Jah. Minu spetsialiteet oli rahanduspoliitika. Nägin oma tulevikku Eesti Pangas.

Mul on meeles, et toimetusest lahkudes ütlesin, et palun ära kirjuta Eesti Pangast. Artikkel rääkis aga just sellest.

Kiire eurole üleminek oli väga uudne idee. Eesti Pank ei olnud selleks valmis. Mis seal salata: neile see ei meeldinud, see oleks Eesti Panga rolli tühisemaks muutnud.

Sa otsustasid pärast loo ilmumist, et ei räägi minuga enam mitte kunagi.

Naerab.

Mis sai edasi?

Minu mõttearendus meeldis IMFile. Nad palusid mul saata oma magistritöö ja seejärel kandideerida praktikakohale Washingtonis. See oli üks suuremaid konkursse üldse - kandidaatide arvu poolest kohale isegi suurem, kui IMFi tööle saamiseks.

Praktikal olles paluti mul eurole ülemineku idee veel kord üle analüüsida. IMF tahtis seda avaldada, aga mõistis, et see on Eesti Panga jaoks liialt tundlik teema ning see avaldati hoopis EBRD väljaandes „Economics of Transition".

IMFis sain kokku ka Eesti Panga praeguse presidendi Ardo Hanssoniga ja me arutasime mu ideed. Ta suhtus teemasse palju emotsioonivabamalt kui toonane Eesti Panga juhtkond.

[--]

Kuidas ministriks said?

(Muigab.) Ühel õhtu helistas mulle Liina Kersna ja ütles, et Taavi Rõivas tahab rääkida. Segane aeg oli. Muutusin murelikuks, et äkki ta ei tahagi, et ma olen edasi peaministri majandusnõunik. Uurisin siis ääri-veeri, et mida ta tahab. Liina ütles, et pakub ministri portfelli. Ehmatasin ära. Ütlesin ei-ei-ei. Ma olin ju apoliitiline.

Mida Taavile ütlesid?

Ütlesin ei. Et ma ei võta seda kohta vastu, sest ma olen apoliitiline. Aga ekspordi ja ettevõtluse valdkond mulle meeldib, tahaksin kaasa lüüa. Et kui saaks nii, et ma ei pea erakonnas olema.

Tema aga tegi selgeks, et need kaks käivad koos.

Kes su lõpuks ära rääkis?

Sõbrad ütlesid, et väliskaubandusministri töö sobib minu profiiliga.

Lõpuks ütles minu 12aastane poeg, et emme, ma oleks väga pettunud, kui sa seda kohta vastu ei võta.

Siis leidsin, et miks ka mitte. Panen end proovile, haaran võimalusest kinni.

Mida Sulling ministrina teeb ja teha tahab? Kuidas ta skandaalidesse sattus? Kas ta kavatseb kevadel kandideerida?