Olgu selgituseks märgitud, et meediaga avameelselt suhelnud Morozov on järjekordne ärimees, on tänaseks Kremli kättemaksu kartuses pagenud Suurbritanniasse.

Morozov tunnistab, et andis ühele kõrgemale ametnikule 5 miljoni dollarit (tänase kursiga 64 miljonit krooni) altkäemaksu, et saaks soodsa lepingu riigiga Sotši olümpiaobjekti rajamiseks.

Ta rääkis briti lehele, et neli aastat tagasi sai ta ehituskompanii 40 miljoni dollarilise(512 miljoni kroonise) lepingu, et ehitada Musta mere kaldale luksuslikud elamispinnad olümpiamängude ametlike delegatsioonide liikmete majutuseks. Suurepärane tellimus. Ent järgnevalt ilmus ta juurde olümpiarajatiste ehitusega seotud kõrgem ametnik, kes nõudis endale 12% lepingu summast. See oli tingimuseks, et üldse mingit äri edasi teha.

Kahe aasta jooksul kohtus ehitusfirma juht ametnikuga ligi paarkümmend korda ning viis talle iga kord pakikese sularahaga.

Ärimees pöördus oma murega majandusmiilitsa poole ja asja asutigi uurima. Ta osales paaril korral operatsioonil, kus üritati ametnik altkäemaksu võtmises vahele võtta.

Lõpuks õnnestuski peidetud kaameraga ametnikule raha üleandmine fikseerida.

Järgmisel päeval võeti ehitusärimehe siseministeeriumi tasemel ühendust ning teatati, et nii kõrgel tasemel ametniku vastu krimasja ei algatata. Vähe sellest, järgnevalt kihutati Morozovi ehitusfirma eemale olümpiarajatise ehituselt ning võõrandati kogu firma vara. Ootamatud probleemid tabasid firmat ka muudel olulistel objektidel.

“Ütleme nii, tänase seisuga on mul Venemaal väga keeruline viibida,” märgib Morozov.

Tõsi, ta on saatnud kaebuse koos olukorra põhjaliku selgitusega Venemaa presidendile Dmitri Medvedjevile, ka prokuratuurile. Võimalik, et edaspidine toob asjasse ärimehe jaoks positiivsemaid arenguid.
The Sunday Times, kellele Morozov oma loo rääkis, märgib, et arvestades olümpiaobjektidega seotud määratut korruptsiooni, on Venemaal väga keeruline konkureerida Suurbritannia, Hispaania ja Portugaliga 2018. aasta jalgpalli MMi korraldamise õiguste eest. Asi läheb liiga kulukaks. Jalgpalli MM on aga taliolümpiaga võrreldes ikka tõsine äriprojekt, millest Venemaa niisama loobuda ei tahaks.

Võimalik, et nüüd, mil Venemaa peaminister Vladimir Putin otsib Sotši olümpiaehituste pealikuks uut juhti (kelleks saab meedia andmetel oligarh Vladimir Potanin), suudetakse mingil määral ohjata ka korruptsiooni ja sellega seotud määratuid ülekulutusi.