Julmast mõrvast üle maailma lennanud šokilaineid võib võrrelda John ja Robert Kennedy ning Martin Luther Kingi mõrvade järgse vapustusega. Räägiti, et muusiku mälestuseks rajatakse tema elukohalähedasse Central Parki kosmosestki nähtav mälestusmärk – lilledest kujundatud sõna imagine, mis on üks John Lennoni tuntumatest poliitilistest lauludest.

Tundmatu John

Veerand sajandit pärast muusiku õnnetut surma on olukord drastiliselt muutunud: New Yorgi Central Parkis oma ebatavaliselt värdjalikke koeri (tundub, et Suure Õuna rikkurite seas on levinud trend: mida inetum, seda uhkem) võrdlevad kopse kontoritolmust puhastavad keskealised pintsaklipslased pole John Lennonist kuulnudki. Samuti kehitasid õlgu pargiteedel jooksuga pekki põletavad noorukid, kui küsisime neilt, kuidas Lennoni mälestusmärgi juurde pääseb.

Keegi polnud John Lennonist kuulnud! Biitleid siiski teati – olla olnud üks ansambel, mis Beach Boysi jäljendas. Täpse juhatuse saime hoopis Donald Trump Toweri ees ühelt vanahärralt, kes, nagu vestluse käigus selgus, oli 1956. aastal Ungarist kommunistliku terrori eest USAsse pagenud.

Mälestusmärk asub kohe Lennoni ja Ono elukohaks olnud Dakota kortermaja vastas mõnekümne meetri sügavusel pargis. Õiget teeotsa tähistab märk, millel kiri Strawberry Fields – see on lastekodu, kus John Lennon mõnd aega viibis.

Sissepääs majja, mille ees Chapman Lennoni tappis, jääb Lääne 72. tänava poole ja seda valvavad kaks turvameest – kutseteta maja hoovi ei pääse.

Mälestusmärk tuntuimale biitlile on suhteliselt tagasihoidlik, selle eest hoolitseb omaalgatuslikult keegi viinanina, kes selle igal hommikul lilledega kaunistab. Annetuste jaoks lebab "Imagine’i" kõrval müts, kuhu lendas meiegi viiedollariline rahatäht. Küsisime tüübilt juhatust idapoolsel Park Avenue’l asuva hotelli Delmonico juurde, kus biitlid koos Bob Dylani ja rokiajakirjanduse ristiisa Al Aronowitziga esimest korda kanepit suitsetasid – sündmuse tähistamiseks ripub hotelli fuajee seinal ajakirjast Time välja lõigatud kuldraamis artikkel –, kuid tulutult: mälestusmärgi hooldaja polnud selliste nüanssidega kursis.

Vandenõuteooriad

Liiga raske on leppida mõttega, et sellise suurusega muusik hukkus poolnapaka revolvrimehe käe läbi. Mõningal määral on vandenõuteooriate tekkimine isegi põhjendatud, sest Lennon viibis USAs alates 1969. aastast pideva FBI järelevalve all.

Muusik sattus eriteenistuse huviorbiiti esinemisega kontserdil, millega nõuti John Sinclairi vabastamist. Tegemist oli yip’ide (Youth International Party) vaateid jaganud ansambli MC 5 mänedžeriga, kes oli Detroitis rajanud kunstnikekommuuni Trans Love Energies ja organiseerinud Black Panther Party eeskujul Valgete Pantrite Partei ning saanud marihuaana omamise eest kümneaastase vanglakaristuse.

Richard Nixoni parempoolse administratsiooni valitsusaega jäi ka Lennoni tagasilükatud elamisloataotlus. Veelgi enam, 1973. aastal võttis immigratsioonivalitsus vastu otsuse John Lennon USAst välja saata. Elamis- ja tööloa sai eksbiitel alles 1976. aastal, kui Valges Majas istus juba demokraat Jimmy Carter.

Mõnede teooriate kohaselt tulebki Lennoni tapmise põhjusi otsida tema poliitilisest tegevusest. Tema lähedust otsisid tema menu ärakasutamiseks mitmedki USA valitsusel pinnuks silmas olevate organisatsioonide liidrid, nagu näiteks yip’ide juhid Abbie Hoffman ja Jerry Rubin, Mustade Pantrite rajaja Bobby Seale jt.

1972. aasta lõpus oli Lennon humorist Paul Krassnerile öelnud: "Kui Yoko ja minuga peaks midagi juhtuma, siis pole tegemist õnnetusega."

Vastupidi levinud arvamusele polnud Chapman mingi ogaraks pööranud Lennoni fänn. Chapmani tegelik iidol oli Todd Rundgren, küüniline stuudiomuusik, kelle artistlik loomus oli Lennonist nii kaugel kui üldse võimalik.

Chapman väitis mõni kuu pärast mõrva, et ta tappis Lennoni võitmaks kuulsust, mida ta tahtis kasutada romaani "Kuristik rukkis" reklaamimiseks. Tegelikult suhtus Chapman Salingeri romaani täiesti ükskõikselt, huvitudes sellest alles vahetult enne tulistamist.

Chapman polnud mingi üksiklane. Enne mõrva elas ta täiesti normaalset elu, suhtles, ilmutades kasvatajana töötades erilist annet tööks lastega.

John Lennoni mõrvast on nüüd möödas 25 aastat. Mälestusmärk on talle püstitatud ja jääb loota, et muusika austajad selle juurde ikka tee leiavad.