Juuraharidusega Marija rääkis ajakirjanikega heas inglise keeles. Kellegi küsimusele, millised on tema hobid, vastas ta: jooga. Kui Marija poleks võitnud Läti eurolaulu konkurssi, oleks tüdruk sõitnud mediteerima mõnda Tiibeti kloostrisse.

Ajakirjanikus tekkis seepeale huvi: “Mida te oskate ka?”

“Näiteks pea peal seista,” vastas tüdruk leebelt ning ronis reporterite õhutusel krabinal laua peale. Asjata pole energilise lauljanna hüüdnimi Turbo.

Pärast seda trikki kõndis fotograaf Jüri Vendelin pressikonverentsilt rahulolevalt minema: ta oli oma põrutava pildi kätte saanud. Ükski Eesti leht seda ei avaldanud, sest Vendelin saatis foto välisagentuuridele.

Omal maal oli Marija kuulus juba enne Eurovisiooni-võitu. Kuueaastaselt laulis tüdruk lasteansamblis, Kasahstanis valiti ta hiljuti festivali Aasi Hääl publikulemmikuks ning läinud aastal oli Marija Joe Cockeri Riia kontserdi soojendusesineja.

Tegemist on omalaadse integratsiooniprojekti ning osava kohanejaga. Riias sündinud piiga on rahvuselt venelanna, tema ema oli näitleja, isa psühholoog.

Andeka tüdruku avastas aastate eest ühel kuurortlinna Jurmala esinemisel kuulus helilooja Raimonds Pauls. Oma esimese albumi “Do svetlõh sljoz” ("Magusate pisarateni") andis Marija ise välja. Ta laulis vene keeles Paulsi vanu lugusid, kuid Lätis polnud plaadil üldse edu.

Teine plaat “Leskaties ac?s” ("Vaata mu silmadesse") oli lätikeelne. Lühikese ajaga sai sellest bestseller ja plaatinaalbum. Esimese kahe plaadi ümbristelt vaatab vastu mustade peadligi seatud juustega korralik tüdruk.

Kolmandale plaadile “Ma voix, ma vie” ("Minu hääl, minu tee") kirjutas suure osa materjalist Pauls ise. Marija kaotas oma esinejanimest ühe tähe – temast sai nüüd Maria –, värvis juuksed heledaks ning lasi need lahtiselt õlgadele. Stiililt meenutasid laulud Prantsuse bistroomuusikat ja said kriitikutelt kõvasti kiita, kuigi mõnes laulus läks vanameister klaverisoolodega pisut liiale.

Nüüd peavad paljud lätlased Marijat lätlannaks. Viimastel aastatel annab ta nädalas vähemalt kolm kontserti ja kaks intervjuud. Pärast Läti eurolaulu konkursi võitu heideti Marijale ette, et tüdruk on oma loo “I wanna” maha vehkinud latiinotähe Ricky Martini laulult “She Bangs”. Asja arutas isegi spetsiaalne ekspertkomisjon, kes plagieerimise süüdistused ümber lükkas.

Neljapäevaselt pressikalt varem lahkunud fotograaf Vendelinil jäi aga kuulmata, kuidas Marija võttis üles tuntud eesti lastelaulu “Põdra maja”.

Helen Urbanik

Raivis B?ris, Läti suurima ajalehe “Lauku Av?se” ajakirjanik