Raseda eluviis

Üheks suureks probleemiks peetakse naiste suitsetamist, eriti raseduse ajal. Uuringutega on kindlaks tehtud, et kui poisslast kandev ema raseduse ajal suitsetab, vähendab see sündiva poisi tulevast viljakust 20 protsendi jagu.

Taani arstid seostavad tänaste meeste viljakuse langust nende sünnieelse aja feminismi võidukäiguga, kus paljud naised väljendasid oma maailmavaadet ja võrdsust teise sugupoolega avalikult suitsetades.

Uue põlvkonna tervisenäitajaid (sh meeste viljakust) ohustavad ka paljud muud keskkondlikud tegurid, eriti need, mis ümbritsevad rasedaid. Nii näiteks on uuringuid, mis soovitavad rasedatel mitte kasutada kosmeetikatooteid, mitte värvida juukseid ning mitte juua plastpudelitesse villitud jooke. Keemilisi mõjufaktoreid ei tuleks vaadelda mitte ükshaaval, kus ühe toote toime on väga väike, vaid kompleksselt, kus mitme toote koosmõju võib anda üsna suure summa.

Poisi sünnihetk

Mehe tulevase viljakuse seisukohalt on järgmine oluline teetähis pärast ema rasedust poisi sünnihetk.

Munandite temperatuur peaks olema 2-3 kraadi kehatemperatuurist madalam, seepärast peavad munandid laskuma kehast väljapoole juba sünnihetkeks. Umbes viiel protsendil õigel ajal sündinud poisslastest aga jäävad munandid laskumata, enneaegselt sündinute hulgas on see protsent veelgi suurem. Enamikul neist laskuvad munandid ise, umbes 1,5 protsendi puhul on vaja arstlikku sekkumist. See probleem tuleb välja ravida poisi esimese-teise eluaasta jooksul, sellisel juhul viljakuskahjustust ei teki.

Lapse tervise eest ei vastuta mitte arstid, vaid vanemad, seega tuleks neil oma last hoolikalt jälgida ning vajadusel perearsti ja sealt edasi erialaarsti poole pöörduda.

Väikelapseiga

Mähkmete teemal head uuringut tehtud ei ole, seega ei saa emadele nõu anda, et ühtede või teiste mähkmete kasutamine oleks poisslaste tulevase viljakuse seisukohalt tähtis. Küll aga võiks rõhutada, et vanemate mugavuse huvides potil käimise õpetamise edasilükkamine ei ole lapse huvides tegutsemine.

Järgmine tähtis teema, mida vanemad jälgima peaksid, on poisi kehakaal. Lapseea kõrge kaal võib mõjutada munandite funktsionaalset seisundit. Kaalunumber on taas ka vanemate eluviisi näitaja, seega tuleks pere söömine ja liikumine tasakaalus hoida.

Puberteet

Teismeikka jõudnud poisi puhul tuleks vanematel jälgida tema arengut ning võrrelda seda eakaaslaste omaga. Kui tundub, et poiss areneb aeglasemalt kui teised, tuleks esmalt nõu pidada perearstiga.

Vanuses 16–18 tuleks noormehel teha esimene visiit meestearstile. Selles vanuses on võimalik avastada pea kõik haigused, mis võivad tulevikus viljakust mõjutada, ning need välja ravida. Üldiselt võib öelda, et selles vanuses noormeeste tervis on üsna hea – 90 protsenti esmavisiidile tulijaist ravi ei vaja. Ülejäänute kohta kehtib reegel, et mida varem ravida, seda parem.

Seksuaaldebüüt

Lõpuks tuleks hakata rääkima noore mehe enese vastutusest oma tervise ja viljakuse eest. Kui sünni eel ning kasvu ajal vastutavad vanemad, siis seksuaalelu alustamisest alates tuleks noorel enese eest ise vastutama hakata.

Üks tähtis märksõna on kaitsevahend, mille kasutamise teemal on Eesti noortel veel arenguruumi – liiga tihti saadakse suguhaigus kohe esimese vahekorra ajal. Suguhaigused aga võivad põhjustada uute haiguste, näiteks munandi- või eesnäärmepõletiku, teket, mis omakorda ohustavad tulevast viljakust. Kaitsevahendite kasutamisel on otsene seos sellega, kui palju inimene ennast ja oma tervist väärtustab.

Oluline on hoiduda ka munandipiirkonna traumadest, mis samuti võivad tulevast reproduktsioonivõimet kahjustada.

Mehe eluviis

Suitsetamise mõju mehe reproduktiivtervisele on tähtis, aga mitte sedavõrd tähtis nagu ema suitsetamine raseduse ajal. Erinevate meeste puhul on mõju viljakusele erinev. Üldiselt aga on oluline tegur eluviis ning kui viljakusprobleemidega mees suitsetab, on sellest harjumusest loobumine üks esimene samm ravis.

Viljakusele on ohtlik ka alkoholi püsiv liigtarvitamine. Kui mees joob üle seitsme ühiku nädalas, tuleks joogikvantumit vähendada.

Suurel määral mõjutab mehe viljakust ka ülekaal, eriti rasvunud kõht – kõhurasva mõjul on häiritud organismi hormonaalne keskkond.

Olenemata sellest, kui paljud ohufaktorid kokku langevad, on vaja teada, et ka väga halvast situatsioonist on võimalik välja tulla. Seega peaks kõigi probleemide ilmnemisel aegsasti meestearsti külastama.