Lahutusest on möödunud kümme kuud. Richard Tomingas kuulutas mullu kevadel avalikult, et ei soovi oma eraelu kommenteerida.

Tatjana Tomingas loobus vabatahtlikult võimalusest aktsiate eest suurema hüvituse nõudmisest. Juriidiline nõustaja hoiatas teda tagajärgede eest: et allkirja ei saa ühisvara jagamise kokkuleppel tühistada; et see pole mäng, vaid reaalne elu. Hea eluga harjunud klient pelgas kitsikuses olekut ning eelistas kümne miljoni krooni kohe kättesaamist.

Ent praegu, kui uudised räägivad Arco Vara edust ja aktsiate kallinemisest, tunnetab Tatjana Tomingas, et langes ülekohtu ohvriks. "Võin sellest teile rääkida. Ma ei karda. Ma ei käi mööda tuba ringi, kiiver peas."

Segaduses naine: keda võin usaldada?

Naisterahval on vaid üks tingimus: kohtumine Ekspressiga toimugu tema kodus. Kahekorruselises pruunidest tellistest häärberis Nõmme männimetsa all.

"Ja enne saabumist helistage, sest mul on koerad väljas!"

"Kindlasti helistan. Ma ei taha tõesti koertega kokku saada."

Teiselt poolt torust kostab peen naer: "Õnneks on nad täna söönud."

Mõne tunni pärast kõlistab ta tagasi: täna kahjuks me ei trehva. Samamoodi läks ka ükskord varem. Ja kord enne seda.

Järgmine kokkusaamine jääb samuti ära. Naine tunnistab, et tema peas valitseb segadus: "Ma ei tea, kas võin teid usaldada. Teate, mul oli tippadvokaat ja ta läks teisele poolele üle. Kahtlen ka oma teises advokaadis. Kuidas ma saan üldse kedagi usaldada? Mu mees laseb mu järel luurata! Äkki olete ka teie Arco Vara palgal?"

"Meil oli tohutult raha"

Abielulahutus on tänapäeva Eestis täiesti tavaline asi. Neid toimub keskmiselt iga paari tunni tagant.

Ekspressi tähelepanu ei köitnud Tomingaste lahutus jagatud rahasummade suuruse ega väidetava perevägivalla pärast, vaid nippide tõttu, millega suurärimehed oma vara peidavad ja jälgi segavad. Pole just igapäevane, et tuntud ettevõtja hoiab osa varast oma ema nimel.

Tatjana Tomingas tunnistas telefonivestluses Ekspressile, et just tema ajas abikaasa kodust välja. Kooselu purunes sügisel 2001. Etteheiteid oli mõlemal poolel: üks jõi, teine peksis, puudus armastus ja usaldus.

Alles mõne aja möödudes taipas naine, et koos mehega kaotas ta ka kindla sissetuleku. Tomingas rääkis, et suples varem jõukuses. "Meil oli tohutult raha, võisin osta mida tahtsin. Olin sellega harjunud. Võisin päevas kulutada näiteks 10 000 krooni kosmeetika peale."

Naine märkis, et mees kinkis talle raha, sest "kõik asjad olid peres olemas ja palju sa neid sõrmuseid ikka kinkida jõuad".

Tütrele kulub 17 000 krooni kuus

Kui Richard tahtis lahutust, hakkas naine tõrkuma. Mees viis hagi kohtusse ja kuna protsess venis rohkem kui kahe aasta pikkuseks, alustas surve avaldamist.

"Jõulukingituseks võttis Richard ära meie pereauto ning jättis meid keset talve ilma elektri ja kütteta," rääkis Tatjana mullu nädalakirjale Just! antud intervjuus. "Võtsimegi siis aastavahetuse vastu magamiskottides lõdisedes. Kui küsisin, miks ta niimoodi ebainimlikult käitub, teatas ta, et mul pole vaja muud teha kui aktsiatest loobumise paberitele alla kirjutada ja saan endale nii maja, auto kui ka toetusraha."

Seepeale hakkas kohtu kaudu õigust otsima ka Tatjana. Ta teatas, et isa on kandnud tütre pangaarvele vaid taskuraha 1000 krooni kuus ja teinud mõned kingitused, kuid sellest ei piisa. Ainuüksi tütre toit maksab 4000 krooni kuus. Lisame siia veel riided, jalanõud, koolitarbed, internetiühenduse, spordi, kino, teatri, ujumise, ratsutamise, tennise, kosmeetika, kommunaalteenused...

Naine vajas tütre ülalpidamiseks vähemalt 17 000 krooni kuus. Tema meelest pidi isa selle kinni maksma, sest Tatjana Tomingas elatus tuttavatelt ja pangast võetud laenudest. Muu hulgas jäi talle pärast kooselu lõppu ligipääs oma mehe krediidikontole. Sealt kulutas ta 1,3 miljonit krooni.

Tatjana Tomingas rehkendas, et võib küll tööd leida, kuid saab siis vaid naeruväärsed 3000 krooni kuus.

Isa esindanud vandeadvokaat Üllar Talviste vaidles eeltoodule vastu. Perekonnal oli tõesti Eesti keskmisest kõrgem elustandard, kuid seda perekonda pole enam mitu aastat olemas. Tatjana Tomingas peaks harjuma uue eluviisiga. Töö puudumine ei ole vanemakohustuste mittetäitmise põhjendus.

Kohus käskis Richard Tomingasel edaspidi maksta iga kuu tütre ülalpidamiseks 6000 krooni.

Kohtulahingute finaal ootas aga alles ees.

Ootamatu pauk: Richard müüs aktsiad maha!

Tatjana Tomingas väidab, et pere osalus Arco Varas soetati 90. aastate alguses tema säästude eest. Ta ei kavatsenud aktsiaid mehele niisama jätta. Teatas kohtule, et tahab saada vähemalt poole aktsiapaki väärtusest ehk 23 miljonit krooni.

Seepeale kärgatas Suur Pauk. Richard Tomingas teatas, et ta müüs aktsiad maha. Äsja müüs. Tatjana saab vaid 7,5 miljonit krooni ehk oodatust kolm korda vähem.

Naise õiguslik nõustaja Tiiu Siig nõudis kohtult aktsiate tegeliku väärtuse väljaselgitamist ja lahutamisotsuse edasilükkamist. Suurem osa varast on ju maha laristatud!

Kohtunik Kai Härmand oli teist meelt. Aktsiad ei kuulu enam perele ja pole mõtet nende väärtust tagantjärele ümber hinnata. Kui naine arvab, et väärtpaberid müüdi alla turuhinna, siis võib ta mehe vastu eraldi nõude esitada. Praegu saab kohus aga jagada vaid 15 miljonit krooni...

Nii ka läks. Mõlemad abikaasad said poole rahast ja poole elumajast.

Kuid ilmselt oli tegemist varitehinguga, kus Richard Tomingas müüs aktsiad sisuliselt iseendale. Sest aktsiad ostis tema käest firma Oldplus, mis kuulus advokaadibüroole Lextal. Tomingase advokaat Üllar Talviste töötab samas büroos. Lextal on ka ühel teisel juhul kliendi vara oma nimel hoidnud.

Minna kohtusse või võtta kohe raha?

Jurist Siig seletas Tatjana Tomingasele, et ta saab aktsiamüüki vaidlustada. Minna vajaduse korral riigikohtusse välja. Kuid see nõuab aega. Võib-olla aasta, võib-olla isegi kaks. Samas esineb risk, et ta ei pruugi midagi võita.

Naist masseeris ka vastaspoole advokaat, kes rääkis, et jah, võib-olla õnnestub tal kuuendik Arco Vara aktsiatest tõesti lõpuks oma kätte saada, kuid siis võivad ülejäänud osanikud korraldada aktsiakapitali suurendamise ja kuna naisel raha juurde maksta ei ole, kahaneb tema osalus Arco Varas tühiseks. Või siis tõstavad mehed oma äritegevuse Arco Varast mõnda teise ettevõttesse ja naisele jäävad tema kallilt kättevõidetud aktsiad, mis pole enam midagi väärt.

Tomingas mõtles ja valis ühisvara jagamise lepingu, millega sai maja ja valuraha. Ning loobus igasugustest nõuetest mehe vastu.

"Teate, ma olin üksinda! Üksinda! Ma ei suutnud nende vastu üksinda võidelda. Mind tehti rahatuks. Meil oli kaks kuud elekter ära, sest Richard lasi selle välja lülitada. Mu auto võeti ära. Tegin siis kokkuleppe, et võtan kümme miljonit vastu ja rohkem midagi ei nõua," ahastab ta tagantjärele. "Aga see kõik on ju kokkuvõttes vale!"

Richard Tomingas teatas Ekspressile, et Tatjana sai tegelikult seda, mida ta tahtis, kuna ühisvara jagamise kokkuleppe maht on umbes 20 miljonit krooni. Muuhulgas jäi naisele pereautona kasutada Audi S8 ning mees lubas maksta tütre kasvatamiseks 17 000 krooni kuus.

Variomanikust ämm

Eesti Ekspress avastas, et Richard Tomingasel oli vara rohkemgi. Ta kontrollis veel üht portsu Arco Vara aktsiatest, kuid need seisid ühe vähetuntud osaühingu nimel. Seal polnud osanik ärimees ise, vaid tema ema Lehti Tomingas. Proua peab Kuressaares juuksurisalongi.

Oktoobris, kui lahutussaaga oli läbi saanud, kinkis ema osaluse pojale. Tegemist oli möödunud aasta Eesti ühe kalleima kingitusega, sest tolle osalusega kaasnes 33 miljoni krooni suurune tükk jaotamata kasumist.

See polnud esimene kummaline käik Arco Vara omandisuhetes. Mõne aasta eest müüs firma asutaja ja nõukogu esimees Arti Arakas osa aktsiatest oma vennale Viljar Arakasele ja ostis hiljem tagasi. Samasse perioodi jäi tema abielu lahutus.

Sel teisipäeval ütles Tatjana Tomingas Ekspressile, et ta ei välista, et alustab oma eksmehe vastu uut kohtuprotsessi. "Arco Vara igal omanikul oli juba mitu aastat tagasi miljard koos. Mina küsisin Richardilt ainult 23 miljonit krooni. No mis on see miljardi kõrval?"

Ilmselt ei anna Tatjanale asu, et Arco Vara õitseb ja tema eksabikaasa varandus muudkui kasvab. Ehk naises süveneb veendumus, et talle tehti ülekohut ja see ülekohus on aktsiate kallinemise tõttu üha suurem ja suurem.

Moodne Eesti lahutab

Kuulsin kord, kuidas kenad näitsikud rääkisid meestest ja armastusest. Neile oli kooselu projektipõhine. Üks piiga arvas, et oleks vahva semmida mehega nii neli-viis aastat ja võtta siis ette värskem mudel. Teine lõkerdas, et vaata ette, sind ennast vahetatakse mõne noorema vastu välja.

Esmakõneleja tegigi oma plaani teoks. Käis mitu aastat ühe hästituntud ettevõte juhiga. Seejärel oli veelgi kuulsama ärimehe armuke ning abiellus lõpuks kolmandaga, kes on kahest eelmisest nimekam ja jõukam.

Selline on moodne Eesti. Imestan vaid, et tolle noore naisega seotud kolmest mehest (nad kõik on rikkad ja abieluinimesed) on abieluvara lepingu sõlminud vaid esimene. Ülejäänud – kes ettevõtjatena teavad väga hästi, mida tähendab riskide maandamine – on oma peresisesed ohud jätnud katmata. Nad usuvad, et sõna maksab rohkem kui paber.

On tõenäoline, et tulevikus hakkame rohkem nägema suuri lahutusdraamasid, sest Eesti firmad kosuvad ja nende väärtus kasvab. Naistel ja meestel on, mille pärast võidelda. Neil on, mida otsida ja peita. Küsimus pole enam miljonites kroonides, vaid kümnetes ja sadades miljonites.

Seejärel näeme ilmselt, kuidas mõni mees teeb lahutusega oma rikka naise varast lagedaks.

Tõenäoliselt tekib peagi paar lahutustele spetsialiseerunud advokaati, kelle büroodes leidub tavalisest rohkem taskurätte, sest nende kliendid kipuvad pisaraid poetama.

Selline on Eesti rahaeliidi tulevik.

Ma ei klaari eraelu avalikkuse ees

Kurb on näha, et üks õnnetu lugu on sattunud avalikkuse ette arvustamiseks ning kannatama peavad kõik asjaosalised ning Arco Vara maine tervikuna. Olen selgelt väljendanud soovi oma eraelu mitte kommenteerida ning antud artikkel ei pane mind alustama avalikku klaarimist.

Ettevõtte seisukohalt pean siiski vajalikuks mõningate selgituste edastamist. Meie abielu lahutamise otsus sai tehtud 2001. aastal, mistõttu pean alusetuks seoste otsimist kohtuliku kokkuleppe ja ettevõtte tänase või tulevase turuväärtuse vahel. Algusest peale on minu eksabikaasale kogu aeg pakutud aktsiaid. Kuna tema soov aga oli saada rahalist kompensatsiooni, algselt 10 miljonit ja hiljem ca 20 miljonit, siis nii ka lõpuks kokku lepiti.

Tegu on äärmiselt emotsionaalse küsimusega. Olen jätkuvalt seda meelt, et kahe inimese abielulahutus ei ole teema, mida avalikkuses laiali laotada. Seda enam, et lahutusprotsess on päädinud kohtuliku kokkuleppega, mida mõlemad pooled on aktsepteerinud ja mille tekst valmistati ette minu eksabikaasa advokaadi poolt.

Richard Tomingas, Arco Vara nõukogu liige