sidebar

Saksa Ordnung!
Kuus aastat tagasi esimest korda Eestisse tulnud Saksa perefirma SKP on saavutanud kontrolli magusaima, pealinna jäätmeturu üle ning laienenud aktiivselt maakondadesse.
Äsja ostis Saksa ettevõtte üles aga Inglise päritolu ülemaailmne kontsern Cleanaway ning kõik SKP osalused koondatakse Cleanaway Eesti ASi alla.
Firma kroonijuveeliks võib nimetada Jõelähtme prügilat, millest neile kuulub 65 protsenti. Samas istuvad SKP esindajad ka pealinna ühe suurima prügivedajafirma Krissan nõukogus. Kokku on ettevõttel osalusi tosinas kohalikus jäätmekäitlusfirmas Kuressaarest Tartuni.

sidebar

Ainus ebaõnnestunud äri oli hobuseost

Nooruses kaks korda 400 meetri jooksus Eesti rekordi purustanud ning N Liidu koondise kandidaatide hulka kuulunud Aap Mumme otsustas profisportlase elust loobuda pärast Tallinna Polütehnilise Instituudi lõpetamist ehitusinsenerina. Mumme esimene töökoht oli julgeolekus (naljatab ta ise).
Siseministeeriumi ehitusvalitsuse peainsenerina ehitas ta vangidega Tallinna Kadrioru tennisehalli ja praeguse Tallinna Politseiprefektuuri hoone Lubja tänaval, samuti poole Vasalemma asulast ning tsoonist. Edasi kutsuti ta Ministrite Nõukogusse Bruno Sauli abiks ehitus- ja transpordiküsimustes, kus ta osales olümpia purjeregati suurehitiste rajamises. Hiljem töötas Mumme Tallinna linna palgal kokku 20 aastat.
Keskkonnaameti juhataja varandusele pani aluse sügaval vene ajal vanemate Kadrioru korteri vahetamisel soetatud maja Nõmmel. Tõsist kapitali hakkas Mumme oma sõnul koguma rublaaja lõpul, kui tal õnnestus koos soomlastest partneritega messinduses hiigelkasumeid lõigata.
Tulus äri oli tööandja eluruumide nimekirjast välja arvatud vanalinna korterite erastamine, mis tõi mitmekordset kasumit ja millest Mumme erinevalt paljudest teistest puhtalt välja tuli. Tallinna vanalinnas Laial tänaval asuv korter on praegu tema pere kasutada.
1997. aasta kevadel ostis Mumme tütrele hobuse, kuid tunnistab, et läks selle tehinguga alt. 10 000 krooniga ostetud hobune tuli veel odavamalt maha müüa. Samal aastal müüs Mumme Nõmme maja, laenas pangast miljoni juurde ja ehitas Piritale Metsavahi tänavale 250ruutmeetrise villa. Kõrvalmajas elab endine abilinnapea Kalev Kallo.