Toomas otsustas oma auto Audi A8 müüa. Hind oli ligi pool miljonit krooni. Ta pani müügikuulutuse internetti. Umbes kuu aja eest reageeris sellele 23aastane noormees. Sõitis kohale, vaatas autot ja ütles, et ostab ära. Noormees teatas, et ei osta masinat laenuga, vaid sularaha eest, raha aga (tegemist on ju suure summaga) kannab müüja arvele internetipanga kaudu. Toomases see kahtlust ei äratanud.

Kõik tehingu üksikasjad räägiti selgeks töönädala lõpuks. Ühel jaanuarikuu reedel sõitis noormees Toomase juurde, näpus maksekinnituse väljatrükk internetipangast, mis näitas, et makse on sooritatud. Paberil paistis kõik korras olevat - nii ostja firma kui ka müüja nimi ja summa. Igaks juhuks kontrollis Toomas, kas maksekinnitusele märgitud firma on ikka äriregistris olemas. Selgus, et tegemist oli täiesti olemasoleva firmaga.

Toomas võttis väljatrüki ja registreeris Audi ümber uue omaniku nimele.

"Reedeks ei olnud raha laekunud, aga ma leidsin, et see on loogiline - pankadel kulub ülekande tegemiseks tavaliselt kuni üks tööpäev," räägib Toomas. "Raha ei tulnud ka nädalavahetuseks. Mõtlesin, et ka see on loogiline. Ja alles esmaspäeval, kui minu arvel seda poolt miljonit ikka ei olnud, lõin häirekella."

Esmaspäeval läks Toomas panka, kus talle kinnitati, et tema arvele ei ole tõepoolest mingit raha laekunud. Sellel hetkel taipas Toomas, et on ilma nii rahast kui ka autost.

Printeripetturil teisigi ohvreid
"Pöördusin politseisse," jätkab Toomas. "Ja mulle öeldi, et esiteks ei ole ma selle petisest ostja ainus "klient", sest ta on teinud rea sarnaseid tehinguid ka varem. Teiseks aga teatati, et selle aja jooksul, kui ma raha ootasin, on minu auto juba kaks korda edasi müüdud! Ja et mul on lihtsalt vedanud, et autot ei jõutud veel Eestist välja viia."

Politsei kinnitab Toomasega toimunut. Algatatud on kriminaalasi kelmuse paragrahvi alusel. Petisest ostja on kinni peetud. Üksikasju uurimise huvides ei avaldata.

"Mul on sellest asjast äärmiselt ebameeldiv rääkida," iseloomustab olukorda Toomas. "Olen olnud ise tola, et lasin ennast selliselt lollitada. See tähendab, et ma ei kontrollinud kõike nagu vaja. Aga ma tõepoolest ei osanud arvata, et selline olukord on praegusel ajal võimalik. Sellepärast ei tulnud mulle pähegi, et mul võidakse nahk nii lihtsalt üle kõrvade tõmmata. Teisest küljest tahan öelda, et käes on samasugused ajad nagu 90. aastatel, ning et kõike ja kõiki tuleb üle kontrollida. Jälle on ilmunud välja need, kes tahavad kõige labasema pettusega teenida, nagu omal ajal sõrmkübaramängus. Ja praegusel ajal kellegi aususele lootmine läheb väga kalliks maksma."

Toomas ootab, et politsei tagastab talle leitud auto.

Politsei: tavaliselt ollakse valvsamad

  • Politsei peab Toomase juhtumit haruldaseks.
    Suuremate summade puhul olevat inimesed tavaliselt palju valvsamad.
  • Politsei paneb inimestele südamele, et nad ei loobuks oma müüdavast varast enne, kui ei ole eelnevalt veendunud, et raha on nende arvele laekunud.
  • Kui ostja väidab, et on kauba eest raha müüja arvele kandnud, ja esitab tõendava dokumendi, ei maksa seda kinnisilmi uskuda, vaid tasub alati kontrollida pangast, kas rahasumma on ka reaalselt arvele laekunud.
  • Põhja Politseiprefektuur on alustanud juhtumi suhtes kriminaalmenetlust kelmuse paragrahvi järgi.