogenud rahvasaadik Tsingisser ei räägi tulevikuideedest. Räägime asjast. Mõõdukad on Tallinna Vee erastamisega juba küllalt lüpsnud. Vilba proovis bussiliinidega, sai näppude pihta. Aitab neile! Täna tõmbavad Gena ja Ljonja ilusa tihi Tallinna volikogus, homme on pidupäev Gino kingakaupluses ja Vanaturu 12 kullakaupluses. Astun läbi, katsun kodulinna poliitilise kultuuri tuiksoont.