Mõned aastad tagasi jalgpalli maailmameistrivõistluste suure publikuhuvi tõttu rahatulva osaliseks saanud Saksamaa lõbuärid vaevlevad hetkel suurtes raskustes. Saksamaal, kus prostitutsioon legaliseeriti 2002, töötab ligi 400 000 lõbutüdrukut. Seksiäri kogutulud ulatusid eelmisel aastal 191 miljardi kroonini. Tulemus, millest käesoleval aastal võib vaid unistada. Lõbumajade sissetulekud on keskmiselt vähenenud ligikaudu 30 protsendi võrra. Varem kuni viit klienti päevas teenindama pidanud lõbutüdrukud piirduvad olude sunnil nüüd vaid ühe või kahega.

Ajakiri Time kirjutab, et kriisi mõjudega võitlevad Saksamaa bordellid soodsamate hindade ja turundusnippidega. Langetati tunnitasusid, võimaldatakse priid transporti, soodsa hinnaga päevapileteid. Berliini lõbumaja nimega „Pussy Club" pakub kundedele „Rootsi laua" paketti - 70 eurose pileti eest saab ajavahemikus kella kümnest neljani tarbida piiramatus koguses juua, süüa ja seksi. Eraldi hinnasoodustused on välja mõeldud lojaalsuskaardi omanikele ja golfaritele.

Berliinis asuv „Artemise" klubi pakub seevastu pühapäeviti ning esmaspäeviti 50-protsendilisi hinnaalandusi pensionäridele ning taksojuhtidele. Hamburgi Geizhaus - antud asutus reklaamib end internetis kui „The Original discount brothel" - pakkus Halloweenil ja lihavõtetel tasuta teenust neile, kes saabusid bordelli kostüümis või tõid kaasa kaunistatud värvitud muna.

Saksamaa naaberriigis Hollandis müüvad naised end Amsterdami Punaste Laternate tänaval samuti ligi kaks korda odavamalt. Eelmise kuu lõpus vahendas AFP uudist eestlannast prostituudist Evast, kes seal töötab. Eva sõnul käivat Punaste Laternate tänaval karmimat sorti dumping.

„Mõned tüdrukud teevad seda nüüd 30 euro eest. Minu hind on ikka veel 50 eurot, kuid mehed mängivad meid üksteise vastu. Mõned tahavad maksta ainult 20 eurot."

Eva „aknanaabri" väitel olevat tema sissetulekud 6 kuu jooksul vähenenud poole võrra. Headel päevadel käib tema juures kuus klienti päevas, halbadel aga vaid üks.

Vastuoluline on olukord Ida-Euroopas. Tšehhimaal Prahas on pidanud uksed sulgema ligi pooled bordellid. Seevastu Ukrainas on grivna kaotanud dollari suhtes umbes 40 protsenti oma väärtusest, mis teeb sealse teenuse ostmise odavamaks, pannes kohalikud sutenöörid ja lõbumajade pidajad nautima turismisektori plahvatuslikku kasvu. Ukraina politsei ennustab, et riigi lõbumajanduse sissetulekud kasvavad sel aastal kahekordseks ehk ligikaudu 20 miljardi kroonini. See on hämmastav summa arvestades asjaolu, et Ukrainas pole prostitutsioon legaalne. Seadusandlus on paraku prostitutsiooniga võitlemisel häbiväärselt nõrk. Prostitutsiooniga vahelejäämisel karistatakse rahatrahviga suurusjärgus 100-400 krooni ainult lõbutüdrukut, mitte teenuse ostjat. Nii mõnedki bordellid maksavad sealjuures politseile maksu, et viimased oma pilgud mujale pööraksid.

Seksitööstuse jaoks on asjade seis hapu ka väljaspool Euroopat. Austraalia bordelliomanikud palusid valitsuselt koguni personaalset abipaketti. Selle andmisest keelduti. Samuti ei anna pangad seksitöötajatele laenu või kui, siis märgatavalt kõrgema intressiga. Sama lugu on kindlustusseltsidega.

Taimaal on lõbumajade kasumid vähenenud 35 protsendi võrra. Niigi alamakstud prostituutide kuusissetulekut on kukkunud keskmiselt 3000lt kroonilt 2000le, kuid abi ei pole oodata kuskilt.