“Ma tunnen, et seda raamatut ja koolitusi on praegu väga vaja, sest ümberringi on nii palju negatiivset,” ütleb varem ajakirjanikuna töötanud Annika. “Uudistes korratakse nagu mantrat, et meil on kriis, palju töötuid jne. Oli vaja raamatut, mis aitaks ja näitaks, kuidas toime tulla.”

Toimetulekuõpikuid töötas Annika Põltsam läbi lugematul hulgal: “Ikka sadades. Loen neid kogu aeg.”

“Miks, mida nad annavad?”

“Otsin vastuseid. Olen veendunud, et ümbritsev elu on peegeldus meie endi sisemusest.”

Autoritena, kes teda viimasel ajal aidanud on, nimetab ta Oshot ja Hicksi, kes on hetkel self-help’i-ilmas kuumimad tegijad.

Esther ja Jerry Hicks on välja andnud ligi 700 raamatut-plaati. Õigupoolest nad ainult vahendavad teispoolsusest kellegi vaim­olendi Abrahami teksti, mis propageerib külgetõmbe-seadust: mõtle rahast, armastusest vms positiivselt ning kõik soovitu saadetakse sulle kosmiliste vibratsioonidega!

Õnneliku elu retseptid ja käitumisjuhendid on hästi müünud Dale Carnegie’st saadik, kuid viimastel aastatel on nende juurdekasv võtnud hüsteerilised mõõtmed.

“Kui viis aastat tagasi veel suutsin pealkirju meelde jätta, siis nüüd enam mitte,” ütleb esoteerika-kaubamaja Loitsukeller juhataja Riina Klemet. Ainuüksi nende poes on 388 nimetust teoseid, mis kõnelevad new age’ist, esoteerikast, tervendamisest, enese­leidmisest, iseendaks saamisest, enese armastamisest, meelerahust, positiivsest mõtlemisest, väestamisest, neljandast dimensioonist, kõige saamisest... 

Riina Klemet meenutab, et kunagi katsetasid nad ka tõsisemate filosoofiliste ja psühholoogiliste käsitlustega, aga need ei huvitanud kedagi. Vaja on kergestiseeditavat vaimutoitu, mis sisaldaks viie-minuti-retsepte!

Rahva Raamatu sisseostujuht Jaana ­Maling: “Sel osakonnal on kindel ostjaskond. Alati on seal riiulite juures huvilisi. Eneseabi raamatud paigutatakse umbes nagu toidupoes piim kaupluse kõige tagumisse otsa – niikuinii minnakse sellele sinna järele.”

“Eriti hästi lähevad õpetused, mis seotud jõukusega: tee nii ja saad õnnelikuks. Vahepeal oli hästi suur inglibuum,” loetleb Riina Klemet.

Mida lihtsamalt sõnastatud, seda edukam – selle kinnituseks on aforistlik köögifilosoofia-kogumik “Saladus”, mille kolossaalse üleilmse edu põhjused jäävadki kaine mõistusega inimesele saladuseks.

See on terve tööstusharu, milles raamat on vaid üks osa süsteemist, kuhu kuuluvad veel koolitused-seminarid, CD-plaadid ja õnnetoovad kivid-kellukesed.

Paljudel eneseabiraamatute autoritel on omad instituudid ja seminarid, näiteks atraktiivse välimuse ja esinemisstiiliga Ken Wilberil. Ka Eestis käib iga nädal mõni sellise üllitise autor seminare (üsna kalli raha eest) korraldamas.

Vaimse kirjanduse põllu sügavkündi hakkas ühena esimestest tegema kirjastus Pilgrim Tiina Ristimetsa isikus. Praeguseks on kirjastusel 60 nimetust, kõik müügihitid. Crème de la crème on Pilgrimil olnud Eckhart Tolle “Siin ja praegu: kohaloleku jõud” ning “Uus maailm”, neist on tehtud kuus-seitse kordustrükki. 

Viilma ja Aarma olid ajast ees

Lisaks tõlgitud superstaaridele on meil ka kohalikud, Eesti oma gurud. Ellujäämisõpetaja Luule Viilma alustas siis, kui see polnud veel maailma-trend. 

Tema raamatud lähevad siiani hästi kaubaks. “Ikka leidub keegi, kes ostab korraga kõik kaheksa osa ära, et endale kogu süsteem selgeks teha,” ütleb kaupluse Loitsukeller direktriss Riina Klemet. 

Teine aastakümneid elutarkusi jaganud guru on Gunnar Aarma, keda ostetakse siiani väga palju – aga see pole kerge ühe-õhtu-lugemine.

Vigala Sassi loitsu- ja väeõpikutele lisanduvad tema Männisalu hiis-arboraatumi riitused asjassepühendunuile.

  Kui Peep Vain teenis guru staatuse välja müügimeestele mõeldud tervenduskoosolekutega Saku Suurhallis, siis Feng-Shui-perekond Siret ja Janno Seeder pugesid tuulekellade helinal eestlaste kodudesse. Seedrite “Eesti oma Feng Shui” esimene osa on enamikus raamatupoodides tilgatumaks müüdud, kuid muretseda ei maksa: kohe hakkab ilmuma üheksaosaline raamatusari, kust leiab nõu nii karjääri, armastuse kui ka raha tekitamiseks.

Seedrite feng shui koolitusi on tellinud üle tuhande maineka asutuse – alates Merko Ehitusest, Finantsinspektsioonist, Tallinna Kaubamajast ja pankadest ning lõpetades kümnete lasteaedade ja gümnaasiumidega. Seedrid on hetkel oma jüngritega Hiinas õppereisil.

Peep Vainul võttis kaua aega, enne kui ta aru sai, et tema kaubamärk on täiuslik alles siis, kui ta ka enda elu-eduloo avaldab. Ning ta ei eksinud. Praeguseks on raamatust tehtud mitu kordustrükki ja läbimüük ületab 15 000 eksemplari. Mõistagi on ta pikalt olnud raamatupoodide tipp-kümnetes.

“Milles seisneb su õpetuse iva?”

Peep Vain: “Enesesugestioon, käitumis-kognitiivse psühholoogia elemendid, organisatsioonipsühholoogia ja freudistid, kes mind ennast mõjutasid. Märksõnad on fookuse selge fikseerimine, valikute tegemine, iseenda olemuse tunnetamine, tähelepanu hoidmine olulistel asjadel.

Kui on eluperiood, kus on hästi palju katsumusi, siis loed selliseid raamatuid. Enesega tegelemise tagajärjel ma enam naljalt n-ö vale seina najale redelit ei pane.” ­Praegusel eluperioodil Peep Vain eneseabikirjandust ei vaja. Tema (nagu ka suurem osa ­autoreid) lähtub vaimuliku psühholoogi ­Norman Vincent Peale’i raamatust “­Positiivse ­mõtlemise jõud”.

Käesolev nädal paiskas turule järjekordse õige-elu-õpetaja telenõid Nastja, kelle 90-leheküljelist elulugu haaratakse lennult.

Raamat kui antidepressant

Vaimsest arengust on saanud võimas tööstusharu, mis toodab raamat-antidepressante. 

Mida need rahustite-uinutitena mõjuvad raamatud tegelikult müüvad? Kohustus olla õnnelik on samasugune kohustus nagu mahtumine mõõtudesse 90-60-90. Raamatud lihtsate õpetustega on tarbimisühiskonna järjekordne tekitatud vajadus. Juba on psühho­loogid ka välja uurinud, et madala enesehinnanguga inimestele võib pidev surve positiivselt mõelda mõjuda hoopis rusuvalt.

Riina Klemet: “Inimesed loodavad, et “kui raamatu läbi loen, olen probleemist üle saanud” – see on petlik. Mõttetu on ­lakkamatult uusi raamatuid lugeda ja mitte süveneda.” Ja raha hakkab rahval ka otsa saama, ütlevad raamatumüüjad. Viimastel kuudel on kodu- ja kokandusraamatud ette trüginud.

Kui aga vaimuvalgustus hämaraks kisub, on abi Annika Põltsami raamatu naerujooga õpetusest nr 14: “Naerujooga aluseks on teadmine, et naermiseks ei pea olema põhjust. Kõik inimesed oskavad naerda.”

Tiina Ristimets, kirjastuse Pilgrim omanik

Mis on olnud sinu kirjastatud raamatutest kõige menukamad? 

Põhjamaiselt karge ja meie lugejale arusaadav kirjanik Tommy Hellsten raamatuga “Saad kõik, millest loobud”. Hellsten on teoloogi taustaga psühhoterapeut, kes nõustab ise inimesi ning on eri probleemide ja maailmakäsitlustega seetõttu hästi kurisis. Eelmisel aastal lõi lained Rhonda Byrne’i “Saladus”. Edu põhjus peitub oskuslikus turundustegevuses. Algul ainult valitutele levitatud film sai raamatuks, mida juba eos igaüks tahtis saada. Sisult on see ammu tundud tõdede kordamine modernses keeles. Üllatavalt hästi läksid ka Osho “Loovus”, “Intuitsioon”, “Julgus” ning Lynne Mctaggarti “Väli” ning Bruce Liptoni “Uskumused ja bioloogia”.

Mis eneseabiraamatute turul Eestis praegu toimub? 

Kui kirjastus Pilgrim 2003. aastal alustas, oli vaimse kirjanduse valdkonnas tühi koht. Inimesed vaikselt uurisid ja lugesid, aga mitte massiliselt. Viimased kaks aastat on olnud selge ületootmine ning vahel isegi inetu otsene autorite ning pealkirjade kopeerimine. Selles valdkonnas liigub palju totaalset jama. Kurb on vaadata riiulitäite kaupa raamatuid à la 5 minutiga rikkaks, terveks, õnnelikuks ja saledaks. 

Miks on eneseabiraamatud nii populaarsed? 

Enese avastamine aitab mõista probleemide ja kannatuste põhjusi. Kui tead põhjusi, saad ka lahendust otsida.

Julgen arvata, et eneseabiraamatud müüvad rohkem siis, kui on head ajad, sest inimestel on siis rohkem aega iseendaga tegeleda. Müüvad ka halbadel aegadel, aga siiski vähem, sest paljud peavad tegelema igapäevase ellujäämisega. Loetakse, et saada kiirelt mingile probleemile vastus, ning siis tuleb juba tegutseda. Keeruline aeg soosib hoopis loovust, ettevõtlikkust, väljakutseid. Saabumas on ka lugemistrendides hoopis uued suunad. Eneseabi-teema turg on tohutu ületootluse tõttu mõneks ajaks ammendunud.

Mis raamatud sind ennast kõige rohkem aitasid? 

Tolle “Uus maailm”, Ken Wilberi “Arm ja meelekindlus”. Meeldivad väga ka budistliku vaatega kirjaniku Pema Chödröni raamatud: “Alusta sealt, kus oled, kui kõik variseb kokku”. Ka Robin Sharma raamat “Pühak, surfar ja tegevjuht”. Inspireerivalt mõjus Richard Bransoni raamat “Teeme ära. Minu elu ja äri õppetunnid”. 

Peep Sõber, kirjastuse Nebadon omanik

Kui kümme aastat tagasi eneseabiraamatutele spetsialiseerusite, kas tajusite, et inimestel on sedalaadi kirjandust tarvis, või oli turunišš tühi?

Meie esimesed eneseabiraamatud olid Deepak Chopra “Täiuslik tervis” (1994) ja “Edu seitse vaimset seadust” (1998), mis said välja antud eeskätt sellepärast, et köitsid meid ennast. 

Mis on olnud teie kõige menukamad raamatud? 

Louise L. Hay “Elu tervendavad meditatsioonid” ja “Jõud sinu sees”. Samuti Deepak Chopra teosed (4 nimetust) ja Barbara de Angelise “Tõelised hetked”. Edukaimate raamatute tiraažid on seni jäänud 3000 piirimaile, seega ei saa rääkida väga massilisest huvist selle valdkonna vastu. 

Miks inimesed hakkasid massiliselt sedalaadi raamatuid lugema?

Üks põhjus on selles, et Eestis pole harjutud hingehädadega abi otsima psühholoogilt, psühhoterapeudilt või psühhiaatrilt, vaid püütakse ise hakma saada. 

Enimmüüdud eneseabiraamatud

  • Nädala tippkümnesse jõudnud eneseabiraamatud Rahva Raamatus, jaanuar-oktoober 2009
  • Robert ja Shelly Young. “pH ime”. (10 nädalat)
  • Rhonda Byrne. “Saladus”. (8 nädalat)
  • Heldur Jõgioja. Kaika Lainest Vangani. Rahvameditsiini varasalv. (6 nädalat)
  • Peep Vain. “Kõige tähtsam küsimus” (4 nädalat)
  • Osho. “Julgus. Rõõm ohtlikust elust” (4 nädalat)
  • Anatoli Nekrassov. “Mees ja naine” (4 nädalat)
  • Edda ja Eduard Paukson. “Astroloogiline abimees 2009” (2 nädalat)
  • Osho. “Armastamine. Kuidas armastada teadlikult ja suhelda hirmuvabalt.” (2 nädalat)
  • David Baird. “Tuhat teed õnneni” (1 nädal)
  • Eckhart Tolle. “Uus maailm. Elusihi mõistmine.” (1 nädal)
  • Aili Paju, Riina Raudsik. “Stress ja heliravi” (1 nädal)
  • Trine Helgerud, Dagfrid Kolas, Bent Madsen. “Metameditsiin”. (1 nädal)
  • Canfield Jack, Watkins D.D. “Võti” (1 nädal)