1982 võtsid Iisraeli väed Beiruti kuue tunniga. Vägede väljaviimiseks läks 17 aastat ja sellele eelnesid suured kaotused.

Ameeriklasi ootab Afganistanis sama saatus. Sa tead, millal sõda alustada. Sa ei tea, millal ja kuidas sõda lõpetada.

 

Te ei usu USA peatsesse võitu?

Ameeriklastel pole mingit plaani. Kus on uus Afganistani valitsus? Seda ei ole.

Nüüd jagavad Afganistanis võimu 15-20 sõjapealikku. Juba praegu nad võitlevad omavahel. Tuleb kodusõda, tuleb palju kodusõdasid.

Ameeriklased on ülbed, nad tahavad kogu maailma probleeme lahendada. Tegelikult tekitavad nad kümme uut probleemi.

 

Mida teeb Osama bin Laden?

Ta on erakordselt õnnelik. Osama bin Laden on valmistunud selleks sõjaks aastaid.

Ameerikas ta võidelda ei saa. Ka Saudi Araabias asuvad USA väed on hästi kaitstud. Edukam on sõdida Afganistani mägedes, mida ta hästi tunneb.


New Yorgi ründamine oli siis omamoodi lõks USA-le?

Bin Laden on otsustanud surra pühas sõjas märtrina. Ta rääkis mulle, et ihkas langeda 1980ndatel sõjas venelaste vastu. Kuid mees jäi ellu. Ta tahab pääseda närusest maailmast paradiisi.

1993 alustas ta sõda Somaalias viibivate USA vägede vastu. Pärast 18 sõduri hukkumist lasid ameeriklased kiiruga jalga.

Bin Ladenit üllatas jänkide madal võitlusmoraal võrreldes venelastega. Ta ennustas, et sõda USAga kujuneb palju lihtsamaks.

 

Kas bin Ladenil on tuumakohvreid, mis kuulusid NSV Liidu eriüksuste varustusse?

See on võimalik. Siis ta ka kasutab neid. Kas Ameerika või Iisraeli vastu. Mitte Euroopa.

(USA terrorismieksperdi Yossef Bodansky väitel andis bin Laden tshetsheenidele 30 miljonit dollarit ja vähemalt 70 miljoni dollari väärtuses heroiini. Vastutasuks sai ta Ukrainast, Kasahstanist, Turkmeeniast ja Venemaalt hangitud tuumakohvreid. Eri andmetel on tal selliseid minituumapomme "mõni" või "üle kahekümne" - Toim.)

Millest selline viha?

Esiteks kasutas USA afgaani vastupanuvõitlejaid ära võitluses venelaste vastu. Pärast Nõukogude vägede lahkumist polnud neid enam vaja. Afgaanid jäid purustatud maal saatuse hooleks.

Teiseks viibivad Saudi Araabias USA väed. Bin Laden suhtub neisse nagu Vene okupantidesse. Ta rõhutab, et viimase 14 sajandi jooksul pole pühale maale tunginud ükski mittemoslemi rahvas.

Kolmandaks toetab USA Iisraeli poliitikat. Nad aitavad kaasa meie inimeste ja laste tapmisele.

Bin Ladeni on tekitanud just Washingtoni välispoliitika. Ameerika maksab täna Iisraeli 50 aasta kuritegude eest.

 

Milline on bin Ladeni koht araabia mütoloogias?

Esimest korda on keegi hakanud ameeriklastele vastu ja tekitanud tohutut kahju. New Yorgi city taastamine maksab miljardeid dollareid.

Ameeriklased kontrollivad maailma majandust, kultuuri ja poliitikat. USA poleks maailma kõige rikkam riik, kui ta ei toetaks Araabia diktaatoreid. See tagab kontrolli naftavarude üle.

Sa ei võida Ameerikat raha ega ÜROga, sest tal on seal vetoõigus.

Bin Laden on Taavet, kes kutsus välja Koljati. Esimest korda pärast Egiptuse presidenti Nasserit on tekkinud liider, kelle pilti kantakse kõikjal Araabias.

(Kolonelleitnant Nasser kukutas 1952 Egiptuse Briti-meelse kuninga ja riigistas 1956 Suessi kanali - Toim.)

 

Kus bin Laden ennast varjab?

Mina kohtusin temaga 1996 Afganistanis kolme kilomeetri kõrgusel mägedes. Külma oli 20 kraadi! Võibolla teie olete sellise ilmaga harjunud... Brr!

Bin Laden armastab mägesid. Ta tunneb end Kandaharis väga turvaliselt.

 

Kuidas te sinna pääsesite?

Kaks noort meest viisid mind Pakistanist Afganistani Jalalabadi. Edasi sõitsime autos seitse tundi mööda mudast ja tankidest songitud mägiteed. Lõpuks jõudsime kohta, kus oli palju relvastatud mehi ja koopaid. Huvitav, et keegi ei otsinud mind läbi.

 

Kus bin Laden elab?

Koopa suurus oli veidi üle 20 ruutmeetri. Seal oli raamatukogu islami tähtsamate teostega, koraani kommentaarid, prohveti elulugu.

Viis puust voodit meenutasid laudu, millel araabia turgudel puuvilju müüakse. Koopa seinu palistasid Kalashnikovi automaadid.

 

Kuidas baasis elati?

Hommikul kell neli oli esimene palvus. Enne seda tuli ennast pesta. WCd ei olnud.

Söögiks olid puuvillaseemneõlised friikartulid ja natuke praemune. Juust oli väga soolane. Leib krigises hamba all, nagu oleks sinna segatud liiva.

Koobast köeti veepaagi ja puuahju abil. See olevat parem mis tahes Lääne kütteseadmest.

Samas olid arvutid. Bin Laden teadis, mis maailmas toimub. Talle saadeti Londonist uudiseid.

 

Mis tujus bin Laden oli?

Kui ma kurtsin reisiväsimust, ajas see teda naerma. Ta ütles, et tuli mulle palju kõrgemast baasist poolele teele vastu.

Kuidas ta ennast kaitseb?

Ma nägin baasi ümber õhutõrjekahurit, tanke ja soomusmasinaid. Samuti pidi neil olema õhutõrjerakette Stinger. Bin Laden kandis ise kogu aeg Kalashnikovi automaati. Ta rääkis mulle, et see kuulus lahingus tapetud Vene kindralile.

 

Kas te hirmu ei tundnud?

Keset meie vestlust hakati väljas püssidest ja kahuritest tulistama. Bin Laden tormas koopast välja. Ma arvasin, et lõpp on käes ja lugesin koraanist värssi. Kuid ta tuli kohe tagasi ja vabandas. Tegemist oli lihtsalt õppusega, et kontrollida lahinguvalmidust.

Öösel ma und ei saanud. Tuul ulgus hirmsat moodi ja voodi all oli hunnik granaate...

 

Kuidas hakkab bin Laden sõdima USA armeega?

Partisanisõjas pole vaja tanke ega armeed. Piisab mõnest tuhandest pühendunud inimesest. Kõik bin Ladeni võitlejad on valmis enesetapurünnakuks. Neid pole võimalik tänaval teistest inimestest eristada.

 

Miks nad on valmis end ohverdama?

Araablastele tähendavad au ja austus väga palju. Kui sind väga alandatakse, siis pole elul mingit väärtust.

Viimase kaheteist kuuga on Iisrael tapnud 812 araablast, neist 46 last. Miks ma peaksin siis elama?

 

Kes on bin Ladeni võitlejad?

Enamasti noored kõrgharidusega mehed. Arstid, insenerid ja õpetajad, kes on jätnud maha pered ja liitunud jihad'iga. Paljud on pärit Araabia poolsaarelt ja Egiptusest. Nad kasutavad vanu nimesid, mis kuulusid prohveti kaaslastele ja ajaloost tuntud islamisõdalastele. Inimestele, kes pääsesid paradiisi.

 

Miks bin Laden ei ründa Venemaad, mis sõdib Tshetsheenia moslemitega?

Venemaa on täna kolmanda järgu vaenlane.

 

The Sunday Timesi andmetel peab iga kümnes briti moslem kallaletungi New Yorgile õigustatuks.

Nad läksid mosheesse ja küsisid inimestelt, mis nad arvavad. Inglismaal on 1,5- 2 miljonit moslemit. Moshees käib neist viis protsenti.

Mina ega enamik minu ajalehe töötajaid ei käi moshees. Kas eestlased käivad iga nädal kirikus?

 

Ometi värvatakse Inglismaal noori moslemeid salaja Afganistani Talibani poolele võitlema. Palju neid juba hukkunud on?

Vähem kui kümme. Briti meedia armastab sellist organisatsiooni nagu Al-Muhajiroun. See esindab tühist osa Briti moslemitest. Selle liikmed räägivad, et peaministri ametiresidentsi Downing Street 10 tuleb islamivalitsus. Lollus.

 

Eestis ilmunud raamat bin Ladenist nimetab teid tema heaks sõbraks.

Ma olen bin Ladeniga ühe korra kohtunud, kuidas ma tema sõber olen? Kui raamat ilmub Inglismaal, kaeban ma autori kohtusse.

 

Mis tunne on araablastel, kui kogu maailm toetab Ameerikat?

Ameerika on püha lehm. Kui keegi teda puutub, peab kogu maailm karjuma. Miks ei saadeta lennukiemalaevu Tshetsheeniasse ega Baskimaale, kus plahvatavad pommid?

 

Ka Eesti toetab sõda Afganistanis.

Te loodate hätta sattudes USA abile. Kui Eesti ja Läti okupeeriti, siis ameeriklased teid ei aidanud... Loodetavasti ütleb Eesti jänkidele - lahendage Palestiina probleem!

 

Milline see lahendus on?

Minu poolest võiks olla üks riik, kus juutidel ja araablastel on võrdsed õigused. Nii nagu USAs elab koos palju eri rahvusi, kes loovad supervõimu. Kuni Palestiinas kestab ebavõrdsus, pole terrorismil lõppu näha.

 

Mis juhtub homme?

Mida kauem bin Laden elab, seda rohkem teda austatakse. Kui ta tapetakse, saab tast ikoon. Tuleb palju uusi, väikseid bin Ladeneid.

 


 

Ajaleht, kuhu terroristid helistavad

"Mind hoiatati, et tuleb enneolematu rünnak, aga mitte midagi täpsemalt." Aasta kuulsamaid lauseid kuulub Londoni araabia päevalehe Al-Quds Al-Arabi peatoimetajale Abdel Bari Atwanile.

Augustis helistas talle Osama bin Ladeni lähedane kaasvõitleja. "Kuna selliseid kõnesid on varemgi olnud, ei võtnud ma seda tõsiselt." Pärast 11. septembri New Yorgi terrorirünnakut ketras CNN päev otsa klippi Atwani intervjuuga. See mees on bin Ladeni hingeelu parimaid asjatundjaid. 1996 külastas ta maailma kõige tagaotsitavama mehe salajast laagrit Afganistani mägedes.

Al-Quds on avaldanud mitu bin Ladeni üleskutset tappa ameeriklasi ja nende liitlasi. Peatoimetaja sõnul ei tee see sõltumatust ajalehest veel terroristide hääletoru. Vastupidi, terroriteod mõistab ta alati hukka.

1989. aastal asutatud Al-Quds on tuntud korrumpeerunud Araabia valitsuste ägeda paljastajana. Enamik 75 000 tiraa ist levib Euroopas ja USAs. Kuna mitmes Araabia riigis on väljaande levitamine keelatud, loeb seda internetist 200 000 lugejat.

Al-Qudsi toimetus asub Londoni tagasihoidlikus Hammersmithi linnaosas matusebüroo ja sotsiaalameti kõrval. Turvakaamerad jälgivad maja välisust ja trepikoda. Naftadollareid ei paista kusagilt. Toimetuse ruumid on pisikesed, arvutid tiigrihüppe-eelsed. Seda lehte ei tehta araabia rikastele.

Peatoimetaja kabinetis ripub suur foto Jeruusalemma Al-Aksa mosheest. Pole juhus, et ajalehe nimi tähendab tõlkes "Araabia Jeruusalemm". Kõike selgitab see, et Atwan on sündinud 1950 Palestiina põgenikelaagris Gazas.