Tegelikult oli pressiteade järg eelmisel nädalal alanud suhtlusele Ekspressi ja Lillemetsa vahel, mille lõikas läbi Lillemetsa
e-mail sõnumiga: “Lepingud on konfidentsiaalsed, ning korralik inimene lepingut ei riku. Kogu avalik info minu tegevuse kohta on kättesaadav äriregistris.”

Ekspressi huvitas, kuidas meie kunagisel majandustoimetajal äri läheb. Tema firma Funmark põhitegevuseks on kinnisvara-alased turu-uuringud ja konsultatsioonid, kinnisvaratehingud, meediaproduktsioon ja meediaalased konsultatsioonid.

Firma äritulud olid 940 000 krooni ja kasum 187 000 krooni.

Aruanne näitab, et Lillemetsa ettevõtlustegevus riivab ajakirjaniku töö eetikat, kuna ta teeb koostööd avalike suhete firmadega Powerhouse ja Alfa-Omega. Hiljem saadetud e-kirjas kinnitab Lillemets, et avalike suhete korraldamise alane koostöö on olnud veelgi laiem.

“Mingisugusest ajakirjanikueetika rikkumisest ei saa juttugi olla, kuna tellijad on minu puhul olnud Euroopa Liit, omavalitsused, riigikogu, koolitusfirmad, erafirmad. See, et mõnda projekti on tellija poolt kaasatud avalike suhete firmad, ei saa ju olla minu vastutada,” kirjutab Lillemets. “Ega te pole unustanud, et ma ei tööta hetkel üheski toimetuses? Jutt käib erafirmast.”

“Ajakirjanike liidu esimehelt võiks eeldada neutraalset positsiooni, mitte enda sidumist konkreetsete äriprojektidega,” ütleb aga Tarmu Tammerk, kes on liige Pressinõukogus, mis käsitleb väljaannete ja ajakirjanike kohta esitatud kaebusi ajakirjanduseetika seisukohast.

Lillemetsa tegevus seab kahtluse alla tema kui ajakirjanike liidu esimehe sõnavõtud, mis puudutavad valdkondi, kus ta on raha eest nõustanud meediaga suhtlemist.

“Ajakirjanduse ja avalike suhete korraldamise segiajamine on olnud Eesti Ajakirjanike Liidu krooniline haigus, mis ei ole lubanud sellel organisatsioonil muutuda tõsiseltvõetavaks meediaühenduseks,” ütleb Tammerk.

Raportite üleandmine
Moskvas ja Tel Avivis

Oma firma aruandes toob Lillemets välja ka pikaajalise koostöölepingu firmaga Futuna LLC. Too välismaine ettevõte on aasta jooksul maksnud Lillemetsa ettevõttele sadu tuhandeid kroone.

Futuna pole ilmselt suur firma, sest rahvusvahelised otsingumootorid seda internetist ei leia. Lillemets kirjutab oma firma aruandes, et jälgib Futuna tarvis Eesti kinnisvarahindu ja käib nendega tutvumas. Raportite üleandmiseks viisid reisid Lillemetsa Tel Avivi, Moskvasse, Rooma ja Prahasse.

Et ta ostu ja müügiga ei tegele, siis ei jää tema tegevusest mingit jälge peale tema enda koostatud raportite.

Kui Eesti Ekspress helistas esimest korda kommentaari saamiseks, oli Lillemetsal parajasti kohtumine Iisraeli advokaadiga.

Iisraeli taustaga on ka Lillemetsa teine koostööpartner. Mullu algatas Lillemets kohtumise nelja ministeeriumi ametnikele Iisraeli julgeolekustruktuuride endiste töötajate juhitava firmaga Athena Human & Technology Integrated Security Solutions Ltd. Ettevõte kirjutab oma kodulehel, et annab võimaluse saada osa oskusest ja teabest, mida Iisraeli riik on testinud üle 50 aasta. Firma juhtkonnas on Iisraeli välisluurega tegeleva Mossadi endine juht Shabtai Shavit.

Lillemets juhib tähelepanu sellele, et Athena on lugupeetud terrorismivastase ja tsiviiljulgeoleku teabega firma. Rahvusvahelise haardega ettevõte tegi koostööd ka Ateena olümpiamängude korraldajatega.

Iisraeli kogemuse maaletoomisel on teeneid Eesti riigi ees ka Lillemetsa endisel elukaaslasel Leonid Apananskil. Ta vahendas 1993. aastal Eestisse miljardikroonist relvatehingut.

Lillemets sooviks, et ajakirjandus ei seostaks teda kunagise elukaaslasega. “Elan Leonid Apananskist lahus varsti juba 3,5 aastat. Mitu aastat veel pean Eesti Ekspressi meelest “endise elukaaslase” tiitlit kandma?” küsib Lillemets.

Apananski väljus tarkvaraärist

Eestis pole Apananski pärast ASA kindlustuse ja AB Elukindlustuse pankrotistumist ettevõtlusega tegelenud. Et teda nähakse sagedasti Moskva lennukis, siis on oletatud tema majandustegevuse kandumist ida poole.

Seni  on aga Eesti avalikkusele teadmata asjaolu, et Apananski oli veel läinud aastani osanik kindlustustarkvara Venemaale vahendavas firmas Akriform. Möödunud aasta alguses Apananski küll väljus arvutitarkvaraärist, kuid tegevust jätkab seal kolleeg kindlustusfirmade päevilt Sergei Netshaev.

Leonid Apananski ei vastanud talle saadetud e-mailile.

Pärast kindlustusfirmade pankrotti on Apananski pälvinud tähelepanu Edgar Savisaarele osutatud teenetega. Keskerakonna esimees Savisaar oli Tallinna linnavolikogu esimees aastatel 1997 ja 1998. Ta käis visiitidel Londonis ja Brüsselis, reiside 12 arvet väärtusega neli miljonit krooni maksis kinni Apananski. Lisaks maksis Apananski kinni Savisaare majade kindlustusarveid 1999.–2001. aasta eest kokku 48 000 krooni ulatuses.