Linnapea jutu järgi on prokuratuuri esitatud süüdistuse taga tunda taimetoitlaste survet.

"Seda on raske muudmoodi võtta," ütles Pärnu linnapeale lähedalseisev kõrge ametnik.

"Prokurör on öelnud, et talle avaldatakse survet öösiti ukse alt idandatud nisuterade ja müsli sissetoppimise teel ja süüdistuse esitamisega oli kiire. Prokurör lükkas süüdistuse koostamise pärast edasi oma puhkuse, et see 25. juuliks valmis saada."

Pärnu linnapea sõnade kohaselt on nii kapo kui prokuratuur tunnistanud, et praeguse süüdistuse järgi ei pruugi järgneda kriminaalkaristust ja süüdimõistev otsus tuleb heade lauakommete rikkumises. "Prokuratuuril on siiski soov süüdistusega kiiresti mingil viisil edasi minna," märkis Viisitamm.

Süüdistuse kohaselt pani Viisitamm kuriteo toime eelmise kohtumenetluse käigus, milles teda süüdistatakse kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumises, usalduse kuritarvitamises ning altkäemaksu võtmises. Saalus kohtus Viisitammega Pärnu kohtumaja fuajees ning avaldas irooniliselt arvamust, et süües kasvab isu. Selle peale tundis Viisitamm teravat näljatunnet ning lõi pikemalt mõtlemata ohvrile küüned ja hambad ninna.

Viisitamme advokaadi Samuel Rabinowitschi sõnul ei saa ta aru, milles tema kaitsealust süüdistatakse. "Miks peaks uurijal üldse nina olema," imestab ta. "Nina on inimesele täiesti kasutu organ, sügeleb alailma ja jääb nohusse. Viisitamm on kogu elu ilma ninata elanud ja pole kordagi haige olnud."

Rabinowitschi väitel on kannibalismisüüdistus absurdne juba seetõttu, et Viisitamm sülitas nina välja, s.t ei söönud seda üldse ära ega omandanud seeläbi ainsatki elutegevuseks vajalikku kalorit, mis on ometi iga toitumisoperatsiooni vältimatu eeldus. Nina ennast võib praegu näha suvepealinna Chaplini keskuse ovaalsaalis.

Pärnu Ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Eelmaa on kindel, et süüdistus on kohtus vettpidav. "Aga isegi juhul kui me ei saa Viisitamme kinni panna kannibalismi eest, süüdistame teda Saaluse identiteedi rikkumises, sest kahtlemata moodustas nina olulise osa tema identiteedist," lisas Eelmaa.

Viisitammele esitatud süüdistus jõudis juba tekitada elavat vastukaja USAs. Michael Jacksoni omaste palvel uurib Föderaalne Juurdlusbüroo, kas nina kadumine popmuusikalegendi laibalt on seotud Pärnu linnapea maitse-eelistustega. Kui kahtlused kinnitust leiavad, võib Viisitamme oodata väljaandmine USA-le ja uued süüdistused sarikannibalismis ning laibarüvetamises.