Elvis Presley, "Jailhouse Rock"

Teisipäeva pärastlõuna, kell on kaks. Olümpia hotelli konverentsikeskuses esitletakse Kerli eurolaulu "Beautiful Inside".

Kerli paremal käel istub heledas triibulises särgis Lauri Laubre, laulu kaasautor ja noore lauljatari manager, käed rinnal risti. Ta naeratab isalikult ja kiidab Kerlit taevani. Kerlist omakorda õhkub usaldust promootori suhtes. Laubre räägib Kerli loosse põimitud sadness’ist, tunnistab, et teda väga ei huvita, kas seda peetakse heaks või halvaks EUROlauluks ja et tiim ise on looga rahul. Kui kõnevoor on kellegi teise käes, kõigutab Laubre ennast toolil küljelt küljele ja tema tumedad silmad vaatavad eikuhugi. Miski tema olekus ütleb, et ta ei tunne ennast sugugi hästi.

***

Neljapäeva hommikul algab Tallinnas Liivalaia tänava kohtumajas protsess, kus Laubre on mõneti harjumuspärases, mõneti uues olukorras. Kohtu vahet käimine ei ole talle uus kogemus. Küll aga on esmakordne, et Laubret süüdistatakse kuriteos. Täpsemalt maksukuritegudes, millega riigil jäi saamata ligi 12,5 miljonit krooni.  Kui Laubre süüdi mõistetakse, ähvardab teda reaalne vangistus kahest kuni seitsme aastani.

Laubre ei muretse. "Süüdistuse esitamine ei ole kohtuotsus," teatab ta reipalt. Ja selles on tal kahtlemata õigus. "Ma pole ühtegi kuritegu sooritanud," kinnitab ta enesekindlalt. Vähe sellest. "Ma pole eraisikuna elus ei 12 ega kaht miljonitki võlgu olnud."

***

Laubre süüdistus sisaldab teavet kuue firma tegematajätmistest. Firmade juhina on just tema kraesse kirjutatud riigil saamata jäänud tulu- ja käibemaksusummad. Alates 1996. aastast kuni 2000. aasta augustini välja.

Ta ei taha kaitsetaktikat avaldada. Ütleb vaid, et süüdistus rajaneb kummalisel loogikal: "Selle loogika järgi saaks kriminaalvastutusele võtta iga firmajuhi ja raamatupidaja, kui see on enda arvates põhjendatult vaidlustanud tema firmale esitatud maksuettekirjutuse ja firma on siis kohtuvaidluse tulemusena vaidluse maksuametiga kaotanud. Kas firmajuhid on siis kurjategijad, kui leiavad, et ettekirjutus on ebaõige?!"

Muide, Laubre süüdistuse osas liigub huvitav jutt. Pole saladus, et IS Muusikagrupi 49 protsendi aktsiate omanik oli Ühispank. IS Muusikagrupile kuulus osalus ööklubides Africa ja Sunset ning läbi IS Muusikaklubide ASi ka ASis Noxtun (Dekoltee omanikfirma). On allikaid, kes usuvad, et just Ühispanga juhi Ain Hanschmidti kaitsev käsi hoidis Laubrest seni pahandused eemal.  Maksuamet seda arvamust ei kinnita, vaid teatab, et küsimus, kas Dekoltee on teater, on ammu kohtus lõpuni vaieldud. 

***

Laubre ei armasta ajakirjanikke. Kui kirjutad “valesti”, on lärmi kui palju. Ehk enamatki. Juulis 2001 vallandas Lääne Elu suviselt uimases Haapsalus tormi. Vahetult enne Läänemaa suve suursündmust Firenighti sai avalikkus teada, kuidas ürituse korraldaja, Laubre firma Fix Com Eesti võlgneb Autorite Ühingule miljon krooni. Mõni päev pärast artikli ilmumist sai autor linna peal kõva keretäie. Mees usub tänaseni, et tegu oli kättemaksuga, tõendeid selle kohta aga ei leitud. Küll tühistasid Firenighti korraldajad Lääne Elu akrediteeringud tulevärgipeole.

Kohus tõmbas ürituse korraldajatele omakorda vee peale. Fix Comi trahviti ja konfiskeeriti piletimüügist saadud 872 000 krooni. Sama aasta oktoobris trahvis kohus Fix Comi Eros Ramazzotti kontserdi litsentsilepingu sõlmimata jätmise eest ja konfiskeeris 1,39 miljonit krooni. 2002. aasta märtsis määras kohus, et Fix Com peab autorite ühingule Tina Turneri autoritasudeks maksma 1,29 miljonit.

***

Eesti Korvpalliliiga tegevjuht Karel Loide töötas aastaid tagasi Laubre alluvuses ööklubide müügijuhina. Tema hinnangul on Laubre oma alluvatele väga hea juht. "Kontoris räägiti, et lähed Laubre kabinetti oma ideedega, väljudes on need juba tema ideed," meenutab Loide. "Aga töökeskkond oli hea."

Laubre pressiesindaja Reno Hekkonens: "Juhina on tal harukordne omadus haarata inimesi kaasa ning inspireerida. Harukordne on ka tema töövõime. Ta on huvitav inimene omalaadse sisemaailmaga, samuti on tema naljasoonega kõik korras. Tal on ideid ning ta on hea visionäär. Võin julgelt Laurit oma patrooniks nimetada - ta on erakordne inimene."

Üldiselt räägitakse Laubrest halba. Seletavad, kuidas ta neil naha üle kõrvade tõmbas või vähemalt üritas. Aga enamasti anonüümselt. “Ära mu nime juurde pane, eks, ma ei viitsi temaga jamada,” on tüüpiline palve. Miks nii?

"Arvan, et inimesi, kes muudkui tahaksid midagi öelda ja samas ise varjus püsida, leiame internetiportaalides kogu aeg - kas peaksin neid tõsiselt võtma?" küsib Laubre vastu.

Muusik Jaak Ahelik ei ole seevastu Laubre iseloomustamisel sugugi sõnaaher. Aheliku ja tema bändi Ramazzotti kontserti soojendama palunud Laubre ütles pärast kontserti lahti honorarikokkuleppest. "Ütlesin talle, et Lauri, sa oled ikka m*nn. Ta vastas, et olen küll, aga mis teha."

Ehk on asi hoopis selles, et Laubre suudab igast sõnast skandaali teha. Helilooja Ivar Must, kes Laubrega juba mõnda aega kohut käib, teatab, et ta räägiks nii mõndagi, aga teab, et siis kaevatakse ta kohtusse. "Laubre ei ole džentelmen," on kõik, mis Must söandab öelda.

On see konkurentide kadedus? Laim? Või on tegu ikkagi tõsise seakeerajaga?

Kõik mäletavad skandaali, mis puhkes pärast Eestile võidukat Eurovisiooni. Lühidalt - Tanel Padar ja Dave Benton läksid raksu. Padari esindaja, Eesti Artistide Agentuuri juht Ülar Palm meenutab seda aega nii: “Enne eurokat olin Laubrest ainult kuulnud. Arvamusi oli palju. Halba ja head. Kahjuks osutus Laubrega tuttavaks saades kõik halb tõeks ja kõik hea taandus."

Padar, kelle Laubre kunagi lehes öeldu pärast kohtusse kaebas, vastab meili teel: "Sellest värvikast persoonist võiks ju palju pajatada, aga et labast sõimu vältida, ütlen vaid - PALJU ÕNNE, LAURI." Sellised lood. Võib arvata, et neid, kes sama mürgiselt õnne soovivad, on praegu veel ja veel. 

Jamad ja kriitika on Laubret jälitanud peaaegu alati. Kui Ekspress Laubrest viis aastat tagasi persooniloo kirjutas, oli samuti põhjuseks ebaõnnestumine. Äsja oli Rolling Stones rahvast täis lauluväljakul kontserdi andnud, kui tuli avalikuks, et kontserdi korraldamine tõi Laubre firmale viis miljonit miinust. 

***

Liigub legend, et omal ajal oli Laubrel tavaks tähtsatel jutuajamistel Lexuse võtmed lauanurgale sättida. Ükskord tegi ta võtmetrikki isegi kaugel välismaal. Nii käisid asjad siis, kui Laubre oli staaride maaletooja.

Nüüd korraldab ta Nightlight Duo Tanja esinemisi ja punnitab Bentonit müüa. Omaaegsest supermehest on saanud reategija.

Kuid Laubre on jätkuvalt enesekindel. "Mu asjad lähevad üldjoontes tõusvalt, olen oma tegemistega rahul, teen väga palju tööd ja tulemusedki on vastavad. Mu taust ja hing on ikka muusiku omad, aga see kõik on vaid mosaiigikild hoopis suuremast tulevikuvisioonist."