Harju Uudiste vastutav väljaandja ärimees Margus Soom kutsus peatoimetajaks endise Ekspressi ajakirjaniku Jaanus Kulli. Koos palgati veel viis ajakirjanikku, fotograaf ja reklaamimüüjad.

"Mulle meeldis, et asi põhineb kodumaisel kapitalil. Lisaks lubas Soom, et tema kodutöö tulemusena kaovad Riigikogu valimiste paiku teised kohalikud lehed ära, Harjumaaga pidime aasta lõpuks ühinema," räägib Kulli.

24leheküljelisel nädalalehel läks algul väga hästi. Esimene tagasiside oli positiivne. Toimetuses algasid aga kohe jamad. Selgus, et arvutid olid tegelikult vaid monitorid: ei mingeid programme, intranetist ja internetist rääkimata. Üks töötaja tõi kodust piraatprogrammi. Sellega töötati nii kaua, kuni Soom nõustus firma raha eest programmid hankima. Taas küll piraatversioonid.

Lubatud seitsme tuhande kroonisest netopalgast võisid ajakirjanikud ainult unistada. Lepinguid sõlmis Soom pärast väga pikka põiklemist, kinni pidada ta neist ei suutnud. "Mina ei tea toimetuse tööst midagi, peatoimetaja pidi komplekteerima tiimi ja andma väljaandjale aru – ta ei ole seda siiani teinud," räägib Soom.

Majandus- ja kultuuritoimetajale Katrin Kurikule teatas Soom, et lepingut ei saa sõlmida, sest ametijuhendit ei ole. "Esimesel palgapäeval rääkis ta mulle maja taga jalalt jalale tammudes, et üle 3900 ei saa ta küll praegu maksta," jutustab Kurik. Lubas linna pealt laenata ja õhtuks üle kanda.

Ka fotode eest on siiani maksmata, reklaamitöötajad on palgata ja kaastöötajad saavad oma honorari ilmselt kohtu või töövaidluskomisjoni kaudu.

Saue linnavolikogu esimees Ralf Amosel tekkis Harjumaa kvaliteetlehe idee juba neli aastat tagasi. "Tutvustasin Soomile tollal tehtud arvutusi, ta väitis, et temal ja kaasfinantseerijatel on algkapitaliks vajalik kolm miljonit olemas," räägib Amos.

OÜ Kiiu Metall juhatajal Margus Soomil on aga varemgi rahalisi probleeme olnud. Ajalehele Harjumaa, kellega Harju Uudistel oli aastavahetusel plaanis ühineda, võlgnes Soom metalliärireklaamide eest umbes 10 000 krooni. "Saadame talle aeg-ajalt meeldetuletusi, aga ei midagi," kaebab Harjumaa peatoimetaja Ahto Kaljusaar. "Jäägu see vale Kaljusaare südametunnistusele," ütleb Soom. Samuti võlgneb Soom 100 000 krooni ringis trükikojale Printall.

Piraattarkvara kasutamise pärast tegeleb Soomiga maksupolitsei. Kui oma programmid toimetusse toonud töötaja need koju tagasi viis, pöördus Soom Harju politseisse: tema arvuti on tühjaks tehtud! Väljaandja pakkus politseile kolme versiooni: kas oli vargaks konkureeriv ajakirjanduslik grupeering, tegemist oli poliitilise provokatsiooni või lahkunud peatoimetaja kuritegeliku teoga. "Oma asjad koju tagasi viinud ajakirjaniku" versiooni ta eriti ei usu. "No ta tõmbas ju kettad päris tühjaks, jätnud siis minu programmid alles!" pahandab Soom.

Oma töötajatele maksab Soom, kui üldse, siis ümbrikupalka. "Ta on nagu papa, kes pistab aeg-ajalt headele lastele kolm- või viissada krooni pihku," räägib Katrin Kurik. Ükskord olla Soom lepingu nõudmise peale vastanud, et tegemist on perefirmalaadse asutusega, kus ei sobi üldse lepingust rääkida. Hiljuti vastas Soom oma raha eest bensiini ostnud ajakirjaniku rahanõudele: "Poodu majas nöörist ei räägita."

Eile õhtul istus koos Reformierakonna Saue piirkonna juhatus, kes arutas Soomi väljaviskamist erakonnast.

Margus Soom ei ole viimase nädala jooksul vastanud ei kontori-, kodu- ega ka mobiiltelefonidele. Ekspressil õnnestus ta lõpuks kätte saada. Soom väitis, et tegeleb aiatöödega ega taha telefoniga eriti rääkida.

"Otsin uut peatoimetajat," teatab vastutav väljaandja.