Igal juhul on fakt, et 22aastane vene ime liigub kindlal kursil NHLi põhihooaja kõige resultatiivsema mängija tiitli poole.


Erilist lokku löödi Aleksandr Ovetškini nime ümber selle nädala alguses, kui Washingtoni Capitalsi meeskonna vasakründaja sai kirja hooaja 60. tabamuse. Kiire, jõuline ja imeosav mängumees, keda hüüdnimesid armastav Põhja-Ameerika publik kutsub aupaklikult Alexander the Great või siis – viidates mängija särginumbrile – lihtsalt Super Eight või siis The Great Eight jne, on pannud ameeriklased vaimustusest kiljuma.


Lüüa põhihooajal 60 või enam väravat on Põhja-Ameerika hokis silmapaistev näitaja.

Nagu statistikud märkisid, löödi ­NHLis nii palju väravaid viimati 12 aastat tagasi. Hooajal 1995/96 sai legendaar­ne kanadalane Mario Lemieux kirja 69 ja tema kuulus Tšehhi kolleeg Jaromir Jagr 62 väravat.


Ovetškini erakordsest väravajanust annab aimu ka paari kuu tagune juhtum, mil mees lõi koguni neli väravat mängus Montreali Canadiensi vastu. Väravad väravateks. Märkimisväärne on, et noor venelane mängis pool mängu purunenud ninaluu ning õmmeldud huulega ega lasknud end neist pisiasjadest sugugi häirida.


Ovetškini mäng imponeerib isegi Põhja-Ameerika suurimale hokilegendile ­Wayne Gretzkyle, kes pärast seda, kui “Suur Kaheksa” oli kirja saanud oma kuuekümnenda tabamuse, võrdles ­venelast kolmest omaaegsest ­tähtmängijast kokkupandud supermängijaga. “Tal on osavad ja kiired käed nagu Mike ­Bossyl, tal on kiirust ja särtsu nagu Jari Kurril ning ta on jõuline nagu Mark ­Messier,” teatas Gretzky ajalehtedes. Tuleb muidugi märkida, et kuulsaima kanadalase tänane lemmik on tema andekas kaasmaalane Sidney Crosby, kes on juba pikemat aega vigastusega mängust väljas. Et ta lubas endale öelda Vene tähe aadressil sedavõrd tugeva komplimendi, on ometi suur asi. Olgu märgitud, et kõik kolm, kellega Gretzky Ovetškinit võrdles, on hokiilmas väga suured tähed.


Muide, Gretzky nimele kuulub põhihooajal löödud väravate rekord – 92. Suuremeelselt avaldas ta lootust, et küllap noor Vene hokitäht selle üle lööb. Saab siis näha.


***

17aastaselt Venemaa koondisse pääsenud ja selle näitajaga omalaadse rekordi püstitanud Moskva poiss Ovetškin alustas hokitreeninguid kaheksa-aastasena.


Tema isa Mihhail oli suhteliselt korralik jalgpallur Moskva Dünamo meeskonnas. Ema Tatjana on aga üks Vene korvpallilegende. Kahekordne olümpiavõitja ja maailmameister ning kuuekordne Euroopa meister.


Noor hokitäht Aleksandr on korduvalt öelnud, et nii sportlikus perekonnas sündinuna ei võinudki ta oma karjäär kuidagi teisiti minna kui sporditäheks saamise suunas.


Imelik on, et vahepeal arvasid sportlikud esivanemad, et hoki pole noorele Aleksandrile õige ala. Paar aastat poiss sellega ei tegelnudki. Aga õnneks ­sekkus siin Aleksandri vanem vend, kes aitas vanematelt välja manguda loa jäähoki trenni tagasi minna.


Nii imelik kui see ka pole, ei ole noore venelase ookeanitagusest edust eriti vaimustatud Vene rahvuskoondise asja­pulgad. Nimelt on Ovetškin oma tubli mänguga vedanud keskpärase Washingtoni meeskonna play-off-mängudele pääsemise künnise lähedale. See tähendab piletit 16 parema meeskonna hulka. Tõsiasi, mida hooaja alguses ei julgenud keegi pakkuda.


Kui Washington pääseb play-off-mängudele, siis maailmameistrivõistlustele Vene koondise eest mängima ei pruugi Ovetškin jõuda, sest mängud toimuvad samal ajal.


Vene koondis pole ammuilma tiitlivõistlustel võitnud. Tänavu tahavad nad lõpuks ometi võidu koju viia. Ovetškiniga oleks see muidugi kergem kui ilma temata.


Muide, ka Washingtoni Capitalsi klubi omanikud oskavad Ovetškini-suguse tähe väärtust hinnata. Klubi sõlmis tänavu aasta alguses venelasega töölepingu 13 aastaks 124 miljoni dollari (ehk umbes 1,2 miljardi krooni) peale. Nii vägevat diili pole varem tehtud ühegi hokimängijaga.
Eestistuv noortehoki

  • Möödunud nädala lõpust alanud kuni 18aastaste jäähoki MMi II divisjoni turniiril Tallinnas kaotasid Eesti poisid kohe sissejuhatuseks kaks kohtumist – 3 : 5 Suurbritanniale ja 2 : 3 Ungarile. Pessimistid muidugi nurisevad. Ent need, kes vähegi kursis, teavad, et kaotati kahele turniiri eeldatavalt tugevamale meeskonnale. Teiseks ei saa märkimata jätta seda, et mängud on olnud üllatavalt tasavägised. Veel sügisel, kui meie meeskond mängis sõpruskohtumise Ungari meeskonna vastu, tuli vastu võtta lootusetu 1 : 8 kaotus. (Turniiri seisukohalt olulisim kohtumine Eesti-Rumeenia lõppes eile hilisõhtul, kui Ekspress oli juba trükis.)  

  • Peale tulemuste väärib kuni 18aastaste koondise juures tähelepanu aga see, et meeskonnas on suhteliselt palju eesti nimesid. Aastaid venelaste pärusmaaks peetud jäähokis on toimumas selge eestistumine, mis on ju tore.

  • Kusjuures Eesti poisid mängivad hästi. Olete te midagi kuulnud jäähokipoisist Uku Mölderist? Vähesed on. Tegu on ilmselge talendiga, kes õpib ja harjutab Soomes Kiekko-Espoo meeskonnas. Sellist mängustiili, platsinägemist ja sööduoskust pole siinmail ammu nähtud, nendivad nii mõnedki hokispetsid. Minge ja vaadake, kel huvi. Mängud toimuvad ­Premia jäähallis.

  • Kõige kuulsam mees Eesti noortekoondises on muidugi peatreener Hannu ­Järvenpää. 126 korda Soome koondises mänginud legendaarne mängumees, kes lisaks 1980. aastatel mängis mitu hoo­aega ka Põhja-Ameerikas NHLi meeskonnas Winnipeg Jets.