Traditsioonilisel meetodil (ehk méthode Champenoise) valmib vahuvein pudelis. Nii valmivad šampanjad, cava’d ja paljud teised suurepärased vahuveinid. Kui vahuvein valmib kümne­tuhandelistes survetsisternides, kutsutakse seda meetodit Charmat’ meetodiks, mis on palju odavam kui traditsiooniline meetod. Charmat’ meetodil valmistatakse ka enamik Proseccodest. Mis on Prosecco?

Prosecco oli seni maailmas suurt ja kasvavat tuntust leidnud kui Itaalia vein, pärlvein, vahuvein ja viinamarjasort. Vähemalt viinamarjasordiks sai veel eelmine aasta Proseccot üldistavalt kutsuda. Nüüd on selle viinamarjasordi nimi „Glera”. „Glera” viinamarjade peamine kasvupiirkond on Põhja-Itaalia Veneto, täpsemalt Valdobbiadene ja Conegliano. Vaid seal kasvanut ja valmistatut võib kutsuda Proseccoks. See põhiline piirkond asub tunni aja sõidu kaugusel Veneetsiast. „Glera” viinapuud on nendel küngastel ja mäejalamitel kasvatatud vähemalt kaks sajandit: ideaalne keskkond just selle sordi jaoks.

Kasvupiirkond paikneb Eel-Alpides Dolomiitide ja Aadria mere vahelisel alal, kus soodsad lõunatuuled toovad niiskust ja merekliimat, samas annavad mäed varju külmade põhjatuulte eest. „Glera” kasvatamise piirkonna pindala on tänapäeval umbes 18 000 hektarit. Viinapuud kasvavad asetusega lõunasse mägede jalamil 50–500 meetri kõrgusel merepinnast.

Prosecco nimi arvatakse olevat pärit Kirde-Itaalia, Triestest 11 kilomeetri kaugusel asuva küla Prosecco järgi. Kohalikud, tulenevalt ülevoolavatest emotsioonidest, peavad šampanjat küll vahuveinide kuningaks, kuid Proseccot kuningale lähedal seisvaks õukondlaseks.

 

Prosecco Spumante Doc

Piirkond: Azienda Agricola di Giorgio Colutta, Friuli, Colli Orientali del Friuli

Kirjeldus: Veinibukett on saavutatud Prosecco (100%) viinamarjade hoolikal valikul, mis on oma tüübi ja värskuse poolest eriti sobilikud mitme­kesisesse ja iseloomulikku mikro­kliimasse. Varajane koristus lubab vahuveini põhjaks hea happesuse. Pehme surve ja käärimine toimub kontrollitud temperatuuri juures, umbes 17 °C. Lisaks valitud pärmi eelistele veini hõngu ja aroomi omaduste arenemisel toimub teistkordne kääritamine ja settimine survetangis 60 päeva, mis lubab joogil saavutada värskuse ja varajase valmiduse.

Maitse: värske, kerge elegantse mulliga, tunda küpseid õunu, ümar.

Aroom: Delikaatne, aromaatne. 

Soovitus: Sobib aperitiiviks, samas nii kala, suppide kui ka köögiviljade juurde.

Hind: 184 kr

Müügikoht: Veinituba (Rotermanni 12, Tallinn)

Maaletooja: OÜ Manipenny

Chiaravalle Prosecco di Valdobbiadene Doc Dry

Piirkond: Itaalia, Veneto

Kirjeldus: Elegantselt õrn ja kauni peene mulliga vahuvein.

Maitse: Kergelt magusa struktuuriga, puuviljane. Meeldiv seltskonnajook.

Soovitus: Magusad lehttainaküpsetised, kreemiga millefoglie küpsis või puuviljakorvike, focaccia.

Hind: 200 kr (poes)

Müügikohad: Osteria il Gallo Nero veinibaar (Rataskaevu 4, Tallinn), gurmeepood Rucola (Tallinn)

Maaletooja: Vinaio OÜ

Zonin Prosecco Special Cuvee Doc 75 cl

Piirkond: Itaalia, Friuli

Kirjeldus: Kerge, aromaatne, poolkuiv, kergelt gaseeritud valge vein.

Aroom: Kerge, värske, puuviljane.

Maitse: Kerge, värske, hea struktuuriga.

Soovitus: Sobib väherasvase kala, valge linnuliha, risoto, pitsa, mereandide ja pastaga.

Hind: 139–149 kr

Müügikohad: restoranid, vinoteegid, Selver, Tallinna kaubamaja, Prisma, Statoil, Stockmann

Maaletooja: Prike AS

Maschio dei Cavalieri Prosecco Valdobbiadene Brut Spumante>

Piirkond: Itaalia, Veneto, Prosecco Valdobbiadene e Conegliano Doc

Kirjeldus: Kerge, kuiv, värske, väga aromaatne vahuvein. Gaseeritud Charmat’ meetodil.

Aroom: Värskus, puuviljasus, valged marjad. Veidi kreemjas. Kompleksne. Kerge magusus.

Maitse: Kerge, värske, väga ilus harmoonia. Tunda pirni.

Soovitus: Aperitiiviks, lõõgastuseks, piknikule, kingituseks, vastuvõtule, pidulikeks juhtudeks, toitude juurde: mereannid, valge lihaga kalaroad, eelroad, salatid, pastaroad.

Hind: 130–160 kr

Müügikohad: Selver, Liviko Alcostore, Rimi

Maaletooja: Liviko AS

Proseccode liigitus 

Tranquillo on lihtne mullideta vein „Glera” marjasordist, kuid seda pole meil lihtne müügilt leida.

Frizzante on tüübilt pärlvein, mille avamiseks on vaja korgitseri. Maalimas on neid müügil ka kroonkorgiga.

Spumante on tüüpiline vahuvein, millel ka vahuveinikork.

Jääksuhkru sisaldus Proseccodes:

Brut kuni 15 g/l

Extra Dry 12–20 g/l

Dry 20–35 g/l

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga. 

Alkohol võib kahjustada teie tervist.