"Ma ei tea, kas see on malaariapuhang, kuid väike anomaalia küll," möönab malaariat põdenud Toomas.  Ehkki nakatumiste kohta on esialgu andmeid vaid ühe väikese koloonia piirest, võib tegemist olla tõsise hoiatusega, sest kogu Goa rannaäär on täis pisikesi külasid. Toomas lisab, et temaga umbes samal ajal nakatus Goas ka üks Tiibeti massöör, kelle malaaria päris ära kurnas. Mees ei jaksanud enam tööd teha ning suundus koju.

"Rääkisin ühe Barcelonas elava kutiga. Too nentis, et ei saa toimuvast aru. Mere ääres oli 20 kraadi sooja ja võis päevitada. Kohalikud pole sellist asja näinud. Näib, et globaalne kliima muutumine on koos sellele kaasnevate heade-veadega käes," lisab Toomas.

India läänerannikul asuvas Goas on ametlikel andmetel detsembris-jaanuaris malaariasse nakatunud ka kaks sakslast, üks rootslane ja taanlane. Nakatumised on toimunud troopiliste vihmade, monsuunide puudumise ajal, mil malaariat tavaliselt selles piirkonnas ei esine. Igal aastal nakatub malaariasse 12 000 troopikariike külastanud Euroopa Liidu kodanikku, neist umbes 120 sureb.