Sai vist pisut kurjavõitu sissejuhatus, aga mõnikord on turvaroki sohu eksinud inimesele laudtee laia maailma vaja lausa punaseks värvida. Niisiis - kes on Kosmikud? Saame tuttavaks - mikrofonist Hainz, kitarrist Aleksander Vana, bassimees Kõmmari ning trummar Kristo Rajasaare.

Kosmikute eelloost ja algusest

Kunagi ammu, 80ndate keskel tegutses Järvakandi keskkoolis ansambel, kus mängisid väga noored Kristo Rajasaare ja Taavi Pedriks ning neist veidi vanem Kõmmari, kelle kodanikunimi pole hetkel oluline. Rajasaare meenutab: "Tegime Generaator M-i ja Propelleri kavereid. Kool sai läbi, läksime laiali."

Kõmmari kolis Soome, Taavi Pedriks ning Kristo Rajasaare Tallinna.

Siiski said aastate eest koos mänginud endised koolivennad aeg-ajalt prooviruumis ning laval kokku. Kõmmari: "Kooli bändidel on traditsioon, et iga viie aasta tagant teeme juubelikontserdi. Meil Taavi ja Kristoga oli kombeks iga kord uut projekti teha. 1999 mängisime teadlikult Kauko Röyhkä kavereid eesti keeles. Peep Pedmanson oli tekstid teinud."

Kui pidu läbi sai, sõitis Kõmmari Soome tagasi. Aga midagi jäi nagu kripeldama. Paar päeva tulistel sütel istumist ning Taavi ja Kristo said Kõmmarilt telefonikõne. "Ütlesin, et kuulge, mul jäi kripeldama, me peaks seda asja edasi tegema. Mõlemad mehed vastasid, et millal sa saad siia tulla, istume ja mõtleme. Esimesele koosolekule tuli kohale ka Aleksander Vana." Kosmikud olidki olemas.

Esimesest plaadist, Taavist ja Hainzist

Kui hädapärane kava - neli malevalugu ja mõned Röyhkä lood - koos, antakse esimene kontsert, mis läheb aia taha. End esimesest ebaõnnestumisest heidutada laskmata jätkab bänd tegevust. Järgmine samm on debüütplaat. Plaadi olemuse võtab aga kokku Vana: "Esimene plaat oli nagu pudru ja kapsad. Praegu mängime sellelt plaadilt enamasti ainult kolme päris oma lugu - "Ei roosid", "Mälestus" ja "Tallinna Matusebüroo"."

Niisiis. On bänd, on plaat, on kontserdid. Kõik toimub. Aga... "Sama aasta jõuludel otsustas Taavi meie seast lahkuda," ütleb Rajasaare. Kõmmari täiendab: "Bänd läks käima ning jäi kohe seisma. Raske moment."

Tasapisi hakkasid ülejäänud Kosmikud löögist toibuma. Tehti kolmekesi proove ning kuulati maad. Pärast pikemaid otsinguid võttis mikrofoni oma kätte Hainz. Ta meenutab: "Kosmikutesse polnud väga keeruline tulla. Ma teadsin bändi varasemast. See polnud hüpe tundmatusse. Taavi oli mu sõber ja kursavend. Aega oli kah mööda läinud tema lahkumisest. Oli mõeldav, et tema asemel laulda. Kuigi esimesel kontserdil tuli Taavi sõnu lauldes klomp kurku." Siinkohal olgu öeldud, et Hainzi esimene kontsert Kosmikutega oli bändi teise albumi "Kuidas tuli pimedus" esitluskontsert.

Bändi toimimisest, lüürikast ja Aleksander Tambergist

"Bändi tegemine on pikk protsess. Siis saab aru, kas toimib või ei toimi," ütleb Kõmmari. Kosmikud ilmselt toimivad. See on sümbioos nelja organismi vahel. K ui kitarrist Vana loohakatisega proovi tuleb, võetakse see üheskoos osadeks ning pannakse kokku tagasi. Mõnikord võtab loo tegemine pool aastat või kauemgi. Ideed peavad settima, teab Rajasaare. Vana täiendab: "Kui algidee kitarriga toimib, siis peab asi ka bändiga toimima."

Sõnade osas tuleb bändile appi luuletaja Aleksander Tambergi kaustik, mille Taavi Pedriks kunagi Rocca al Marest leidis. Kellega täpselt tegu oli, ei tea Kosmikud tänaseni. Luuletaja. Tuberkuloosihaige. Rajasaare: "Ta on peaaegu meie vaimne isa. Viies liige, kes on ilmselt ammu surnud. Tema mõtted on helged ja armsad. Näiteks see Minni-Hiire lugu, kus kõrvalpalatist tuleb patsient kaltsunukuga ja palub ära arvata, kes see võiks olla. Tamberg arvab, et kui sa nii ütled, et on Minni-Hiir, siis ta ka on. Ja kindlasti on ka kunstiteos."

Uuest plaadist, Kauko Röyhkäst ja unistuste täitumisest

"Uue plaadi peal on kõik tekstid reaalse eluga seotud. Elu on koloriitne asi. Must-valge. Pluss-miinus," proovib Kõmmari Kosmikute kolmanda albumi "Pulmad ja matused" läbivat ideed kokku võtta.

Vana selgitab nimiloo päritolu ja mõne teisegi loo tausta. Selgub, et oma välise kurvameelsuse kiuste on Kosmikud vägagi elurõõmsad tüübid: "See "Pulmad ja matused" (bändi aktuaalne raadiohitt - toim.) on inspireeritud filmist "Karge meri". Sellest, kuidas pruudi ema vokki ketras ja oli maruvihane, et pruut läheb vanale kaptenile mehele. Lugu sellest, mis ta peas võis toimuda. Tõsine lugu, aga samas naljakas. Teinekord igasugused hüsteerilised vihapursked ongi naljakad.

"Üliintelligentne" on kah elust enesest. Vanaema sõbranna rääkis kunagi loo poja kurvast saatusest. Kuidas poeg oli võtnud võimuka naise, kes tahtis olla Nõukogude mõistes kõrgseltskonna daam, istuda Reklaamiklubis ja kanda kõrge kontsaga kingi. Mees oli lihtne töömees. Naisel viskas üle, et mees nii rahulik on. Ükskord, kui kodus katel hakkas üle ajama, võttis naine kinga jalast ja virutas kingakontsaga mehele vastu põske, iga löögi ajal karjudes: kas-sa-siis-tões-ti-aru-ei-ole-saa-nud-et-ma-olen-üli-in-tel-li-gent -ne! Ja pärast läks elu samamoodi edasi. Tekib küsimus, kas intelligentne inimene saab niimoodi teha."

Plaadil on ka üks lugu, mis on teistsugune, Kosmikute käekirjast erinev ning kahes keeles. Mäletate, artikli esimeses pooles jutustas Kõmmari, kuidas Kosmikud alustasid Kauko Ryöhkä kaveritega? Ja siin ta ongi - üks Kauko kaver. Õigemini duett. Selgitab Kõmmari: "See koos salvestamise mõte tuli Kaukolt. Küsisime, et me tahaks tema lugu panna plaadile. Idee ise oli seedinud seitse aastat. Kauko pakkus välja, et teeme hoopis kahekesi, kakskeelsena."

Kui Kauko, kes on Kõmmari sõnul teisel pool lahte heas mõttes staar, Tallinna stuudiosse tuli, oli see mingis mõttes ringi kahe otsa kohtumine. Unistus oli täitunud. Kõmmari: "Unistada võib ja tihtipeale unistused täituvad. Aga seda peaks endale alati meelde tuletama, et sellisead asjad ei ole iseenesest mõistetavad." Rajasaare täiendab: "See hetk, kui nad täituvad, siis sa ei mõtle, et need su unistused olid. See ongi loomulik, sest elu on nii läinud."

Kosmikud

Hainz - vokaal

Aleksander Vana - kitarr

Kõmmari - bass

Kristo Rajasaare - trummid

Taavi Pedriks (1971-2000) - vokaal

Albumid

"Ei roosid" (Kaljukotkas 2000)

"Kuidas tuli pimedus" (Kaljukotkas 2003)

"Pulmad ja matused" (Viska Mulda Records 2006)

www.kosmikud.ee

Plaadi "Pulmad ja matused" esitlustuur:

6.10.2006 Rock Café, Tallinn (+Kometa, Agent M)

7.10.2006 Rock & Roll, Tartu (+Kometa, Playout)

20.10.2006 Rubiin, Viljandi (+ÕIP)

21.10.2006 Klubi, Järvakandi (+Metsatöll jpt)

3.11.2006 Kultuurikeskus, Kuressaare (+Metsatöll)

4.11.2006 Kultuurimaja, Haapsalu (+Metsatöll)