Siret Rutiku, Tartu Ülikooli õppeosakonna juhataja, miks ei ühinenud Tartu ülikool Baltimaade ülikoolide doktorikooli projektiga ehk miks ei osale Tartu ülikool Baltimaade doktorantide koostöös?



Tallinna ülikooli doktorikooli projektis ei osale Tartu ülikool seetõttu, et kuni vastavasisulise pressiteate ilmumiseni puudus meil igasugune informatsioon sellise leppe sõlmimisest või kutse seal osalemiseks.


Tartu ülikoolil on Baltimaade ülikoolidega juba pikaajaline koostöö, mis on oluliselt laiem kui ainult doktoriõpe. Tartu ülikoolil on nii Läti kui ka Leedu ülikoolidega koostöölepingud juba 1992. aastast ning ühised tegevused doktoriõppe valdkonnas on vaid osa laiemast koostööst. Heast kontaktist annab tunnistust neist riikidest pärit välistudengite arv Tartu ülikoolis. Doktorikraadi on Tartu ülikoolis praegu omandamas kaheksa Leedu ja Läti tudengit, magistrantuuris on üheksa ja bakalaureuseõppes neli lätlast-leedulast.


Viimase olulise sammuna Tartu, Läti ja Leedu ülikoolide koostöös loodi Tartu eestvedamisel Balti ülikoolide rahvusvaheliste suveülikoolide assotsiatsioon ning juba tuleval suvel on kavas korrldada vähemalt üks ühine Balti riikide majanduskeskkondi võrdlev õppeprogramm, mis toimub kolme nädala jooksul kolmes Balti riigis.