Luukas on Pakterminali nõukogu esimees. Talle kuulub firma Trans-Kullo kaudu kümnendik Pakterminalist.

Tegemist on väga tulusa äriga. Äripäeva arvestusel on Trans-Kullo viimase seitsme aastaga maksnud omanikele dividendideks kokku ligi 1,7 miljardit krooni. Luukasest on tänu sellele saanud Eesti jõukamaid inimesi.

Ekspressi teada kavatseb aga Luukas lähiajal oma osaluse Trans-Kullos müüa ning naftatransiidi juhtimisest tagasi tõmbuda. Kellele ta aktsiad müüb ja kui kallilt, pole selge. Küll aga käivad jutud, et aktsiaostu ei kavanda Hollandi suurkompanii Royal Vopak, kes hoiab oma käes poolt Pakterminalist.

Trans-Kullo põhikiri ütleb, et aktsiate eelisostuõigus on teistel aktsionäridel. Need on kohalikud suurärimehed Endel Siff ja Anatoli Kanajev ning kolm Vene päritolu ettevõtjat: Vladimir Osavaljuk, Aleksandr Densioff ja Igor Lepetuhhin.

Tänavu suvel muutis Trans-Kullo aadressi. Ta registreeriti Viimsist ümber Mustamäe teel asuvasse majja, kus asuvad nii laste huvikeskus Kullo kui ka Endel Siffi äride peakorter. Siff ütleb Luukase lahkumist puudutava küsimuse kohta: “Räägitakse palju. Seda asja ma ei kommenteeri.”

Venelaste võim Muugal kasvab

Välistada ei saa, et Luukase aktsiad leiavad lõpuks tee mõne võimsama transiidimänguri portfellis. Näiteks võiks nende vastu huvi tunda Vene transpordihiid Severstaltrans.

Koostöös Vene presidendi ­Vladimir Putini lähikondlase ­Gennadi Timtšenkoga on Severstaltrans haaranud Eesti naftatransiidiäris märkimisväärse koha. Vene firmale kuulub Iru elektrijaama juures asuv suur õliterminal Trendgate, hiljuti ostsid venelased teise suure terminaali E.O.S. Severstaltransile kuulub raudtee-ettevõte Spacecom ning nendega on lähedalt seotud naftatehastest kuni Eesti piirini naftat vedav transpordifirma BTS.

Samuti on venelased seotud Muuga sadamasse uue elektrijaama rajamise kava ning ühe suure ekspedeerimisfirmaga. Võimalik, et Severstali grupp võtab üle ka sadamas tegutseva hiigelsuure metallitehase Galvex, kuhu Lääne pangad sel nädalal saneerimismeeskonna peale saatsid.

Ärimees Timtšenkost on Putini võimu ajal saanud Vene naftaekspordivoogude üks peamisi suunajaid. 

Kui tõesti nii läheb, jääb üle küsida, kuivõrd suudavad oma osaluse säilitada teised Trans-Kullo osanikud, sealhulgas eespool mainitud hollandlased. 

Hollandlased (perekond van der Zwan) olid E.O.Si peremehed, kuid müüsid oma osaluse Severstaltransiga seotud firmadele.

Eesti transiidi nägu

Eesti transiidisektor võttis Aadu Luukase näo kümmekond aastat tagasi, kadunud suhtekorraldaja Harri Matskini abiga. Tagasihoidlik Luukas esines seltskonnaajakirjades, võttis sõna ärimeedias, esindas transiidisektorit ametlikel vastuvõttudel.

Muidugi oli endine teedeehitaja seda väärt. Pakterminal oli Eesti esimene moodne naftaterminal. Ilmselt oli Luukase isiklik sõprus Vene suure naftatootja Surgutneftegaz juhi Vladimir Bogdanoviga Pakterminali eduloo alus. Suur osa terminali läbinud naftast pärines Surguti neftjannik’utele kuuluvast Kiriši naftatöötlemistehasest.

Luukase hea läbisaamine Venemaa endise teedeministri Nikolai Aksjonenkoga võimaldas Kiriši tehase ja Muuga sadama vahele käima panna süstikrongid. Ekspressrongid olid 90ndate keskpaiku raudteemajanduses revolutsiooniliseks läbimurdeks.

Usutavasti on Luukase ja Venemaa patriarhi Aleksius II isiklik tutvus suuresti põhjus, miks Eesti transiidiäril üleüldse nii hästi on läinud. Usul on Venemaal suur mõju. Pole ju saladus, et paljud ärituusad Venemaalt põikavad Eestit külastades läbi Pühtitsa kloostrist. Hiljuti surnud Aksjonenko oli sügavalt usklik ja Bogdanov on seda samuti.

Mäletatavasti avati tänavu suvel paljuski Luukase algatusel Aleksius II Venemaa patriarhiks pühitsemise 15. aastapäevale pühendatud mäletustahvel. Sel kolmapäeval viibis Luukas patriarhi lähedase matustel.

Hispaanias kerkib villa

Ekspressi teada jätkab Luukas osanikuna Transiidikeskuses, mis on Muuga sadama üks suuremaid tööandjaid ning tegeleb väga mitmesuguste kaupade läbiveo ja töötlemisega. Luukase partner on seal Anatoli Kanajev, Muuga sadama endine direktor.

Muutusi on toimunud aga ka seal: suvel lahkus firma juhatuse esimehe kohalt Aadu Luukase poeg Indrek.

Ilmselt veedab Eesti äri Grand Old Man edaspidi rohkem aega ka Lõuna-Hispaanias. Tal on Päikeserannikul ühes nooblis rajoonis asuvas kortermajas suursugune apartement. Ning väidetavasti rajab Luukas Marbella kanti mäe veerule uut ja vägagi vägevat villat.