MTV3 ja Neloneni puhul on tegemist kanalite endi otsusega, mis seotud õiguste taotlemisega – kui kanal ei pea Eesti turgu oma sihtturuks, ei ole neil huvi tasuda filmide, spordi- ja muude sisseostetud saadete õiguste eest Eesti territooriumil. Kui nad ei ole neid õigusi ostnud, aga nende programmi siiski territooriumil edastatakse, on kanalil risk, et õiguste omanik teeb neile ettekirjutuse, mis võib kuni kohtuni areneda. Kui kanal on otsustanud seda riski vältida ja keelanud programmi edastamise, ei saa meie kahjuks midagi teha.


Kas Viasat Eesti teeb omalt poolt midagi, et Soome telekanaleid edaspidi jälle näha saaks?


YLE kanalid kuulusid Viasati Soome paketti ja meil olid nad paketiväliste vabakanalitena nähtavad. Kuna Soome otsustas aga kanalid oma paketist ja ka satelliidilt eemaldada, ei ole meil neid kahjuks enam võimalik näidata – signaali, mida siiani edastasime, ei ole enam satelliidil. Viasat Eesti võimalus kanalitega nende edastamiseks otsekokkuleppeid sõlmida võib samuti põrkuda kanalite Eesti territooriumil edastamise õiguste vastu, meie õiguste osakond uurib teemat. Hetkel on meie prioriteet uute Eesti kanalite lisamine oma pakettidesse.


Enne ametlikku vastust olen helistanud Viasati klienditeenindajale ja esitanud küsimuse, kas kuidagi oleks võimalik mingi lisaseadmega Soome kanaleid vaadata. Via­sati klienditeenindaja soovitab helistada kauplusse Merge.


Merge kauplus (kõneisik soovib jääda anonüümseks):

Soome kanaleid edastatakse satelliidi kaudu nüüd ainult Canal Digitali paketis satelliidilt Thor, mida aga kahjuks Eestis ei müüda.


Ainus variant seda paketti hankida on tuttava skandinaavlase vahendusel, kes oma nimele lepingu sõlmiks.


Selle võimaluse olemasolul tasuks lisaks vaatajakaardile hankida sobiv vastuvõtja ehk tuuner (Canal Digital kasutab Conax-kodeeringut), Eestis on küll sobivaid tuunereid ka müügil, kuid koos lepingu sõlmimisega pakutakse ilmselt ka soodushinnaga või tasuta tuunerit. Infot selle paketi kohta leiab aadressil
. Lisaks tuleb olemasolevale sat-antennile paigaldada veel üks vastuvõtupea.


Soome maapealne digi-TV levib servapidi ka Eestisse, seda on võimalik detsimeeterantenni, vastava võimendi ja digiboksi vahendusel teatud kohtades ka kinni püüda, aga neid kohti on kahjuks väga vähe võrreldes varasema analoogtelevisiooniga ning sageli sõltub pildi olemasolu ilmast. Näiteks levib Soome maapealne digi-TV suhteliselt hästi Tabasalus kõrgel panga peal ja Viimsi poolsaare tipus Kelvingis.


Canal Digitali puhul tuleb arvesse võtta, et seda ei saa ametlikult propageerida, sest nimetatud vaatajakaar­ti tohib legaalselt kasutada siiski ainult vastava riigi territooriumil.