Oma karjääri alguses olev modell silmitseb seda kõike nukralt: "Öeldi,et miljonärid, miljonärid, aga need seisavad järjekorras nagu tavalised inimesed." Selle peale vastab hämmeldunud produtsent: "Vaata, miljonäre on niipalju, et nad on üles rivistatud." Seda asjaolu arvesse võttes saabus juba teist aastat järjest Moskvasse kogu maailmas tuntud näitus "World's Leading Luxury Fair".

Sissepääsu juures on metalliotsija, kupli all akrobaadid, garderoobis pakutakse Martinit. Ja fotograafid, fotograafid, fotograafid... Keegi meessoost näitusekülastaja küsib teiselt:

"Noh, kuidas meeldib?"

"Palju silikooni."

Tõsi, naisi on rohkem kui mehi - kuulutame jahihooaja avatuks. Siin ei ole eksponaadid mitte üksnes vitriinides, siin on inimesed ise eksponaadid.

Inimesed

Kohe sissepääsu juures antakse sulle korraldajate poolt pakk. Reklaamibuklettide seas on pakis ka Millionaires Guide: Moskva koorekihi Kuldne Sada. Teisisõnu - inimesed, keda peab kutsuma üritusele, et sellest räägiks kogu pealinn: "9. roodu" režissöör Fjodor Bondartšuk ja dirigent Vladimir Spivakov, modell Natalja Vodjanova ning "Notšnoi Dozori"näitleja ja laulja Žanna Friske. Kuldse Sajaga raamatukese saab ka Eurovisiooni täht Dima Bilan - kuigi teda ei ole sinna sisse võetud.

Kuldse Saja lõpetab Roman Abramovitš. Tema ei olepraegu soosingus. Pärast seda, kui tuli ilmsiks tema romaan fotomodell Dašaga,tegeleb kogu Venemaa valemi ROMA- IRA + DAŠA = ? lahendamisega. Näitusel Abramovitšit igatahes näha ei olnud.

Aga avaüritust juhtiv Oksana Robski on Kuldses Sajas numbri 42 all. Tema tuntus algas sellest, et ta kirjutas romaani "Casual",milles rääkis üksikasjaliselt Moskva miljonäride luksusküla  Rubljovka elanike kommetest: mida söövad, mida kannavad, mille eest tapavad. Temalt pärineb ütlus, mida teab terve pealinn: "Ma usun elu pärast surma, armastust pärast seksi ja kreemi pärast raseerimist." Tema kohta räägitakse anekdoote stiilis "Robski nõuanded koduperenaistele: kuidas puhastada briljante kodustes tingimustes". Osalt on see tõsi! Avapäeval juhtis just Robski ürituse esimest loteriid- peaauhinnaks Goldvishi briljantidega ülepuistatud mobiiltelefon.

Tegelikult tuligi suurem osa ürituse külastajatest just seda mobiili vaatama. Briljantidega telefoni odav mudel maksab kõigest 30 000 dollarit. Kallis - 1,2 miljonit dollarit. Sellel ei paista korpus briljantide alt väljagi. Kahjuks ei olnud näituse kolmandal päeval enam võimalik sellist telefoni osta- läbi müüdud. Kuid sai tellida. Ooteaeg 3 kuud. Garantiiaeg - tervelt aasta. Küsimusele, miks nii vähe, vastatakse siin: milleks kauem? Aasta pärast on niikuinii aeg vahetada.

Eksponaadid

Korraldajad Derk Sauer ja Yves Gijrath teavad - Moskvat tuleb üllatada. Moedemonstratsioon "kõnnime poodiumil " on ära tü&am p;uu ml;danud, sellepärast sõitsid mööda poodiumi BMW mootorrattad. Aga karusnahku demonstreerivad modellid olid pandud istuma hobuste selga.

Silme ees võtab kirjuks: enam ei tea, kas vaadata hobuseid või karusnahku. Venemaa miljonäride jaoks toodi välja seitse puhtaverelist ratsahobust. Ahhal-tekiin- üks parematest tõugudest. Tal on lühike lakk. Kaheaastase väljaõpetamata täku hind algab 150 000 dollarist.Miinus: see tõug võtab omaks vaid ühe inimese. Aga see tähendab, et lisaks hobusele tuleb omanikul palgata ka hobust hooldav professionaalne treener. Loomulikult oli siin võimalik soetada ka käsitöösadul. Pehmet maandumist, härrased!

Tuntud lause "Käi ratsuga, ratsuga!" filmist "Õnnekütid" on oma aja ära elanud. Nüüd teevad edukad džentelmenid malekäike Auguste Rodini kujude koopiatega. Kõrval on elevandiluust valmistatud Sindbad Meresõitjast inspireeritud malendid. Hind kusagil 50 000 dollari kandis. Mille eest? Elevandiluu ja idee eest. Ja selle eest ka, et seda malelauda on puudutanud Karpov ise. Kusjuures Sindbadi mängimine on Rodinist 10 000 dollarit kallim.

Nende nuppude vaatamiseks ilmuvad kohale isegimodellid naabersaali saunadest. Sest muidu peavad nad kõik need neli päeva järjest töötama- istuma mullivannides.

Bentleyd, lennukid, jahid, mootorsaanid, veinid, sigarid - ah, põrgulikult igav! Tahaks midagi originaalset! Näed, ühes saalis seisab teleskoop. Kusjuures mitte lihtsalt niisama instrument, vaid arvutijuhtimisega. Ütled sellele imeriistapuule: "Tahan näha Vähi tähtkuju." Tema otsib selle ise üles, aga sina istud ja naudid. Selleks, et tunda ennast tähetargana, tuleb välja käia 15 000 dollarit. Näitusel oli neid asjandusi kaks tükki. Mõlemad osteti ära.

Välismaalased Venemaal

Pühapäeval hakkas Moskvas lund sadama- karusnahad võtsid näitusel esitletavate rõivaste seas ilmselgelt sisse keskse koha. On ju teada, et Venemaal tähendab karusnahk midagi enamat kui lihtsalt karusnahka.Oh, vaesed, vaesed looduskaitsjad! Kui nad oleksid näinud Julia Heleni karusnahkade demonstratsiooni finaali. Lõpetuseks ilmus lavale tüdruk, pealaest jalatallani karusnahkadesse mässitud, aga käes oli tal - elus soobel! Vaadake,tema on see, kellest on tehtud kõik see toredus. Nutke, rohelised! Moskva kõrgkihi emalõvi Ksenia Sobtšak reageerib: "Teie Euroopas lihtsalt ei tea, kuikülm meil siin on!"

Karusnahast kasukate hinnad algasid 200 000 dollarist. Ja sellega seoses meenub anekdoot Moskva hindadest: "Vabandage, mulle meeldibväga see kleit, aga kus on hind?" - "Te kõnnite juba tükk aega mööda selle hinnasilti."

"See on uskumatu!" räägib näitust mööda jalutav prantslane Gabriel. "Ma ei ostaks siit mitte midagi. Sellel näitusel on kõik 30-50 protsenti kallim kui Euroopas. Venelaste üle ju naerdakse: miks sa selle lipsu 200 taalaga ostsid, kui oleks võinud 300ga saada."

Gabriel tegutseb teraseäris. Pühapäeval lendas ta Magnitogorskisse, sellepärast tegid talle lisaks hindadele näitusel muret veel kaks asja. Esiteks - Vene lennukid. Eelmisel nädalal teatas telesaade "Inimene ja seadus" avalikult, et Venemaal pannakse uutele lennukitele peale mahakantud lennukite detailid. Gabriel ei joo, kuid enne väljalendu võttis ta kindluse mõttes ühe napsu.

Teiseks - kohalike venelaste inglis e kee l. Näitusel töötas mitu restorani. Aukohal jaapani köögiga Globus Gourmet. See on Venemaal nimelt hetkel kõige populaarsem köök. Kuigi tegemist oli miljonäride näitusega, oli laudlina räpane.

Gabriel ja tema sõber Patrick istusid räpase laudlina taga ega osanud midagi öelda. Kelneri rinnasildile oli jaapani keeles kirjutatud Horhe, kuid ta reageeris nimele Stass ega saanud inglise keelest aru.

Patrick on moemaailma inimene. Tema sõber Max Chaoul esitleb sellel näitusel oma loodud õhtukleite. Piiteri televisioon võtab üles klippi Chaouli pulmakleidist. Kui ajakirjanik tahaks küsida, miks see kleit maksab ühtedele kundedele 10 000, teistele aga 25 000 eurot, ei saaks ta seda teha. Oh häda, keeleoskus võib sulle minna maksma 15 000 eurot!

"Mind hirmutab venelaste mentaliteet!" räägib Patrick. "Sellepärast on mul Venemaal küll kinnisvara, kuid äri ma siin ei aja. Sest lepingud ju siin ei toimi. Üksnes sularaha. Sõlmid lepingu, aga tuleb keegi, kes pakub sama asja eest sularaha, ja võidki tehingu korstnasse kirjutada!"

Hiljuti avasid prantslased Moskvas hüpermarketiketi Auchan. Siis aga jäi neil suu lahti. Selgus, et Venemaal tuleb eelarvesse sisse kirjutada personali poolt toime pandavad vargused. Varastatakse vähemalt 5 protsenti kaubast. Seda kuuldes oli Patrick šokis. Selleks, et välismaalaste Moskva-šokki leevendada, alustas hiljuti tööd raadiojaam RelaxFM. Seda on hea autos kuulata. Muidugi eeldusel, et masinat ära ei aeta. Laupäeval suurendati Crocus Expo ümber miilitsapatrullide arvu, sest näitusehoone juurest hakati autosid varastama.

Venelased välismaal

Näituse avamisel võis kohata ka Eesti venelasi. Nemad moodustavad Moskvas omaette venelaste kategooria. Näitusesaalides jalutab, sigar käes, Vladimir Vološin, kes esindab Venemaal selliseid alkoholimarke nagu Glenfiddich ja Grant's, ning Ameerika ajakirja InStyle produtsent Aliina Kippasto. Eestist pärit venelasi ei olegi Moskvas nii vähe.

Neist kõige tuntum on Narvast pärit laulja Julia Natšalova. See aeg, kui ta laulis laulu "Sa ei ole mu romaanikangelane", on minevik. Nüüdseks on ta jõudnud Kuldse Saja hulka. Ja on endale koos abikaasa, jalgpallur Jevgeni Aldoniniga kindlustanud nime "Venemaa Beckhamid".

Veel üks tuntud nägu - kõrgkihi pidude juht Anna Sapronenko. Varem juhtis ta Venemaa MTVs saadet "Pehme kohake" ja kasutas pseudonüümi Anna Armas. Näitusel Annat ei olnud - ta tähistas Moskva kõige kuumemas ööklubis Djagilev noore staari Vlad Topalovi sünnipäeva ja tema nukravõitu uue programmi "Üksildane täht" väljatulekut.

Aga Moskva kõige viimase peal restoran on Turandot. Sellest annab teada brošüür "Moskva 100 parimat restorani", mida näitusel samuti jagati. Eri hinnangutel kulutasid Andrei Dellos ja tema partnerid restorani ehitamisele kuni 50 miljonit dollarit. Siin pressib kuld niimoodi peale, et brošüür soovitab restorani esimesel korrusel üldse mitte istet võtta.

Näituse neljas saalis kõnnitakse ringi isegi mitte Guccis ja Pradas, vaid maikades kirjaga "Money Makes the World Go Round". Moskvas ei ole põhjuseta hitiks number üks laul:

" Granaatõunamahl ja sport - teevad mulle head,

glamuur ja pe od - teevad mulle head,

Gabbana ja Gucci - teevad mulle head...

Kõik ülejäänu - on lihtsalt üks s..."

Suundume edasi. Lisaks liikuvatele eksponaatidele pakutakse miljonäridele ka liikumatuid - kinnisvara. Valdavalt lõunamaades. Ja jällegi kallimalt, kui see oleks kohapeal ostes. Bulgaaria, kus kinnisvara hinnad on esialgu veel suhteliselt madalad, läks siin kaubaks alates 900 dollarist ruutmeetri eest Kuldsetel Liivadel.

Näitus suleti. Väljapääsu juures ootas külalisi seltskonnaelu kalendermärkmik. Selleks, et külalised ei unustaks mingil juhul, et 3.-13. jaanuarini on nad oodatud Vene peole St. Moritzisse. Ja et 6.-7. toimub Courchevelis miljonäride mäesuusatamise karikavõistlus. Aga 13. jaanuaril, Vanal Uuel Aastal, oodatakse kõiki Londonisse Trafalgari väljakule õhtusöögile.