Päikesepõletus on sinu naha vastureaktsioon liiga intensiivsele UV-kiirgusele. Nahk muutub punaseks, kuumab ja muutub hellaks. Eriti intensiivse põletuse korral võib tekkida ka kerge paistetus. Samuti võib tekkida päikeseallergia ehk väikesed punased laigud, mis on tursunud ja kihelevad.


Miks koorub pärast päikesepõletust nahka?



Naha koorumine on sinu keha vastureaktsioon päikesepõletusele. Päikesest kahjustunud rakkude struktuur on muutunud ning meie keha loomulik kaitsevõime ei võta neid enam omaks. Keha lükkab need rakud endast eemale ning asendab naha alumistest kihtidest uutega.


Milleks tekitada nii suurt paanikat päikesekahjustuse teemal, kui naha uuenemine on tegelikult täiesti normaalne ja toimub niikuinii?


Probleem on selles, et pikaajaliselt intensiivse UV-kiirguse käes viibimine võib kahjustada neid naha alumisi kihte, kus toimub rakkude uuenemine. Ühekordse, kergema nahapõletusega suudab organism ise hakkama saada, aga aastaid suvel ennast tumepruuniks päevitades võib saada püsiva nahakahjustuse, mida hiljem enam ravida pole võimalik.


Kas kordade arv, millal nahk on saanud päikese­põletuse, on võrdeline sellega, mitu korda on nüüd suurem risk haigestuda nahavähki?



Hoolimata nahatüübist tuleks hoiduda liigsest ärapõlemisest. Kordade arvust on ohtlikum nahapõletuse aste ja vanus. Eriti ohtlikud on lapsepõlves saadud rasked päikesepõletused, sest mida nooremas eas on nahk kahjustunud, seda raskem on hiljem nahal ennast kaitsta. Suure tõenäosusega ei juhtu midagi halba aasta pärast ega ka kahe, aga kindlasti annavad noores eas saadud nahakahjustused ennast tunda 20–30 aasta pärast. Milleks riskida?


Olen ennast ära põletanud. Mida peaksin nüüd tegema?



Kui hoolimata kaitsekreemidest ja teistest ettevaatusabinõudest oled ennast ikkagi ära põletanud, siis esimese asjana tuleks päikese käest ära minna. Katsu põletatud nahapinda jahutada mõne jahutava geeli, päevitusjärgse kreemi või jaheda veega. Hoidu väga rasvastest kreemidest, sest need ei mõju jahutavalt ning võivad olukorda halvendada. Päikesepõletus saavutab oma kõige valusama ja intensiivsema astme 12–24 tundi pärast põletuse saamist. Hoidu kindlasti järgmised paar päeva päikesest! Kindlasti võiks väga raske põletuse korral pöörduda abi saamiseks nahaarsti poole.
Päikesepõletuse leevendajad
  • Clarins After Sun SOS 40 ml (605.–) päikesepõletuse vastane kreem
  • Clarins After Sun Mousturizer pruunis­tava efektiga päevitusjärgne palsam 150 ml (420.–)
  • Kanebo Silky Bronze 150 ml (1142.–) rahustav päevitusjärgne piim
  • Eisenberg Trio Moleculaire 150 ml (610.–) päevitusjärgne kehapiim
  • Garnier Ambre Solaire 250 ml (129.–) päevitusjärgne piim pruunistava efektiga
  • Sothys Cellu-guard Repairing age-defying 50 ml (485.–) naha vananemist pidurdav, trimmiv, kortsukesi siluv päevitusjärgne näokreem
  • Eucerin After Sun päevitusjärgne vananemisvastase toimega piim 150 ml (175.–) tundlikule nahale
  • Veld’s Ferox Pure Pulp 30 ml (1054.–), tänu rahustava aloe ferox’i sisaldusele suurepärane päikesepõletuse leevendaja
  • Shiseido After Sun Intensive Recovery 150 ml (433.–) niisutav päevitusjärgne emulsioon näole ja kehale
  • Shiseido After Sun Soothing Gel 150 ml (433.–) jahutava toimega õli­vaba päevitusjärgne geel
  • Collistar Two-Phase päevitusjärgne pihusti aaloega 200 ml (320.–)
  • Dior Bronze Gelee de Monoi Tan Activator & Extender 120 ml (550.–) pruunis­tusgeel sobib neile, kes tahavad juba olemasolevat päevitust pikendada ja intensiivistada
  • Guerlain Terracotta Soothing Mist 100 ml (775.–) Tan Booster tehnoloogiaga hommikune nahavärskendaja ja päevitusjärgne naha rahustaja-pehmendaja