Kas oled suur infotehnoloogiahuviline?
Ei tea, kas nüüd just suur, aga üritan end asj adega kursis hoida. Iga gadgettit kohe jooksuga ostma ei lähe, aga tehnikamaailm huvitab küll. Jälgin tehnikauudiseid põhiliselt saitide The Verge
ja Wired kaudu. Eesti lehtedest külastan peamiselt kiip.ee-d.

Millised omadused peavad olema sinu jaoks telefonil?
Kui kolm-neli aastat tagasi oma esimese nutika telefoni soetasin, ei osanud sellelt eriti midagi tahta. Tundus lihtsalt huvitav. Praegu on peamisteks märksõnadeks kujunenud kiirus, kõrge koostekvaliteet ja keskmisest parem kaamera. Neid asju olen jälginud ja hindan kõrgelt.

Kas sa oled n-ö pildistav inimene?
Viis-kuus aastat tagasi pildistasin ikka kõvasti, aega oli lihtsalt rohkem. Tehtud sai nii tavalisi olustikufotosid kui ka kolatud metsas. Mingi hetk aga jäi vaba aega vähemaks ning võib öelda, et kaameraga hetkede otsimine liikus tagaplaanile. Praegu on ilmselt enamik minu fotodest seotud tööga - põhiliselt klõpsud restorani FB-lehe jaoks või niisama jäädvustuseks. Vabal ajal võtan
piltide peale peamiselt oma lapsi nagu ühel lapsevanemal ikka kombeks.

Mis tähendus on sinu jaoks sotsiaalmeedial?
Sotsiaalmeedia on eelkõige turunduskanal, FB-d kasutan oma ettevõtte jaoks. See on osutunud üsnagi väärtuslikuks info jagamise kohaks, kus tihtilugu võib üks mõnus foto koguda märkimisväär-
se hulga lisaklikke, samas kui pikk ja asjalik tekst erilist tähelepanu ei saavuta. Isiklik FB konto on mul peamiselt Messengeri jaoks.

Sinu töö ja tehnoloogilised vidinad - kas leiab mingi kokkupuute?
Tehnoloogilised vidinad on töös ikka suuresti tagaplaanil. Köögis võidutseb analoog digitaalse üle. Mida lihtsam on töövahend, seda väiksem on võimalus, et see puruneb ja kallist remonti vajab. Kõige hi-techim asi meie köögis on ilmselt kombiahi, mida saab vajadusel võrku ühendada, aga seda funktsiooni tegelikult vaja ei lähe.

Räägi oma Galaxy S5 ja Gear 2 kogemusest.
Olen neid seadmeid kasutanud ajaliselt kokku umbes kolm nädalat. S5 puhul meeldib eelkõige selle kaamera ning tõeliselt terav ja värviküllane ekraan. Kiire on ta samuti. Samas, mõne rakenduse avamisel telefon hangus, aga see oli vist pigem ühilduvuse probleem. Kaameral on tore korralik panoraamrežiim ja järjest enam populaarsust koguv gifi valmistamise funktsioon.

Alguses kartsin, et nii suur telefon kulutab ülikiirelt akut, aga õnneks see nii polnud. Nutifonide tavapärase ühe päeva peab vabalt vastu. Soetasin endale sellised Samsungi kaitsekaaned,
millel on ülaosas aken - näeb kella ja saab vastata kõnedele. Mõnus asi! Probleeme valmistas aga kaarduv AUX-väljund - nimelt autoga sõites tahaks Spotifyst muusikat kuulata, aga tavamõõdus AUX-kaabli kummiosa seadmele ei sobi.

Gear 2 on väga mõnus juhuks, kui teed köögis süüa ja käed on toiduga koos - näed kohe ära, kas sissetulev kõne on tähtis ja kas pead selle vastu võtma või ei. Kõnede vastuvõtmise funktsioon on ka kellal, aga köögis, kus müra on väga suur, ei ole ilma kella kõrva juurde liigutamata (nagu Michael Knight) võimalik eriti midagi kuulda.

Pesta võib Gear 2 tõesti julgelt voolava vee all ja see on köögis töötades tore. Paar korda olen katsetanud ka sammulugerit ja sportimise funktsiooni, mis mõõdab südametööd ja läbitud distantsi.

Aku kestab minu kasutuse puhul maksimum kaks päeva. Miinustena võib välja tuua kella raskuse, mida on alguses ikka käel tunda. Hiljem harjub ära. Mulle meeldiks ka nahast rihm, aga selle võib eraldi juurde osta. Ja kui õhtul tahad kodus perekonda kiusata või on pult kadunud, saab kellaga ka telekat juhtida.

Kuhu liigub tehnika areng? Kas sinu erialal tungib digitaalne analoogsele kannule või mitte?
Tehnika areng viib paraku inimesed järjest suuremasse digimürasse - pidevalt midagi heliseb, piiksub ja vajab tähelepanu. Infot on käeulatuses järjest rohkem ning täielikuks puhkehetkeks enam aega ei leita. Võib-olla on see hinnang liiga tumedates toonides, aga kindlasti järgneb pöörasele digitaliseerumisajastule ka analogiseerumine hetkedel, kus inimene vajab puhkust.

Kuna kokandus on paljuski käsitöö, siis suurt digirevolutsiooni siin lähiajal ei näe. Pigem toimub pidev areng toidutoorme uurimise valdkonnas - kasulikud bakterid, õiged temperatuurid, toiduainete koosmõju ja kokkusobivus. Aga päeva lõpus lähevad kõik vanaema juurde ja naudivad tema valmistatud hakklihakastet. Kõht saab täis ja olemine läheb heaks sõltumata sellest, kui suur on telekas seinal või kui kiire on su uusim iPhone.



MÄRT METSALLIK

2004-2006 Kuldse Notsu Kõrts, kokk

2006-2010 Vodja kool, kokk

2010-... Põhjaka mõis, viinaköök; osanik, kokk, remondimees, seakarjus