Veteranpoliitik Ando Leps oli küsimusest üllatunud. Sellest hoolimata kirjutas ta mulle vastuse.

Saatsin veebruari algul kõigile 101 riigikogu liikmele e-meiliga ühe ja sama küsimuse. Mida Te peate oma suurimaks saavutuseks Riigikogu IX koosseisu liikmena?

Vastamiseks andsin nädal aega. Kokku vastas 56 riigikogu liiget.

Mõned poliitikud osutusid äärmiselt tagasihoidlikeks inimesteks. Kalev Kukk kirjutas: „Mind puudutavale küsimusele andku vastus teised.“ Sirje Endre kiitis hoopis kolleegi: „Oli rõõm olla Toomas Vilosiuse juhitud sotsiaalkomisjoni liige.“

Mitmed tõstsid esile oma parteikaaslasi. Meelis Atonen: „Julgen kõige olulisemaks pidada reformierakonna ühtekuuluvustunnet“. Liis Klaar: „Riigikogus ei peaks olema isiklikke saavutusi, vaid ühissaavutusi. Fraktsiooni töö on meeskonna töö!“

Mart Laar tänas kogu eesti rahvast: „Üksikisikuna pole ükski poliitik midagi suuteline saavutama. Seetõttu ei kuulu ka saavutused mitte mulle, vaid on kogu rahva ühise pingutuse vili.“

Suurimaks eduks pidas Laar Eesti kutsumist NATOsse. NATOt ja Euroopa Liitu nimetasid paljud teisedki. Seetõttu olen valinud riigikogu liikmete vastustest välja võimalikult isikupärasemad saavutused.

Palusin vastata võimalikult lühidalt. Rekordi püstitas Eiki Nestor, kes vastas kolme sõnaga.

Pikemaid kirju olin sunnitud võrdse kohtlemise huvides lühemalt esitama. Kõige pikema teksti, rohkem kui lehekülje, saatis Anti Liiv.

„Vabandan, et ei ole aega lühidalt kirjutada, kuid endale veidi ootamatult tuleb mul lennata homme koos ca 80 ärimehega Moskvasse, kus ma pole olnud kordagi peale 1987. aastat.“

Jaak Aab
Keskerakond

Elektriohutuse seaduse muutmine vabastas kohustuslikust elektripaigaldiste kontrollist elukondlikud ruumid. Korterite ja elumajade omanikud said vältida küllaltki suuri ja põhjendamatuid kulutusi.

Jüri Adams
Isamaaliit

Eesti seadusloome ajaloo kõige mahukama eelnõu aitamist "Võlaõigusseaduseks". Selles on senini leitud väga vähe kultuuriliselt ja keeleliselt võõrast.

Aimar Altosaar
Isamaaliit

Eesti NSV Riikliku Julgeoleku Komitee tegevuse lõpetamisega seonduvate asjaolude väljaselgitamiseks moodustatud Riigikogu uurimiskomisjoni töö juhtimist ja aruannet Riigikogule.

Meelis Atonen
Reformierakond

Vahepeal juba kadumisele määratud Eesti kõige uuema, Valga Haigla eluõigus. Ma ei puudunud nelja aasta jooksul kordagi istungitelt ning olin aktiivsemaid eelnõudega töötegijaid.

Ivi Eenmaa
Reformierakond

Eestis on mitmeid uusi raamatukogusid juurde tulnud ja mõnigi kultuuriasutus

lihtsalt kestma jäänud.

Sirje Endre
Isamaaliit

Investeeringute väljavõitlemist Rapla linna ringtee alustamiseks, Hageri hooldekodu ehituse lõpetamiseks, Mahtra Rahvakooli maja valmimiseks. 

Vahur Glaase
Rahvaliit

Tegin omaltpoolt kõik võimaliku, et endistele kiriklikele seltsidele tagastataks või kompenseeritaks nendelt õigusvastaselt võõrandatud vara.

Vootele Hansen
Mõõdukad

Relvaseaduse vastuvõtmisel tehtud planeerimis- ja ehitusseaduse täiendust, mis võimaldas kaitseministeeriumil edasi minna polügooni rajamisega.

Arvo Haug
Keskerakond

Jäätmeseaduse muudatuste vastuvõtmine lõpetas kümnetesse miljonitesse küündinud majanduslikud kahjud ja inimeste kannatused elektrijuhtmete vargustest.

Andres Herkel
Isamaaliit

Riigikogu mõistis hukka Nõukogude Liidu kommunistliku okupatsioonirežiimi kuriteod Eestis. Olin 33 algataja nimel selle eelnõu eestkõneleja. Riigikogu avaldus annab meie tulevikule õige suuna.

Kadri Jäätma
Isamaaliit

Inimgeeniuuringute seaduse vastuvõtmist. Muudatust Elundite ja kudede siirdamise seaduses, mis parandas oluliselt elundidoonorlusega seotut.

Toivo Jürgenson
Isamaaliit

Telekommunikatsiooniseaduse vastuvõtt, mis muutis rahvusvahelise erialaajakirjanduse andmeil Eesti telekommunikatsioonituru üheks nüüdisaegsemaks ja avatumaks.

Vambo Kaal
Mõõdukad

Ma ei läinud kaasa populismiga ja suutsin tegutseda riigimehelikult. Olin veterinaar- ja toiduohutuse eelnõude puhul alati komisjoni esindaja.

Kalev Kallo
Keskerakond

Kaabellevi seadus. Riigikogus ei juhtu just eriti tihti, et opositsioonipoliitiku poolt menetlusse antud seaduseelnõu terviktekst leiab lõpptulemusena vastuvõtmist.

Tõnu Kauba
Keskerakond

Õnnestus luua üürivaidluse seadus, mis annab reaalse kohtueelse seadusliku võimaluse otsida üürnikele kaitset üürileandjate sagedaste ebapädevate nõuete eest.

Mari-Ann Kelam
Isamaaliit

Kaitsesin Eesti seisukohti OSCE, NATO, Euroopa komisjoni ja parlamendi liikmete, teiste riikide parlamentääride, suursaadikute, mittetulundusühingute esindajate ning ka välisajakirjanike ees.

Tunne Kelam
Isamaaliit

Südamelähedasemaks saavutuseks on kaasaaitamine Sillamäe eesti kooli valmimisele, mis vältas kolm ja pool aastat.

Valve Kirsipuu
Reformierakond

Kaitseväeteenistuse seadust, milles lühendati ajateenijate tegevteenistust ühelt aastalt kaheksale kuule. Kõrgkooli astujatele või seal õppijatele anti võimalus ise valida, millal nad soovivad ajateenistusse minna.

Liis Klaar
Mõõdukad

Pensionide indekseerimine ning teise samba käivitamine. Pidurdasime eelnõu, mis oleks alkoholi müügi putkadesse tagasi toonud. Seal oli riigikogu naiste panus suur!

Kalev Kukk
Reformierakond

Olen ilmselt olnud majanduskomisjonis kõige suurema töökoormusega. Kõige rohkem näen ma oma nägu telekommunikatsiooni ja posti valdkonda reguleerivates seadustes.

Jaak-Hans Kuks
Mõõdukad

Mul on õnnestunud kaitsta füüsilisest isikust ettevõtja huve maksuseaduste menetlemisel.

Mart Laar
Isamaaliit

Minu töö Riigikogu liikmena on olnud sel korral lühikene. Peaministrina pean oma suurimaks saavutuseks tingimuste loomist, mis välistaks 1939.-1940. aasta kordumise Eestis.

Jaan J. Leppik
Isamaaliit

Esitasin Euroopa Liiduga liitumise referendumi hääletatava teksti lõppsõnastuse.

Ando Leps
Keskerakond

Olen puudunud ühest täiskogu istungist (olin välismaal) ja olen selle näitaja poolest teisel kohal reformeri Meelis Atoneni järel. Hääletustest osavõtu järgi olen samuti teisel kohal keskmehest pinginaabri Jüri Võigemasti järel.

Väino Linde
Reformierakond

Olen nelja aasta kokkuvõttes parlamendisaalis seaduseelnõude menetlemisel ettekandjana või kaasettekandjana osalemise arvus suutnud saavutada oma 101 kolleegi seas eestpoolt kolmanda koha.

Anti Liiv
Keskerakond

Pärast üle kümne aasta kestnud veenmist, on valitsuseni jõudnud teadmine:  võitlus narkomaania levikuga on üks riigi prioriteete.

Andres Lipstok
Reformierakond

Olles neli aastat majanduskomisjoni esimees on majanduskomisjon menetlenud kõige rohkem seadus- ja otsuse eelnõusid kokku nelja aasta jooksul (181 õigusakti ehk 23%).

Maret Maripuu
Reformierakond

Seadusemuudatused, mis võimaldavad luua koolide juurde õpilaskodud toimetuleku- ja kasvatusraskustega õpilaste jaoks.

Mart Meri
Mõõdukad

ETV vaatajate vabastamist reklaamipainest, kunstimuuseumi uue hoone rajamise alustamist, Akadeemilise Raamatukogu likvideerimise ärahoidmist ning ebaprofessionaalse muuseumireformi külmutamist.

Jaanus Männik
Rahvaliit

Toasooja ja tahkekütuse käibemaksu alandamine 18 protsendilt 5 protsendile. See jätab igal aastal eeskätt vähemkindlustatud tarbija taskusse 300-400 miljonit krooni.

Eiki Nestor
Mõõdukad

Kogumispensionit ja töötuskindlustust.

Mart Nutt
Isamaaliit

Euroopa Liidu rahvahääletuse ja põhiseaduse muutmise menetlemist Riigikogus. Rahvahääletus toimub teatavasti 14. septembril 2003.

Raivo Paavo
Mõõdukad

Ametiühingute seadus, mis sätestab ametiühingute põhiõigused, suhted riigi- ja kohalike omavalitsusasutuste ja tööandjatega.

Jaana Padrik
Isamaaliit

Korruptsiooni vähendamiseks kohaliku omavalitsuse tasandil olen olnud osaline uute paragrahvide väljatöötamisel KOKS-i, mille põhjal saaks luua sõltumatu valla- või linnakontrolli institutsiooni.

Koit Pikaro
Keskerakond

Olen suutnud julgeolekuasutuste järelvalve erikomisjoni aseesimehena täielikult ära kasutada oma eelmisest elust pärit kogemusi ja teadmisi.

Mihkel Pärnoja
Mõõdukad

Energeetikasektorit reguleeriva nelja seaduse vastuvõtmist.

Paul-Eerik Rummo
Reformierakond

Õnnestus ära hoida mõne poseeriva, aga küündimatu eelnõu seaduseks saamine. Õnnestus redigeerida lõputult veninud kodanikuühiskonna kontseptsioon selliseks, et Riigikogu selle pikema jututa kinnitas.

Rainis Ruusamäe
Mõõdukad

Vähemalt 300 000 ha allesjäänud vaba metsamaad erastatakse ainult Eesti kodanikele. Me oleksime sisuliselt kinkinud neljandiku eraomandisse minevast metsamaast välismaalastele! Hea meel on, et see nii nüüd ei lähe.

Toomas Savi
Reformierakond

Alates sellest koosseisust on igal Riigikogu liikmel oma töökoht. Alustasin Tiit Vähiga tema peaministriks oleku ajal läbirääkimisi valitsuse Toompea lossist ärakolimiseks. Teoks sai see Mart Laari valitsuse ja selle Riigikogu ajal.

Evelyn Sepp
Keskerakond

Tõsist tööd eri eelnõude kallal on tehtud üksjagu. Lisaks midagi, millega iga poliitik naljalt hakkama ei saa: mullu kuumal suvel sai koostöös spiiker Toomas Saviga avalikkuse meeli teravdatud riigikogu rõivastumispoliitika küsimustes. :)

Mart Siimann
Koonderakond

Osalesin aktiivselt Hasartmängumaksu seaduse muutmises, mille tulemusena Eesti spordile (nii saavutus- kui harrastusspordile) eraldatavad vahendid kasvavad aastas 5-6 miljoni krooni võrra.

Tiit Sinissaar
Isamaaliit

Suutsin Isamaaliidu fraktsiooni esimehena hoida meie fraktsiooni ühtse ja löögijõulisena läbi nelja aasta.

Arvo Sirendi
Rahvaliit

Osalemine 1) elektrijaamade mahasahkerdamisele vastuseismisel; 2) edukalt lõppenud presidendivalimiste toetamisel; 3) tulundusmaa kasutusvalduse seadustamisel.

Mihhail Stalnuhhin
Keskerakond

Põhikooli- ja gümnaasiumi seaduse muutmise seadus (713 SE), millega sai seaduslikud alused edasiseks eksisteerimiseks Eesti venekeelne gümnaasium.

Andres Taimla
Reformierakond

Olen ära hoidnud kümnetesse miljonitesse kroonidesse ulatuva mõttetu nõude, millega kõik lasteaednikud oleksid pidanud omandama kõrghariduse.

Jüri Tamm
Mõõdukad

Minu jaoks on tähtis see, et olen jätkuvalt aus eestlane!

Tiit Tammsaar
Rahvaliit

Eesti on NATO liitumiskutse saanud. 13. detsembril 2000. aastal hääletasin Erastamisagantuuris Eesti Raudtee REIL ESTONIAle erastamise vastu.

Andres Tarand
Mõõdukad

Väliskomisjoni juhtimist vägivaldse vallandamiseni. Üksikasjana V.Rühe seisukohamuutust Eesti NATO-sse kuulumise asjus meie Saksamaa visiidi ajal, kus peategelane oli siiski von Stetten.

Laine Tarvis
Keskerakond

Tööd, mille märgusõnaks on "turism". See sisaldab nii turismiseaduse eelnõu menetlemist Riigikogus kui Balti riikide turismialase koostöö edendamist Balti Assamblees.

Tiit Toomsalu
Sotsiaaldemokraatlik tööpartei

Esmakordselt vasakpoolsete nõudmiste ja eelnõude toomine riigikogu saali, stereotüübi hajutamine üldrahvalikest huvidest Riigikogus ja Eesti poliitikas ning Riigikogu kui rahvasõpradest "tarkade klubi" müüdi kummutamine.

Lauri Vahtre
Isamaaliit

Metallivargused on oluliselt vähenenud. Mida see tähendab, võite küsida riigikogu keskkonnakomisjoni nõunikult hr Endel Koljatilt (6 316 510).

Andres Varik
Rahvaliit

Sakslastele vara tagastamise sai n-ö ära hoida. Narva Elektrijaamade erastamise peatamine. Toasooja käibemaksu tõusu alandamine 5 protsendile.

Trivimi Velliste
Isamaaliit

Rahuaja riigikaitse seaduse ja muinsuskaitse seaduse vastuvõtmist, pealegi - konsensusega. Töö vältas kummagi kallal kaks aastat. Meie pärandi huvides on taastatud Muinsuskaitseamet.

Toomas Vilosius
Reformierakond

Et on õnnestunud vastu võtta tervishoidu reguleeriv terviklik seadustik.

Rein Voog
Reformierakond

Kutsete saamist Eestile ühinemiseks Euroopa Liidu ja NATO´ga ning ettevõtte investeeringute tulumaksuvabastust.

Jüri Võigemast
Keskerakond

2002. lisaeelarve läbirääkimised omavalitsuste tulude suurendamiseks lõppesid positiivselt. Ka pean oluliseks, et märksõna “erihuvi” asemel jääb kodanikuühiskonna kontseptsiooni iseloomustama märksõna “ühishuvi”.

Nemad ei vastanud

Viktor Andrejev, Küllo Arjakas, Ignar Fjuk, Teet Helm, Liia Hänni, Toomas Hendrik Ilves, Sergei Ivanov, Arvo Jaakson, Kalle Jürgenson, Kaljo Kiisk, Signe Kivi, Kalev Kotkas, Peeter Kreitzberg, Tõnu Kõiv, Tiit Käbin, Ants Käärma, Urmas Laht, Marju Lauristin, Värner Lootsmann, Tõnis Lukas, Jüri Martin, Indrek Meelak, Uno Mereste, Ülo Nugis, Peeter Olesk, Endel Paap, Georg Pelisaar, Nelli Privalova, Jaan Pöör, Olev Raju, Janno Reiljan, Villu Reiljan, Viive Rosenberg, Ants Ruusmann, Erika Salumäe, Neinar Seli, Enn Tarto, Jevgeni Tomberg, Toivo Tootsen, Ülo Tootsen, Mai Treial, Elmar Truu, Ülo Tärno, Vladimir Velman, Valentina Võssotskaja.