Mati Karmin
alustas hiljuti ristikäiku suveniiritootjate vastu. Nimelt avastas skulptor Karmin, et Tartu kesklinna poed on täis suveniire, millel on kujutatud tema loodud purskkaevutudengeid. Karminit pahandab, et ükski neist pole isegi vaevunud talle kui teose autoriõiguste omajale sellest teatama.

"Asi on võtnud juba pooltööstusliku pöörde," kommenteerib Karmin. "Kui firma, kellel ei ole kujundajat-kunsnikku, võtab T-särgi, paneb sinna tudengite pildi ja trükib juurde sama gooti kirja, mis Tallinna vanalinna turistidele mõeldud särgile, siis on see tõeline rosolje!" on Karmin vihane. "Kui Brüsseli pissiv poiss on suhteliselt lihtne skulptuur – seda on lihtne ka järgi teha – siis suudlevad tudengid on peenem ja keerulisem." Tema sõnul  riivab rohmakalt tehtud jäljend suveniirtassil või -taldrikul lausa silma.

Karmini võitluse näol on tegemist pretsedendiga Eestis. "Muusikas on autorikaitse asjad paika loksunud, skulptuur on ikka veel vaeslapse osas." Tõenäoliselt loovutab skulptor vaidluste lahenemiseks autoriõigused Tartu linnale.