Nii valiti Looduse Aasta Foto 2005 konkursil Jaan Riisi sõnul välja parim loodusfoto "Sinine jää". "Žürii oli tänavu üldse väga üksmeelne, suuri vaidlusi ja erimeelsusi esimeste kohtade välja jagamisel ei olnudki," tunnistab ta.

Üksmeelseks ostunud žüriisse kuulusid professionaalsete fotograafide kõrval ka kunstnikud. Esimees oli nagu võistluse algusest tavaks saanud Rein Maran, veel kuulusid žüriisse loodusfilmide tegija Peep Puks, Soome loodusfotograaf Lassi Rautiainen, fotoajakirja Cheese väljaandja Tiit Lepp, mulluse võistluse võitja Kaari Saarma, maalikunstnik Tiit Pääsuke ning kunstnikud Sirje Tooma ja Marju Potissepp

Tänavu oli eriline sellepoolest, et võistlusel osales kokku rekordarv töödega rekordarv osavõtjaid.

Mõned küsimused tekivad neid parimatest parimaid pilte vaadates ka. Mis eristab tõeliselt head fotot teistest? Kas selline pilt sünnib juhuslikult - hea õnne korral - või lunastab selle fotograafi kannatlik meel? Mis jääb kaadri taha? Kas loodusearmastaja peab t õ e l i s e pildi saamiseks olema professionaal?

Vastused kuuelt äsja Tantsivate Huntidega premeeritud autorilt ning žürii liikmelt Tiit Pääsukeselt.

1. Loodusfoto I koht (täiskasvanud) - Ingmar Muusikus (34)

AUTOR: "Nädal pärast Suurt Jaanuaritormi. Öö oli külm, ääreni vett täis kraavidele tekkinud õhuke jääkord. Turnin vee ja maa piiril, otsides värskest jääst huvitavaid mustreid. Eemalt raba poolt kostub pulmituvate kaljukotkaste hõikeid.

Pildistatud Järvamaal Paliveres."

ŽÜRII: "Mõjus minule (Tiit Pääsukesele - toim) miskipärast nostalgiliselt. Nagu 60ndatest võetud kaanekujundus. Loodus ja kunst koos, mis on väga haruldane. Eks jäälilli on nähtud küll ja küll, aga see oli lummav. Raske seletada, aga paistab, et mõjub paljudele. Tark pildistaja, näha."

2. Loodusfoto II koht (täiskasvanud) - Ingmar Muusikus

AUTOR: "Mulluse sügise teine pool Lõuna-Kõrvemaal. Pikutan Seli raba servas samblavaibal ja vahin väikseid asju. Lähedalt vaatamine avab hoopis uue maailma. Hariliku karusambla ehk käolina pikkade harjaste otsas kõrguvaid eospäid ehivad vihmapiiskadest pärlid. Tavapärasest saab erakordne. Imeline päev, mil paari minuti jooksul tuleb taevast nii vihma, lörtsi kui rahet."

ŽÜRII: "Meeleolukas värv. Reibas pilt. Elab igas mõttes."

3. Loomafoto I koht (täiskasvanud) - Ivar Ojaste (34)

AUTOR: "Fred Jüssi ütleb, et pilt võib olla ka seiklus. Seiklus eelkõige loomale. See rebane jalutas mulle möödunud suvel Noa-Rootsi Saare külas vastu varasel ennelõunal, kana hambus. Pikalt mõelda ei olnud, haarasin kaamera! Ilmselt jäin ma rebasele tee peale ette - ta ei saanud aru, mis toimub. Üritas mööda minna, jalutas üle tee, ja siis tee kõrvalharu peale, nii et ma kadusin tema silma alt ära. Ilmselt ta ei tundnud inimese lõhna, et oleks plehku pannud. Sest natukese aja pärast tuli ta tagasi - see hetk on sellel pildil."  

ŽÜRII: "Meil harvaesinev nähtus - huumor. Soe huumor, mis tegi žürii relvituks. Tuju parandamise pilt, kui ise just lind ei ole. Rebane teeb kukke. Hinnatud on momendi tabamine ja selle väärtustamise oskus."

4. Loomafoto I koht (noored) - Taaniel-Martinus Paal (17)

AUTOR: "Maakodu Põlva lähedal Ootsipalol. On hästi päikseline soe ilm, kunagi suve alguses. Võtan fotoka näppu ja ronin rohtude vahel koduaias kokku 15-20 minutit. See mardikas jääb mulle silma - ta ronib hästi rohulible serva peal, taust on hästi roheline, putukas ise aga tume, ja päikse peegeldus paistab tema selja peal."

ŽÜRII: "Vormi ja sisu ühtsus. Üks pühendunud pildistaja leiab endassetõmbunud mardika. Kompositsioon on sisu teenistuses. Lihtne ja mõjuv. Salapäraselt soe. Pärl."

5. Loodusfoto I koht (noored) - Uku Rooni (16)

AUTOR: "Päike paistab, sügishommik on külm. Kodust jalgsi minema hakates jõuab pildistamise kohta (Rapla lähedal) umbes kahe tunniga. Veel eelmisel suvel on see mu lemmikkoht, kus ma uitamas käin. Näen hallikaskollast ja punast tausta - värve -, ja teen kiiresti plõksu ära. Ma arvan, et tegemist on vist pajuga. Väga üllatav, et just see pilt valiti."

ŽÜRII: "Pildistaja keskendumisvõime ja tähelepanelikkus mõjub. Kunst sünnib peaaegu ei millestki. EESTI LOODUS, kui soovid näha."

6. Loomafoto I koht (lapsed) - Merit Eensoo (12)

AUTOR: "Selle liblika leidsin ma suvel liivakastist. Neid oli palju ja ma ootasin umbes 15 minutit selle pildini. Oma kodus Pöiatu-Jüri talus Järvamaal."

ŽÜRII: "Lihtne, täpne, klassikaline kompositsioon. Hea värv, mitte sugugi ilutsev. Ilus pinnatöötlus nii liblika kui pildistaja poolt."

7. Loodusfoto I koht (lapsed) - Kristo Peterson (11)

AUTOR: "Suvi Pärnumaal Kabli lähedal. Ma lihtsalt mõtlen, et mis siis, kui heidaks liiva peale pikali. Siis ma veel ei mõtle, et need on ju putukate pilvelõhkujad!"

ŽÜRII: "Minu (Tiit Pääsukese - toim) lemmik. Alguses näed üht, siis teist. Pilt mõjus mulle seni traagiliselt, kuni taipasin, mis toimub. Sünd ju. Ongi rõõm ja kurbus koos. Filosoofiline pilt. Harv juhus, kui sümmeetria loodusfotos mõjub."

Kirja pani Birgit Püve.