Seda meeskonda, kes siin olümpiaradadel supertööd teeb, on loodud aastaid. See on nagu väikefirma, mille iga töötaja on väga hoolikalt valitud.

"Oleme aastaid vaeva näinud, et see tiim oleks perfektne. Et siin oleks koos parimad, kes on saadaval," räägib Kristina mänedžer Kristjan-Thor Vähi. "Seda meeskonda on alati loodud nii, et ta oleks toimiv tervik. Et kedagi ei peaks käskima, vaid et igaüks ise tahab aidata."

Kes siis on need head inimesed Kristina ümber?

Anatoli šmigun

Arusaadavalt on A ja O meeskonnas muidugi Kristina isa ja treener Anatoli Šmigun. Tema koostab koos tütrega treeningkavad ja ettevalmistusplaanid. Tema juhendamisel viiakse plaanid ellu. Treener jälgib, mis seisus ta hoolealune on, millal forsseerida tegemisi ja millal öelda stopp, isegi kui treeningkava näeb ette midagi muud. Asjaolu, et Kristinale on isa ja treener üks ja seesama isik, teeb Vähi sõnul vahel olukorra raskemaks. Töö kipub koju kaasa tulema. "Teisalt, kui poleks Kristinal sellist isa, kes kogu oma elu on pühendanud tütre treenimisele, kas me siis saaksime rääkida sellisest tasemest, kus Kristina on praegu?" küsib Vähi retooriliselt.

Raul Seema

Tema vastutab Kristina suuskade eest. Kunagi käisid Vähi ja Seema ühes suusaklubis trennis. Nad on vanad tuttavad. Seema käib Fischeri suusatehases Kristinale suuski valimas. Ja neid Põhja-Soomes kivilihviga töötlemas. Võistluste aegu on Seema see mees, kes valib lõpuks välja, millise suusapaariga konkreetsel päeval, konkreetsetes ilmaoludes rajale minna. Torinos on Kristina jaoks kaasas 70 paari suuski. Neli päeva enne võistlust asub hooldetiim sellest meeletust valikust ideaalseimat paari otsima. Võistluspäeva hommikuks peaks olema sõelale jäänud kaks-kolm paari, millest siis lõpuks ühe kasuks otsustatakse. See töö, mida Seema teeb, on kõrvaltvaatajale nagu tuumateadus.

Oleg Ragilo

See, mis võistlussuusale alla määritakse, on Oleg Ragilo rida. Ragilo on samuti Kristina mänedžeri vana tuttav. Kunagine tubli suusamees, kellega Vähi omal ajal rajal konkureeris. Tema peab teadma, mismoodi üks või teine määre eri oludes käitub. Ragilo on endale selgeks teinud Kristina suusapidamistunnetuse. Iga sportlase puhul on tunnetus erinev. Pidevate testimiste, kombineerimiste ja proovimiste tulemusel peaks lõpuks olema all ideaalne määre. Valik, mille hulgast see ainuõige tuleb leida, on aga meeletu.

Assar Jõepera

Tema on hooldetiimis see mees, kes ütleb, milline suusk valikust kõige paremini libiseb. Jõeperal on oma erabisnis, kuid kõikidel viimastel suurvõistlustel on ta alati meeskonnas olnud. Vähi sõnul peab Jõepera olema, sest nimelt tema on see, kes aitab meeskonnal meeleolu üleval hoida. Suurvõistlused on ju pikk närviline aeg. Hea meeleolu on aga väga tähtis.

Meelis Albert

Tiimi massöör, kuid kuna tegemist on endise tugeva suusamehega, on ta suureks abiks ka suuskade ettevalmistamisel.

Michael Hasler

Liechtensteinist pärit mees on suusahooldemeeskonnaga viimasena liitunud, kuid väga otsustav alustala. Ta on aastaid Norras töötanud ja suusailmas väga hinnatud spetsialist. Tegelikult ei kavatsenud ta Norra koondise juurest lahkudes enam suusaasjadega tegelda. Mitu korda vastas ta Kristina meeskonna kutsele eitavalt. Nagu ka teiste riikide koondistele. Lõpuks nõustus siiski Kristinale abiks tulema. "Kui kogu ülejäänud meeskond oli meil koos kevadeks, siis temaga käis kauplemine augusti lõpuni," märgib Vähi. "Aga me tahtsime teda oma meeskonda."

"Hasler tõi meeskonda juurde oskusteavet, mida ta oli norralaste juures omandanud. Ta on läbi töötanud kõik suusad, tal on väga korralik määrdekogemus, mistõttu saab ta head nõu anda nii Olegile kui ka Raulile," räägib Vähi.

Vähi hinnangul võiks Hasleri-sugune spets oma teenete eest küsida väga suuri rahasummasid. "Aga ta ei tulnud meie juurde raha pärast, ta tuli Kristinale appi ja ei ole kallim kui teised meie hooldemehed."

Mihkel Mardna

Arst Mihkel Mardna liitus Kristinaga kevadel. Põhimõtteliselt on Kristina saanud alati vajaduse korral mõne tohtri poole pöörduda. Ent olümpiat silmas pidades tuli arst ikkagi meeskonda võtta. Tervik ilma Mardnata olnuks mõeldamatu. Ta tunneb Kristinat täielikult. Kristina saab igal ajahetkel Mardna poole pöörduda. Ainuüksi see teadmine, et tiimis on oma ala hästi tundev spordiarst, on tähtis. Mardna on abiks ka suuskade ettevalmistamisel.

Mare Pork

Mitmel hästi alanud hooajal on Kristina lõpuks ära vajunud. Põhjuseid võib leida mitmeid. Vahel on lihtsalt füüsis väsinud, teinekord, nagu ta ise on kurtnud, on nappinud vaimuvärskust.

Olümpiahooajal, kus pinge on tohutu, kus parema tulemuse saamiseks tuli teha mitmeid raskeid otsuseid, oli hädavajalik, et meeskonnas oleks psühholoog. Sellepärast sai meeskonda kutsutud Mare Pork. Teda ei ole küll olümpiamängudel kohal, aga Kristina saab psühholoogile igal ajal helistada ja vestelda, kui tahab.

Inge Bråten

Eriti Skandinaavia maade meedia on Kristina edu võtit otsides osutanud norralasest Rootsi naistekoondise treenerile Inge Bråtenile. Kevadel oli suusaringkonnas väga tunnustatud vanameister andnud Kristinale nõusoleku, et aitab teda.

Vähi hinnangul ei maksa tema rolli üle tähtsustada, kuid üks väga vajalik persoon on Bråten siiski. Kui kevadel koostati Kristina ettevalmistusplaani, oli selles eelmiste aastatega võrreldes mitmeid muudatusi. Paljud võistlused, kus saanuks end konkurentidega võrrelda, jäeti plaanist välja. Et kahtlusi hinge ei jääks, oli väga oluline, et kogenud ja tunnustatud asjatundja Bråten selle plaani üle vaataks. "Tal on Anatoli Šmiguniga identne lähenemine treeningprotsessile ning samasugune nägemus kogu asjast. Plaani ei teinud ta ühtki muudatust. Aga kõik kõhklused said tema abiga samuti hajutatud," ütleb Vähi.

Kristjan-Thor Vähi

Vähi ise teeb Šmiguni tiimi nimelises väikeses ja hästi toimivas asutuses kõik, et see tõrgeteta toimiks. Et tiimi liikmed oleksid rahul ja õnnelikud. Ta korraldab rahaasju ja olmet, tegeleb sponsoritega ning on tavaliselt Kristina vahemees meediaga suhtlemisel. Muidugi osaleb ta võitluspäevade eel suusakade ettevalmistamisel. Vana määrdespets ju.

Kogu Šmiguni tiimi eelarve on 3,5 miljonit krooni. See on kordades vähem võrreldes rikaste konkurentidega.

Vähi teab, et nii mõnigi konkurent on juba Kristina hooldetiimi meestele teinud ahvatlevaid tööpakkumisi. "Meie hooldemehed on ühed maailma paremad, nad on noored, neil on palju energiat, räägivad keeli…" loetleb Vähi. "Nad saaksid töötada kus tahes mujal."

Vabariigi aastapäeval, päeval pärast Kristina sünnipäeva on kogu hoolderühm nagu üks mees kell viis-kuus hommikul suusahooldeboksis, et teha kahekordsele olümpiavõitjale parimad suusad. Ilmselt jääb meeskond kokku tuleva aasta MMini.

Järgmise olümpiatsükli alguses tulevad Vähil aga keerulised tööläbirääkimised. Siis tuleb tõenäoliselt rääkida märksa suurematest palganumbritest kui seni.

Muide – mis puudutab võitude eest makstavat auhinnaraha, siis on Kristinal kombeks osa sellest oma abilistele jagada.

PS Sarnase loo saanuks teha ka Eesti meestekoondise abijõududest. Kahtlemata on nemadki maailma parimad!