Mis masti mängumehed Eesti klubides tänavu mängivad? Kes nende hulgast on tõsised tähed ja kas on nende hulgas kedagi, kes võiks siinsest liigast kerkida mõne Euroopa tippklubi huviorbiiti? On ju juba märgitud, et võõrmängijaid on ehk liialt palju ja mõningal juhul pole tase kiita.

Suusatamise MMi taustal toimus möödunud laupäeval Rakveres Eesti korvpalliliiga tähtede mäng. Šõud jälgis täismaja, hinnanguliselt 3500 pealtvaatajat. Rahvast võinuks rohkemgi olla, kui oleks vaid mahtunud. Kohalike korvpallitähtede ja võõrleegionäride mõõduvõtmise võitsid veenvalt välismaalased 121:103. Selge, et tähtede mäng on šõu, mille järgi põhjapanevaid järeldusi teha pole mõtet. Aga ega lahjad mängumehed ei võidaks ka selliseid matše.

Mängumehi igale maitsele

Suhtumine võõrmängijatesse on paljuski maitseküsimus. Kes eelistab ameeriklast, kes leedukat; kes välismaalast, kes oma kasvandikke. Audentese Ülikooli peatreener Üllar Kerde on võõrmängijate värbamise küsimuses pigem konservatiiv. Sestap arvab ta, et paarist välismängijast tiimis peaks piisama. Needki peaksid olema meeskonna võtmemängijad. Eestis pallivatest võõrmängijatest nimetab ta esimesena leedukat Augenijus Vaskyst. Ent seda ühe mööndusega - Vaskys, kes mullu vedas Tartu Rocki Eesti meistriks ja sai seetõttu teiseks Ekspressi persoonilugu väärinud väliskorvpalluriks, on tänavu pisut alla käinud. Kerdele meeldib teist aastat Dalkia/Nybiti eest mängiv Svjajunas Airoshius, kes pole küll efektne pealtsuruja, ent targa mängumehena oskab meeskonnale kasulik olla. 

Ka Rakvere Palliklubi tagamängija Saulius Raziulis on tema hinnangul hea klassiga mängumees. Liiga resultatiivsemate hulka kuuluvad Mindaugas Mockus Rapla tiimist ning Pirita BMi ukrainlasest viskekahur Vjatšeslav Bogdanov pole seni Kerdele erilist muljet jätnud.

Küsimusele, kas mõni Eesti liigas mängiv pallur võiks varsti mõnes Euroopa tippklubis silma paista, vastab Kerde, et praeguse mulje kohaselt sellist siin pole. “Annaks muidugi jumal, et ma eksin,” lisab ta kohe.

Tallinna Kalevi peatreener Andres Sõber on leegionäride suhtes leebem. “Pole paha,” hindab ta leegionäride hulka ja kvaliteeti Eesti liigas. Sõber juhendas laupäevases tähtede mängus nimelt võidukat leegionäride tiimi ning tema hinnangul on need täiesti tasemel mängumehed. Üle prahi mängijateks peab ta aga Ehitustööriista valgenahalist pikka ameeriklast Nathan Mielket, eriti aga Jermaine Greeni. Rakvere klubis mängiv Green tunnistati tähtede mängu parimaks. Lisaks võitis ta veenvalt donkamisvõistluse. “Ma pisut isegi imestan, et sellise klassiga mees on Rakveres,” lausub Sõber.

Arvamust, nagu oleks liigas liiga palju võõramaalasi, Sõber ei jaga. Eks see ole ikkagi iga meeskonna enda otsustada, kas ja kui palju ta võõrmängijaid palkab. “Erijutt on, kui mõistlikult meeskondi komplekteeritakse ja millised on eesmärgid,” märgib Sõber. Ta toob näiteks Martin Müürsepa praeguse tiimi Moskva AKSK, pikaajaliste traditsioonidega Vene klubi, mille koosseisus on venelastest mängumehed täiesti teisejärgulises rollis. Ent tegemist on hetkel Euroopa tugevaima meeskonnaga ja see ongi nende eesmärk.

Kui küsida Dalkia/Nybiti peatreenerilt Heino Endenilt, kes on Eesti liiga kõige säravam võõrmängija, jääb ta esialgu vastuse võlgu. “Seda on raske hinnata,” ütleb ta. 

Endeni sõnul sõltub see ikkagi sellest, millise ampluaa meest klubi endale soovis, kui palju on raatsinud mängija otsingul raha kulutada ning kuidas on suudetud avada selle mängumehe tugevamaid külgi. “Kas särav on mõni mustanahaline, kes paneb küll efektselt pealt, kuid muus osas on tema panus võistkonna heaks napp? Mina hindan pigem seda, kuivõrd oskab mees oma võimeid maksimaalselt võistkonna heaks rakendada,” räägib ta.

Aga keda võtaks Enden teiste klubide leegionäridest Dalkia/Nybitisse? “Vaskys, kui ta oleks vormis. Jason Coleman Rakverest paistab normaalne mängumees olevat. Ehitustööriista tagamees Howard Frier on korralik mängujuht,” vastab ta.

Kas piirata või mitte?

Eesti meistriliiga tegevjuht Gerd Kiili teatas hiljuti, et ehk oleks mõttekas hakata võõrmängijate sisseostmist piirama. Kiili sõnul on olukorras, kus paljud Eesti oma mängijad on siirdunud välisklubidesse, paratamatu, et siinsed klubid värbavad mängumehi mujalt. Murelikuks teeb teda aga see, kui võõrsilt palgatakse pehmelt öeldes keskpäraseid mängumehi, selle asemel, et anda siinsetele perspektiivikatele noortele võimalus tegijaks saada. “Kui ostetakse sisse mängumees, kellest saab klubis liider, on see õigustatud. Pingipoiste sisseostmist ma õigeks ei pea,” ütleb liiga tegevjuht.

Meistriliiga juhid on muuhulgas välja käinud mõtte, et tulevikus peaksid klubid alates kolmandast välismängijast liigale rohkem pearaha maksma. Praegu maksavad klubid iga välismängija eest liigale ca 5500 krooni litsentsitasu.

Heino Endeni arvates peaks enne ikka tõsiselt mõtlema, kui leegionäride sissetoomist piirama asutakse. “Eks see sõltu ikka noortest endist, kas nad tahavad tegijaks saada või mitte. Leegionäride arvu piiramine iseenesest noorte korvpalli ei päästa. Noor ise peab tahtma. Ja kui on ikka andekas noor mängumees, ma ei usu, et ükski treener talle keskpärast võõrleegionäri eelistab,” lausub Enden.

Rakvere Palliklubi juht Kalev Trumm leiab, et välismängijate arvu piiramise asemel tuleb välja mõelda, kuidas motiveerida klubisid noormängijate taset tõstma. "Liiga võiks propageerida ja toetada seda, et klubid kasvatavad noori ja kasutavad oma kasvandikke. Aga kui liiga hakkab alates kolmandast välismängijast rohkem raha küsima, võidavad sellest ainult suured ja jõukamad klubid," lausub Trumm.

P.S Mis puudutab loo alguses mainitud Silas Millsi, siis mõni aeg pärast Kalevisse värbamist selgus, et mees ikkagi Eesti esindustiimi ei sobi.

Võõrleegionärid Eesti liigas

BIG/New Balance Rapla

Staar*

Mindaugas Mockus (24, 195)             

5 hooaega Klaipeda Neptunases. 2003 Leedu liiga resultatiivseim 19,5 punkti. Eelmisel hooajal Peterburi Spartakis ja Kreeka teises liigas.

Aastal 2000 Leedu noortekoondises, 2002 Leedu liiga arenenuim mängija.

Eestis 23 m, 20,0 p (liiga neljas!), 5,4 lp. Balti liigas 7 mängu – 20,5 p; 5,8 lauda, 4,4 söötu.

Kõva Keskmik

Sarunas Skadas (24, 206)             

Lewis University (NCAA II) – algviisik.

Eestis 15m, 12p, 8,6 lp. Balti liigas 7 mängu – 14,5 p, 11,7 lauda

Keskmikud

Artis Stankevits (24, 192)             

Läti keskpärased klubid.

Eestis 23 mängu, 9,7 punkti. Balti liigas 7 mängu – 9,2 p.

Tomas Vanagas (29, 203)             

Leedu keskpärased klubid.

Eestis tänavu 16m, 10p, 5,4 lp. 2002/03 Audentes – 25m, 16p, 7,8 lp.

Tomas Purlys (27, 190) 

Leedu keskpärased klubid.

Tänavu Balti liigas 2 mängu – 6,5 p

Kahvatu

Raitis Stankevits (21, 201)

Läti keskpärased klubid.

Eestis 12 mängu, 1,8 punkti.

Dalkia/Nybit

Staar

Svjajunas Airoshius (33, 192)

1995-2000 Klaipeda Neptunas – 97 ja 99 kolmepunktiviske võistluse võitja

2002-03 Läti Liepaja Livu Alus – liiga parim välismaalane*.

Tänavu Eesti liigas 21 mängu – 17,1 punkti, Balti liigas 7 mängu – 15,7 p.

Kõva Keskmik

Arvydas Straupis (28, 200)                       

Mänginud Belgias, Venemaal, Portugalis – keskpärastes klubides

Mullu Riia Skonto. Läti liigas 10,5 p, 10,6 lp. Valiti Läti liiga teise viisikusse.

Tänavu Balti liigas 4 mängu – 13,2 p, 7 lauda

Vanakesed

Igor Kurašov (32, 210)

Kuus hooaega CSKAs, hiljem Venemaa ja Kreeka keskpärastes klubides.

1993-99 Venemaa koondises, sh. hõbe 98MMilt, pronks 1997 EMilt.

Eestis kolmes erinevas klubis Heino Endeni käe all.

2001/02 Hotronicus 17p, 9 lauda.

Tänavu Balti liigas kuus mängu – 12,8; 8 lauda.

Aigars Bernats (34, 204)

Riia ASK, Ventspils, Liepaja.

1994-99 Läti koondises (EM poolfinaalturniir 1997 – 7mängu, 7p, 5lp)

Tänavu Eesti liigas 21 mängu, 10,7 p, 6,2 lp. Balti liigas 7 mängu, 8,4 p.

Ehitustööriist

Kõvad Keskmikud

Nathan Mielke (23, 210)

Kolm hooaega Milwaukee ülikoolis (NCAA). Parimal hooajal 6,5p, 4,9 lp mängus.
Eestis 9 mängu, 9,6p, 7,6 lp.

Victor Gonzalez (26, 180)

Paar hooaega Hispaania tugevuselt kolmandas liigas.

Eestis 8p, 4 lauda, 5 söötu

Howard Frier (28, 191)

1994-1998 Colorado ülikool (NCAA).

Mängis algviisikus koos Chauncey Billupsiga, kes on üks NBA paremaid tagamängijaid (1997 drafti 3. valik, mullu Detroit Pistonsiga NBA meister ja finaali MVP!)

Hiljem Liibanoni ja Austria liigas.

Tänavu Balti liigas – 8 mängu, 7,8 punkti.

Pirita BM

Staar

Slava Bogdanov (22, 200)

Kaks hooaega pingipoiss Ukraina juhtivates klubides – MBC Odessa ja Južnõi Himik. Mullu Himiku ridades FIBA Europe Cup: 8 mängu - 4.6p, 2.6lauda

Tänavu Eestis 23 mängu 19,9 p, 6lauda. Balti liigas 7 mängu – 22,4 p, 5 lauda

Kõva keskmik

Laimonas Cicinis (24, 194)

NCAA II divisjon, Mullu Leedus Panevežys 4p,1,7lp.

Tänavust hooaega alustas Soome 1. divisjonis.

Tänavu Balti liigas 7 mängu – 18,4 p, 4,2 lauda

Küsimärgid

Alvydas Tenys (30, 210)

1997-2000 Rutgers (NCAA), 2001 Leedu universiaadikoondis.

Belgia ja Poola liigas erilise särata.

Balti liigas üks mäng, 11 punkti.

Nemanja Krstic (23, 189)

Kui peaks väljakule pääsema, siis oleks esimene Eestis mängiv serblane. Taust erilise särata.

Rakvere PK

Staar

Jermaine Green (24, 203)

Mängis kaks hooaega Põhja-Texase ülikoolis, keskmiselt 12 punkti mängus. Seejärel kaks hooaega USA erinevates madalama taseme liigades.

Balti liigas kolm mängu – 21,3 punkti, 8,6 lauda.

Kõva Keskmik

Saulius Raziulis (28, 183)

Minevik erilise särata. Eelmisel hooajal mängis Siauliais.

Tänavu Balti liigas 6 mängu – 14,3 punkti, 5,5 söötu. Eesti liigas kindlalt parim söödumeister (keskmiselt 4,7)

Ohtlik Küsimärk

Jason Coleman (23, 186)

Kolm hooaega NCAA keskpärases McNeese ülikoolis. Parimal hooajal keskmiselt 14.9 punkti mängus. Tänavust hooaega alustas Liepaja Livu Aluses – Balti liigas 6 mängu – 23,6 punkti.

Rakvere eest paugutas kohe esimeses mängus möödunud pühapäeval 34 punkti!

Tallinna Kalev

Keskmik

Allen Watson (30, 174)

Mullu Ehitustööriistas – efektiivne, ent tujukas mängujuht. Pälvis tähelepanu muuhulgas sellega, et ei teinud kahes mängus järjest (70 mänguminutiga) ühtki pealeviset, sest jonnis treeneriga.

Tänavu Norra liigas Tromsös väga kõva tegija – keskmiselt 21 punkti, 7 söötu. Pärast Norra hooaja lõppu liitus Kaleviga.

TTÜ/A.le Coq

Kõvad Keskmikud

Egidius Mikalajunas (32, 203)

Hooajal 1999/2000 Jüri Basketi koosseisus. Oli Eesti liiga resultatiivseim (22,2 punkti). Aasta hiljem jõudis Amsterdami Ricoh Astronauts ridades suurüllatusena Korac Cup poolfinaali. Mullu koos Valmo Kriisaga Groningeni meeskonnas Hollandi meister.

Tänavu 19 mängu – 14 punkti, 8 lauda.

Zydrunas Valuckis (29, 194)

Leedu klubid Šiauliai ja Panevežys, lisaks Valgevene Grodno.

Tänavu 12 mängu – 17,8 punkti.

Küsimärgid

Donnie Beacham (23, 196)

Texas Arlingtoni ülikool (NCAA nõrguke) – mullu 10,6 punkti, 6 lauda.

Tänavu Eestis 5 mängu – 13 punkti, 10 lauda

Corey Sanders (25, 212)

New Orleansi ülikool (NCAA tugev keskmik). Tänavust hooaega alustas Türgi 2. liigas.

Eestis kaks mängu – 9,5 punkti, 9,5 lauda.

Tartu Ülikool/Rock

Staar

Augenijus Vaskys (32, 196)

Eelmise hooaja Eesti meister ja publiku üsna üksmeelne lemmik. Valiti liiga parimaks mängijaks.

Varem mänginud Leedu, Poola ja Iisraeli keskpärastes klubides

Tänavu Balti liigas 7 mängu – 18 punkti, 6,3 lauda, 5,5 resultatiivset söötu.

Eestikatel tänavu 17 mängu, keskmiselt 17 punkti. Mullu 40 mängu – 17,7 punkti, 7,6 lauda.

* - Ekspressi korvpallitoimkonna hinnang