Ridala vallavanem Toomas ­Schmidt, miks on vaja uus Rannarootsi kaubanduskeskus rajada alale, kus kasvab vana tammik?


Kaubanduskeskuse rajamise ­algatuse on teinud maa omanik BVL Kapital AS. Mainitud krundile nähti juba 90. aastate lõpus kehtestatud üldplaneeringuga teede ja liiklussõlmede rajamist, sest just sealt pidi alguse saama Haapsalu ringtee. Paraku selgus dendroloogilisest uuringust, et teedeehitusega kaasnev maapinna kuivendamine jätaks selle piirkonna tammedele olematu elulootuse.


Siiski on BVL poolt tellitud täiendavad uuringud, mis annavad võimaluse, et nüüd õigesti toimides oleks võimalik suur osa puudest säilitada.


BVL Kapital ASi arendusjuht Tanel Hagel, miks rajate kaubanduskeskuse tammiku asemele?


Jutuks olev tammik asub kiiresti arenevas piirkonnas otse Haapsalu piiril. Tänaseks on piirkonda kerkinud tankla, ehituskauplus ja mitmete firmade esinduskauplused. Samuti on piirkonda planeeritud mitmed tee-ehituskavad nii teede laiendamise kui ka uute teede ehitamise kujul.


Rannarootsi keskuse projektis võtsime juba alguses seisukoha, et tammesid tuleb maksimaalselt säilitada. Just seetõttu lasime piirkonnale teha ka täiendavad dendroloogilised uuringud.


Kahjuks on selle tammikuga paradoksaalne olukord. Täna on piirkond osaliselt võsastunud ja suures osas isegi niisama jalutamiseks liiga niiske maapinnaga. Kui ala avada ja teha selliseks, et seal oleks võimalik jalutada ja vaba aega veeta, tuleb aga rajada kuivendus, mis jällegi puud hukutaks.


Selles kontekstis on võimalus rajada keskus, mis võtaks piirkonna kasutusse, aga säilitaks ka osa puudest, suurepärane kompromiss. Puud, mis maha võetakse, on plaanis hiljem eksponeerida skulptuuridena valla asutustes või mujal.