Ühel baaripukil istuvale Eesti suurärimehele on tee kasiinosse aga liigagi tuttav ja asi naljast kaugel. Kuluaarides kõneldakse, et ta on kaotanud rohkem kui miljon dollarit. Ta ise aga eelistab isiklike kaotuste ulatust mitte täpsustada. Ta on nõus rääkima, mida ta kasiinost arvab, kuid anonüümselt.

Ta tuli Eestisse 1980. aastate alguses. Kui algas perestroika, ehitas üles oma äri. Mitte eriti keeruline, aga hea idee kasvatas kapitali. Juba 1990. aastate alguses liikus ta mööda N Liitu kahe lennukiga: ühes tema ise, teises - tema auto. Ta oli Venemaa televisiooni üks esimesi sponsoreid.

Kuidas inimesed nakatuvad kasiinosõltuvusse?

Asi on selles, et kasiinod panevad välja püüniseid. Korraldatakse odavaid kontserte, pakutakse võileibu, tasuta jooke. Ja nii meelitatakse ligi näiteks noori. Läheb inimene üks kord - saab joogi, teda õpetatakse mängima. Läheb teine kord - saab joogi, mängib. Aga kolmandal korral ei ole talle jooki enam vajagi - laske ainult mängida. Tähendab, on nakatunud. Kui vaadata Euroopa riikide kasiinode töögraafikuid, siis sellist korralagedust kui meil ei näe kusagil mujal. Seal töötavad kasiinod näiteks kella kahest päeval kaheni öösel. Meil aga ööpäev ringi.

Keskmist mõõtu kabinet Tallinna kesklinnas on täis kõikvõimalikku kraami: akna all krokodillitopis, riiulil purk mett, laud täis pabereid, seinal foto tütre ja tütretütrega. Vestluskaaslane nõjatub sügavale tugitooli.

Kuidas teie selle nakkuse saite?

Ma hakkasin mängima välismaal. Minu põlvkonna inimestel on Eestis väga igav. Siin ei olnud siis veel kasiinosid. Kuhugi ei ole minna ja midagi ei ole teha. Häid restorane on Eestis kõige rohkem kaks-kolm.

Te hakkasite igavusest mängima?

Tahtsin natukenegi lõõgastuda ja adrenaliini saada. Ja on hea, kui sa lähed ja tead, et sind ei peteta. Aga praegu ma tunnen, et kunagi mängisid need aparaadid oluliselt paremini.

Kas te praegu ka mängite?

Väga vähe.

Aga tahaksite?

Mõnikord küll. Vaadake, ma ei lähe kasiinot võitma. Ma tahan aega veeta. Jah. Ma saan aru, et ajaveetmine maksab. Tõsi, mõnikord osutub tass kohvi liiga kalliks.

Ma olen kuulnud kohutavatest summadest, mida te olete kaotanud...

Ma olen palju kaotanud, aga summadest ei räägita.

Räägitakse, et te olevat kaotanud 10 miljonit dollarit?

Sellele küsimusele eelistab mu vestluskaaslane mitte vastata.

Ütleme nii, et ma aitasin Karu. Las valutab nüüd oma pead, mida selle rahaga peale hakata. Sest vaadake, kuidas meil asjad käivad. Esimene probleem on teenida raha. Teine - kuhu see raha panna. Karul on nüüd peavalu. Noh, avab veel ühe kasiino. Teenib veel rohkem. Aga mis edasi? Milline on eesmärk? Kas eesmärk on rahateenimine?