Kuidas lapse loovust arendada?


Pooleaastase lapse jaoks muutub maailm aina põnevamaks ja huvitavamaks. Ta on juba piisavalt iseseisev, et uut infot ja teadmisi vastu võtta. Sellel ajal on hea julgustada väikest maailmakodanikku avastusretkedel. Laps hakkab istuma, roomama ja kõndima, pakkudes tervele perele põnevat tegevust. Tegutsedes koos lapsega olge talle eeskujuks ja ergutage teda lahendama ühte ja sama ülesannet erineval viisil. Hea nõuanne lapsevanemale: julgusta oma last, mängi, loe raamatuid ja toimeta koos temaga, siis ta tajub su armastust. Leia sobiv tegevus lapsele ja isale, õele, vennale. Kiitke last ka siis, kui ei ole suuri saavutusi, kiitke tihti ja kallistage, paitage ja hoidke last süles, lauldes ja ümisedes, lugedes lakkamatult salmikesi ja mõeldes välja väikeseid lugusid – teie pere lugusid.


Lapsega tegelemine on kindlasti kasulik. Lapse arendamine ei tohi olla pealesunnitud, vaid lõbus mäng, millega on kõik osapooled rahul. MTÜ Loovustoas on loodud keskkond, mis aitab lastel ja vanematel omakeskis toimetada, teha asju koos õpetaja ja rühmaga ning samas kulgeda omas rütmis ja vajaliku kiirusega. Beebide Loovustoa tundides on oluline lastevanemate koostöö ja tihe kontakt õpetajaga. Meie tundides töötavad lapsed koos lapsevanemaga, sest see on kõige turvalisem ja meeldivam viis uusi teadmisi ammutada ja vanu oskusi kinnistada. Kõige tähtsam ja turvalisem isik loob lapsele soodsa õhkkonna, mis aitab kasvatada emotsionaalselt tugeva ja iseseisva lapse.


Põnevaim  periood lapse arengus on teine eluaasta, mil algab mina-kriis. Maailm tundub sel ajal hirmus ja suur. Laps soovib olla iseseisev, saada hakkama kõigega, kuid jõudu on veel vähe, mis tekitab pahura enesetunde. Sel ajal tuleks last palju kiita, osutada tähelepanu igale pisiasjale, mis õnnestub ja näidata üles huvi tema tegemiste vastu. Vältige negativismi oma lapse suhtes: kuidas sa ei oska …!


Püüdke last mõista. Lapsevanem on sel ajal nagu võlur, kes suudab tajuda meeleolumuutusi ja taluda tahan-ei taha jonni. Kunstitundides on sel ajal raske püsida ja laua taga istudes ei ole kannatust. Sellel perioodil sobivad liikuvad mängud ja tegevused, mida on hea teha koos perega toas või õues.


Mis on Loovustuba?

Beebide Loovustuba on Eesti esimene beebikool, mis pakub kuuekuulistele kuni kolmeaastastele lastele arendavat käelist tegevust. MTÜ Loovustuba loovusrühmad tegutsevad Tallinnas pea igas linnaosas ning juhendajateks on eriväljaõppega pedagoogid: Tagli Pitsi, Nataly Vest ja Christina Lään. Tavaliselt on beebikoolides rühmad kas eesti- või venekeelsed ja rangelt vanusega piiratud. Loovustoas on suund perekülastusele ja rahvus ning keel ei ole primaarne. Loovustoas käivad ka inglise- ja soomekeelsed pered.


Rühmas on lapsed erinevas vanuses ja rahvusest.


Loovustoa metoodika on ainulaadne. Pakutakse kvaliteetset loovõpet peredele koos lastega. Loovustunnid, muuseumitunnid, meisterdamistunnid lapsevanematele, näitused, kodulehe keskkond (
) ning jõuluüritused on omavahel seotud ühtseks tervikuks.

Loovustoaga  saab liituda kohapeal rühmades või kodulehe vahendusel: valige oma lapsele ja perele sobiv aeg ja koht, registreerige end rühma. Võtke kaasa vahetusriided, mida tohib määrida. Tulge kohale ja olge lapsele toeks.


Mõnusad õuemängu d

Lumi ja jää saavad olla suurep& auml;rased kunstivahendid. Proovi järele.


Jäämaal

Kata paber veega ja aseta õue külma kätte (soojal ajal saad kasutada jääkambrit). Kui vesi on jäätunud, maali pilti edasi. Ning taas õue külmuma. Vesine värv külmub ja moodustuvad jäänõelad. Kui lased töö õues ära kuivada, siis jäävad jäänõelad pildile nagu jäälilled aknale. Kui tood pildi tuppa, siis sulab maal kauniks akvarelliks.


Õueküünal

Kata suur 3- või 5-liitrine klaaspurk värviliste salvrätikutega. Selleks kasta salvrätik vette ja patsuta purgile. Kata purk üleni, võib ka mitmekihiliselt. Lõpuks kanna salvrätipinnale pva-liimi ning lase tööl kuivada.

Salvrättidega kaunistatud purgi sisse aseta õueküünal ning kaunista selliste kumavate tulukestega talvist aeda.

Maalime lumele vikerkaart

Vala joogipudelisse vett ja tooni seda guašiga. Torka pudelikorgile naaskliga auk sisse. Nii saad värvipritsi. Valmista mitut erinevat värvi veepudeleid. Valgele lumele saad maalida värvilise vikerkaare kui pritsid pudelist värvivett.


Lumelühter

Veeretage lastega lumepalle ja asetage need ringselt ning tornikujuliselt ülespoole ehitades. Nii saate suure lumelühtri. Sügava õnaruse põhja asetage põlev õueküünal. Õhtul pimedas heidab küünlavalgus toredat kuma, tervitades möödujaid.

Mängime lumekulli (peremäng)

Lumme tallatakse looklevalt ristlevaid või ummikradasid. Üks mängija hakkab kulliks, kes jälitab radasid mööda jooksvaid kaasmängijaid. Joosta võib vaid radadel. Puudutatu hakkab uueks kulliks.


Sigade ajamine põllule (peremäng)

Lõigata ümmarguse puu otsast kettad, mida tuleb kepiga tõugates ettemääratud piirini veeretada. Võiduajamine algab märguande peale ühise joone tagant. Võib moodustada kaks võistkonda, kes annavad „seaketast” nagu teatepulka üksteisele edasi. Sellise mänguga taotleti vanasti vastlaaegu, et sead karjas koos püsiksid.


Kelgutamine (variatsioonid)

Mida teha mäe peal?

• Laotage nõlvale erinevaid esemeid: käbid, kindad, pärjad. Alla sõites peavad lapsed haarama ühe eseme ja sõitma kuni finišijooneni. Võidab see, kes saab sellega hakkama.

• Märgi nõlvakule punase paelaga suur ring. Lastel tuleb kelguga liugu lastes visata ese ringi sisse (kinnas, käbi, pärg).

• Alla sõites viska lumepall suure korvi sisse.
Head mängud ja toimetused, mida saab teha koos perega
(vaata lisaks www.loovustuba.ee ):

Mina peidan end:
1. Istuge lapse vastas ja katke oma nägu kätega: „Peitu!”. Võtke käed näo eest: „Kuku!”.     Korrake mängu ja julgustage last peitust mängima.
2. Peidame end õhukese liniku taha.
3. Peidame palli peopesa sisse.

Mängime koos ema ja isaga, õe ja vennaga:

4. Peidame palli selja taha.
5. Peidame palli õhukese liniku alla.
6. Peidame palli ämbri alla.
7. Peidame palli kaanega kasti sisse.
8. Peidame palli nurga taha jne.


Savi on mõnus voolimismaterjal. Savis saab kujutada peaaegu kõike meid ümbritsevat. Savi annab võimalusi eneseväljendamiseks, pingete maandamiseks, emotsioonide väljaelamiseks.

Lapsed oskavad voolimismassist rõõmu tunda, julgevad katsetada, et näha, mis välja tuleb. Proovi katsuda savi sõrmedega, piserda vett ja paita peopesaga, seejärel katsu savi küünarnukkide ja käeseljaga. Võimalusel astu jalgadega savikaussi ja sõtku savi pehmeks.

Kuidas alustada koos lapsega? Näiteks nii:

Valmistage ette töökoht, katke kilega laud ja korjake vaip kokku. Asetage lapse ette hästi paigalpüsiv savikauss, kast või muu anum ja veekauss.

Jälgi lapse suhtumist savisse (NB! Täiskasvanu peab jääma esialgu vaatlejaks). Kas ta tahab savi kätte võtta, katsuda, pigistada, vormida, kas see meeldib lapsele? Pane mängima vaikne muusika. Võta enda kätte oma savitükk ja istu koos lapsega töölaua taha. Mudi ja pigista oma savi, tekita uusi vorme. Kui oled lubanud lapsel olla vabalt koos materjaliga, küsi, mida saaks savist teha? Arenda vestlust ja vormi oma savitükki. Savi muutus loomaks, mis looma moodi see on? Arvake koos lapsega, mida savitükk teile meenutab.

Kuidas teha savist hiirt: veereta peopesa vahel pall, rulli pall ovaalseks ja näpista kõrvad ja nina. Venita teisest otsast näpistades, saba ja markeeri silmad (või kasutada herneid, pärleid).

Kus hiir elab? Urus? Majas? Pesas? Ehitame koos hiire kodu. Võib voolida savipalle ja sättida need üksteise peale kuhjaks, jättes keskele hiirepesa koht. Võib ehitada savist (ka karbist) toataoline hiirekodu koos mööbli jm sisustusega.

Käes on talv. Pesas on soe, aga mida hiir sööb? Kuidas hiir pesas elab? Mis tal seal on? Kuidas hiir oma aega veedab? Leidke hiirele tegevust ja sisustage tema pesa. Lisa loodusmaterjale, jalutuskäigul korjatud kive, oksi vm.

Kord tuli mängu uus tegelane, see oli kass: „Näu-näu”. Kas kass on teretulnud? Kas lapsed lubavad ta mängu? Võib voolida või kasutada lelu.

Laps tahaks ka ise hiir olla. Keerutame lambavillast hiire saba ja kinnitame vöö vahele (sobib igasugune pael või pehme vöö). Nüüd on laps ise hiir. Joonista vurrud ja ninanöps.

Ehitame hiirepesa. Nüüd tuleb kasutada lauaalust, ümberpööratuid toole, voodikatteid jm suuri asju.

Ema või isa kehastavad kassi, kes magab vaibal. Hiire toimetamine ajab kassi üles ja ta tahab hiire kinni püüda. See kassil ei õnnestu, sest hiir on kaval ja kiire.

Saabub öö (mänguöö) ja kass läheb naabermajja piima noolima. Hiired seavad end pesasse puhkama.

Joonistame ühispildi hiire seiklustest.
Lapsel peab arenema peamiselt keha, kuid ka tegutsemistahe ja meelte areng on oluline. Loov mäng on parim vahend lapse arendamiseks, õpetamiseks ja kasvatamiseks.
www.loovustuba.ee
Lisaleht: www.loovustuba.blogspot.com
Lapse arendamise võimalustesse läbi käelise tegevuse.
Kodulehel leiate teoreetilist ja praktilisi materjale,
ülesandeid ja näpunäiteid.