"Praegu on kokku poolsada inimest selle pärast jamas," loetleb kanali peatoimetaja Toomas Valsberg rahata jäänud töötajaid ja partnereid. "Kui selgub, et selle taga on Meelis Malk, tahan anda endast kõik, et ta järgmiste inimestega seda ei kordaks."

Kaks kuud pärast uue projekti esitlust on kollektiiv laiali saadetud, rahaasjad sassis ning enamusaktsionär investeerimispank Lõhmus, Haavel & Viisemann (LHV) otsib väidetavalt oma osalusele ostjat.

"Praegu on olukord umbes nagu Bushil ja liitlastel Iraagis. Tuleb teha valik, kas iga hinna eest panuseid kahekordistada või leida mõni teine lahendus," kommenteerib välismaal viibiv suuromanik Lõhmus, vältides siiski konkreetseid süüdistusi firma juhi aadressil.

Pseudokangelased ja peldikuhuumor

Telejaam tekitas furoori juba ammu enne, kui hakkas oma saadetega vaatajate taluvuspiire avardama. Tavatu oli juba inimkooslus. Ühelt poolt Hansapanga legendaarsete algaktsionäride hulka kuulunud Rain Lõhmus, teisalt koletelevisiooni kaanepoiss Ken Saan. Lisaks reklaamimees Rait Killandi, kelle karjäär TV 1s lõppes süüdistusega maksupettuses.

Just Killandi müüs 2005. aasta suvel kaabelkanali CITV (AS Santenor) enamusaktsiad Rain Lõhmusele ja teistele LHVga seotud investoritele, kes tahtsid luua noortepärase ja provokatiivse programmi. Algus oligi ülimalt hoogne.

Pimp TV tuli ekraanile kultuuriministeeriumi kiuste, kes leidis, et kanal ei tohi kanda nime, mis tõlkes tähendab kupeldajat. Paberil kandiski see mõnda aega nime CITV, aga ekraani nurgas säras enamasti Pimp TV logo. "Pimp tahtis teha telet teistmoodi. See pidi olema skandaalne koletelevisioon," sõnastab tollane tegevjuht Priit Pedanik.

13 kuud tagasi toimunud avapidu, mis oli ühtlasi kanali avasaade, andis tormihoiatuse selle kohta, mis tulema hakkab. SL Õhtuleht pealkirjastas reportaaži kaose mekiga ürituselt: "Pseudokangelased, peldikuhuumor, skandaalid." Hullumeelse kanali saatejuhtidena reklaamiti teiste seas Anu Saagimit, Peeter Ristsood ja Hillar Kohvi.

Hullemini kui ekraanil läks asi käest ära selle taga. 2005. aasta äriaruandesse kanti kahjum 1,96 miljonit krooni, mida põhjendati suurte käivituskulude ja oodatust kahvatuma reklaamimüügiga. Toona uskus ja lubas LHV, et investeerib projekti veel 3,5 miljonit krooni.

Septembri keskel lõpetati aga koostöö Pimp TV senise juhi Pedanikuga. Kui ametlik põhjendus oli "erinev nägemus telejaama tulevikust", siis muuhulgas tumestas suhteid
10 000 kroonine puudujääk, mille Pedanik pidi hüvitama. "Puudujääk oli tekkinud minu eksituse tõttu, ma tunnistasin seda ja maksin koheselt tagasi," rõhutab Pedanik, et lahku mindi vastastikuste pretensioonideta.

Vimka või äriline enesetapp?

Tema mantlipärijaks sai Meelis Malk. Kui varem pidasid äriringkonnad Lõhmuse flirti televisiooniga märgiks igavlemisest või vimkaks, siis pika paturegistriga Malki palkamine ning talle üle miljonilise eelarve usaldamine tundus palju dele juba äriline suitsiid.

Malk on hoolimata oma 35 eluaastast jõudnud pidada kaugelt rohkem ameteid kui Hunt Kriimsilm, näiteks teeninud politseis ja nõustanud rahandusministrit (vt lisalugu). Kuid peaaegu kõikjal kadus usaldus ladusa jutuga mehe vastu ruttu.

Ka telejaamas järgis tema karjäär kahtlaselt välja kujunenud malli. "Tal on unikaalne võime inimesi psühholoogiliselt mõjutada," ei suuda viimane peatoimetaja Valsberg tänini uskuda, kuidas ta ümber sõrme keerati.

"Ta on suurepärane oraator, kes elab oma soovunelmates. Kõigil jääb teda kuulates ainult suu lahti," põrutab endine toimetaja Maris Uusna.

Novembris esitleti pressikonverentsil Olümpia hotelli ööklubis maha rahunenud ja uue nimega Eeter TVd, mille tõmbenumbriks pidi saama korraga kümne noore kaunitari juhitud saade. "Eetris ainult tüdrukud" jäigi kanali peamiseks omasaateks, jõudes lõpuks eetrisse vaid tund aega korra nädalas. Ülejäänud aja täitsid muusikavideod.

Peale nime vahetas uus boss välja peaaegu kogu personali, tuues teiste hulgas asemele oma noorema venna, noortesaadetes ilma teinud Madis Malki, kellest sai peatoimetaja abi ning tüdrukutesaate produtsent.

Kuid endiselt kimbutasid Starmani võrgus levivat Eeter TVd tehnilised probleemid - pilt hakkis, hangus või kustus täiesti. Starmani andmetel on viimasel ajal esinenud paar-kolm katkestust päevas. "See, mis seal toimub, kindlasti ei vasta meie ootustele," kommenteerib Starmani turundusjuht Henri Treude, aga edasise koostöö väljavaateid ennustada ei taha.

Muinastehnika läks kärssama

Päevinäinud tehnika olekski Eetrile äärepealt surmahoobi andnud. 28. detsembri varahommikul süttis pult, mis osteti omal ajal kasutatuna juba Sõnajalgade TV 1-le. Suitsuandurid vedasid alt, kuid olukorra päästis UPS-süsteem, mis lülitas seadmest voolu välja, nii et inimeste saabudes täitis tuba vaid paks toss.

Samal päeval toimus kollektiivi koosolek, kus Malk teatas, et telejaama raha on otsas, ning palus inimestel koju minna. "Juhatajana ei olnud mul alust inimesi tööl hoida," väidab Malk, süüdistades töölt lahkunud turundusjuhti, kes kulutas rohkem, kui suutis sisse tuua. "See oli üks ebaõnnestunumaid personalivalikuid mu elus."

Teise põhjusena esitas ta eelmise juhi ajal tekkinud ligi 400 000 kroonise maksuvõla, mille tõttu maksuamet isegi jõuga firma pangaarve kallal käis. Lõpetuseks sarjas ta omanikke, kes kaotasid ootamatult huvi investeerida. "Ma ei ole imemees, kes suudab limiteeritud vahenditega kahe ja poole kuuga saneerida ettevõtte, mis on mitmeid aastaid raskustes olnud," teatab Malk.

Siinkohal läheb Malki jutt Lõhmuse omast selgelt lahku. Lõhmus ütleb, et rahakriis jõulude ajal tuli talle täieliku üllatusena. "Miks asjad nii hulluks läksid, tuleb selgeks teha. Täpselt kui suur see ulatus on ja mis on ravimid, ma ei tahaks praegu retsepte anda," lubab Lõhmus koju naastes rahaasjad kontrolli alla võtta.

Väidetavalt andsid Malki usalduskrediidile omanike silmis surmahoobi seletamatud ülekanded teisele tema endaga seotud osaühingule. "Ma ei ole teinud mingeid põhjendamatuid ülekandeid iseendale," on Malk üllatunud. "Need on tule-eile-meile-jutud ja neil pole mingit alust. Seda on lihtne tõestad a."

Maris Uusna sõnul selgus aastavahetuse eel, et ka töölepingud on nagu pudru ja kapsad. Kõige tipuks ilmnes, et töötajad olid teinud lepingu firmaga Eeter, mida tegelikult polnud üldse olemas - registrikood kuulus firmale Kissmedia, mis on AS Santenori tütarfirma.

"Selle telekanali peamine probleem ongi ebakompetentne juhtimine, seda algusest peale. Oleks sinna määratud normaalsed juhid, siis oleks sellest saanud väga hea asja," kahetseb Eeter TV tehnikajuht Rait Rosimannus. "Malk sulges kõigile ligipääsu, et rahata jäänud inimesed tehnikat ära ei tassiks," lõpetab halenaljakate episoodide rea teine palgaraha ootaja.

Kõrge, aga üürikese lennuga mees

  • Meelis Malki senine karjäär koosneb juhtivatest kohtadest soliidsetes firmades, kus ta enamasti ei pea vastu üle poole aasta. Põnevamad selles nimistus on Nõmme politsei abikomissar, rahandusministri nõunik ja Eesti Ekspressi reklaamidirektor, lisaks kõrged kohad mitmes kaubandusettevõttes. 
  • Kõikjal on ta jätnud endast maha vastakaid tundeid ja ohtralt pettusekahtlusi. Juba 1993. aastal vallandati ta koos ühe kolleegiga maine kahjustamise tõttu politseist. Prefektuuri tollane majanduspolitsei süüdistas neid humanitaarabina Saksamaalt saabunud kahe politseivärvides auto omastamises.
  • 1995. aasta algul tuli Malk lahkuva rahandusministri Andres Lipstoki nõuniku kohalt Eesti Ekspressi reklaamidirektoriks, kus ta ühel hetkel võttis kliendilt poole aasta reklaamiraha ette. Kui see välja tuli, lubas raha osade kaupa tagasi maksta, aga viivitas sellega.
  • 2005 juunis sõitis ta Tallinnas otsa sõiduteele jooksnud lapsele, kes sai kergelt vigastada. Malk põgenes õnnetuspaigalt. Samal õhtul nägid politseinikud teda taas teel: Malk üritas põgeneda ja sõitis ette veokile. Õnnetuse tagajärjel raskelt vigastada saanud mees viidi haiglasse, kus tuvastati 3,11promilline alkoholijoove.