Kuraditosin soovitust, kuidas vargusest pääseda
 
Õiguserikkumise toimepanemist ei ole kunagi võimalik ette näha ega ole võimalik ennast ka täielikult kindlustada. Siiski on meil kõigil võimalus õiguserikkumisi ja meie endi ohvriks langemist vähendada. Selleks piisab, kui meelde tuletada lihtsaid tõdesid:
 
1. Rannas ei tohi oma asju järelevalveta jätta. Kõige lihtsam variant: minnes randa seltskonnaga, lepitagu kokku, kes jääb asju valvama siis, kui kaaslased ujumas on, või siis võimaluse korral kasutada randadesse paigaldatud hoiukappe.
 
2. Autot parkides ei tohi autosse nähtavale kohale jätta kurikaeltele ahvatlevalt mõjuvaid esemeid. Arvestada tuleb ka sellega, et sinu jaoks tühiseid asju sisaldav kilekott võib kiusatust tekitada ja tagasi tulles leiate eest lõhutud autoakna.
 
3. Kui olete jalutuskäigul või söömas, võib varas hooletult üle õla heidetud või toolileenile jäetud käekotist napsata rahakoti või kotist ahvatlevalt välja paistva videokaamera või fotoaparaadi.
 
4. Ja mõtle, milline võib olla pikanäpumehe rõõm, kui ta rahakotist leiab lisaks su dokumentidele ja pangakaartidele ka koodid!
 
5. Suvisel ajal jäetakse aken või rõduuks sageli ööpäev ringi lahti. On see ikka mõistlik? Viimasel ajal on taas sagenenud juhtumid, kus “lahke pererahvas” teisel korrusel magab, aga samal ajal minnakse esimese korruse avatud akna või ukse kaudu majja ja viiakse sealt kaasa kiirelt kaasa haaratavad esemed.
 
6. Muruniidukid, -traktorid ja muud tööriistad tuleks panna lukustatud kuuridesse või keldritesse. Pahaaimamatud inimesed hoiavad neid maal või suvituspiirkondades sageli lahtiselt õue peal. Vargale piisab mõnest minutist, rääkimata siis sellest, kui valdused (mitmeks) ööpäevaks valveta jäetakse.
 
7. Jalgrattad tasuks lukustada U-lukuga, mitte tavalise trossluku abil, sest viimase lõikab varas kerge vaevaga pooleks ja sinu ratas ongi omanikku vahetanud!
 
8. Sissemurdmine toimub enamasti siis, kui pererahvast kodus ei ole. Seepärast ei tasu oma tööl oleku aega ega puhkusesõite kõikidele avaldada. Loo suhted oma naabritega. Head suhted naabritega aitavad sul rahuliku südamega suvepuhkust veeta.
 
9. Enne puhkusele sõitmist lepi sõbra või naabriga kokku, et ta tühjendaks sinu postkasti, kohendaks kardinaid, koristaks aias lehti ja niidaks muru. Nii jääb mulje, et elu kulgeb oma tavapärast rada. Kasuta aegrežiimil töötavaid lüliteid, mis panevad sinu ära olles kodus tööle valgustid, raadio, televiisori ja muud seadmed. See jätab mulje, et pererahvas on kodus. Kasuta liikumisanduriga välisvalgustit.
 
10. Kandes seljakotti, ära jäta väärtuslikke esemeid koti välistaskutesse ning ühissõidukis hoia kotti enda ees käes. Ära hoia dokumente, raha, mobiiltelefoni riietuse välistaskutes. Hoia oma kotti nii, et seda poleks kerge jõuga käest rebida.
 
11. Ole kahtlustav! Kord hallil ajal panid vargad paneelmajade trepikodadesse kuulutuse: “Nädalavahetusel teeme prussakatõrjet! Keda pole kodus, pange ukse taha purk, kuhu paneme mürgi!” Muidugi oli varastel hea tegutseda, kui inimesed kodust lahkumisest purgiga märku andsid.

Suhtu umbusklikult isikutesse, kes üritavad avalikes kohtades sinuga selge põhjuseta (nt midagi reklaamides, segast juttu ajades) kontakti otsida. Tegemist võib olla grupiviisilise tegevusega, kus üks isik juhib su tähelepanu mujale, sel ajal kui teine varastab.
 
12. Kui oled varga teolt tabanud, anna raisale meeldejääv keretäis. Aga mitte liiga kõvasti! Kiusatus sajandi või paari tagune levinud komme hobusevaras esimese puu või laternaposti otsa puua tuleb maha suruda. Politsei reageerib varguse üksikjuhtumiga võrreldes omakohtu juhtumile palju ägedamalt ning algsest kannatanust võib saada kurjategija või vähemalt kahtlustatav.
 
13. Kui juba juhtus, siis politseisse pöörduda tasub tingimata. See ei maksa midagi. Isegi kui arvad, et politsei ei hakka mingi trimmeri pärast ennast vaevama, fakt fikseeritakse ja asjaolude kokkulangemisel võib teade üksikust juhtumist viia vargabande käekirja tuvastamise ja kokkuvõttes palju suurema avastuseni. Kui politsei paljastab varastatud asjade kokkuostja, on sul lihtsam varastatud asi tagasi saada, kui avaldus tehtud.