Kui Tallinnas ja Tartus käib mudilaste vahel kõva rebimine, siis hea tasemega kooli väljaspool neid linnasid ning venekeelsetesse koolidesse on võimalik pääseda peaaegu ilma konkursita.

Algklasside katsetele tuleb rohkem tüdrukuid kui poisse. Vanalinna Hariduskolleegiumi kandideeris ühele kohale ligi neli tüdrukut ja poisse vähem kui kolm. Inglise kolledžis kandideeris ühele kohale kaheksa tüdrukut ja kuus poissi.

Noole mudel - kodulähedane

Olümpiavõitja Erkki Noole poeg kandideeris ja sai tänavu kevadel sisse Tallinna 21. kooli. "Ainuke valiku põhimõte oli, et see kool asub meie kodule kõige lähemal," ütleb Nool.

Tema on seda meelt, et laps ei pea tingimata käima eliitkoolis. "Koolil ei ole nii suur roll, kui vanemad arvavad. Minu meelest elavad vanemad lapse peal välja oma ambitsioone. Haridus annab võtme, aga ukse peab ikka ise lahti tegema."

Erkki Noole tüüpi vanemad eelistavad  kooli, mis asub kodu lähedal ehk on piirkonnakool või asub mõnel olulisel liiklussõlmel. Näiteks Tallinna 21. kooli ja Kadrioru gümnaasiumi on kaugemalt tulevatel lastel raske hommikusel tipptunnil pääseda - erinevalt Inglise kolledžist, Reaalkoolist, Prantsuse lütseumist, mis asuvad bussi-, trolli- ja trammiteede ristumiskohtades.

Vichmanni mudel - traditsioone järgiv

Telesaateid tootva firma Ruut ühe omaniku Monika Vichmanni laps sai kevadel Inglise kolledžisse. "Mina olen lõpetanud Miina Härma gümnaasiumi (endine Tartu 2. keskkool). Sellepärast oli valiku üks tingimus inglise keele süvaõpe," ütleb Vichmann. Otsuste tegemisel oli oluline maine, mida kujundab kõrgkoolidesse sisse saanute arv ehk riigieksamite edetabel.

Vichmann ütleb, et talle meeldib, et Inglise kolledži õpetajad on ranged, suurte koostööootustega kodule ning nõuavad lastelt pingutamist. "Sümpaatne on koolivormi nõue, mis surub tänapäevase vaba maailma lapsed kitsamatesse piiridesse ja välistab vanematele küsimuse, mida homme selga panna." Vanemad, kel on Monika Vichmanniga sarnased põhimõtted, eelistavad kooli, kus:

  • õpetajad on ranged;
  • kantakse koolivormi;
  • on range sisseastumis-
konkurss;
  • tekib tulevikus edumeelne sõpruskond.

Seda tüüpi koolid on Inglise kolledž, Prantsuse lütseum, Reaalkool, Miina Härma gümnaasium, Hugo Treffner, Tallinna 21. kool ja Gustav Adolfi gümnaasium.

Enamik neist on humanitaarkallakuga, vähemuses on reaalainete kallakuga ning hoopis puuduvad loodusloo süvaõppega koolid.

Konkursitabelit mõjutabki reaalkallakuga koolide nappus, mis sunnib tehnilise taibuga lapsi trügima esmalt Reaalkooli ja siis Gustav Adolfi gümnaasiumisse 

(kust hargneb välja ka reaalainete haru). Samas on Reaalkool ainuke nn eliitkool, kus töötavad kaks vahetust ehk algklassid käivad koolis pärastlõunal - mis teeb vanematele mudilaste päevaaja sisustamise keeruliseks. Vähe on sel ajal trenne või ringe.

Sõõrumaa mudel - lapsekeskne

Ettevõtja Urmas Sõõrumaa lapsed käivad Audentese erakoolis. Sellise otsuse tegi ta juba aastaid tagasi. "Ma ei kujuta ette, et lähen lapsega kuhugi kooli ja räägin talle, et see on hea kool, ole kena ja vasta küsimustele, mis tädid ja onud  küsivad. Kahe päeva pärast tulevad katsete tulemused ja siis ma ütlen lapsele, et tead, see ikka polegi nii hea kool, lähme teeme veel teises koolis ka katsed."

Sõõrumaa ütleb, et talle meeldib Audentese moto, et esimesed kolm aastat me õpime õppima. "Mulle käib vastu kuuendast-seitsmendast eluaastast algav võidujooks," ütelb Sõõrumaa.

"Tõsi, ma olen Audentese kooli üks omanikke, aga kooli valikul oli ikkagi esmatähtis, et kõigepealt õpime õppima," ütleb Sõõrumaa.

Vanemad, kel on Urmas Sõõrumaaga sarnased põhimõtted valivad kooli, kus:

  • kool on valmis painduma lapse järgi;
  • on väärtuslik koolikeskkond;
  • kantakse koolivormi;
  • sisseastumise konkurss on võimalikult valutu;
  • tekib tulevikus edumeelne sõpruskond.

Seda tüüpi on erakoolid Audentes ja Rocca al Mare ning linnakool - Vanalinna Hariduskolleegium.

Vanalinna Hariduskolleegium on ainuke eliitkool, mis jätab mõned kohad klassis ka kehalise või sotsiaalse puudega lastele. Koolil on oma internaat, seega pole neil otsest vajadust võtta lapsi ainult Tallinnast.

Kool ütleb kodulehel, et nad valivad lapsi, tuginedes lapsevanemate panusele Eesti kultuuri. Vanalinna Hariduskolleegiumis(nagu ka Rocca al Mares ja Eesti Rahvusvahelises Koolis) on õppeaasta jaotatud tsükliteks - laps õpib kolm kuud näiteks füüsikat ja siis kolm kuud loodusteadust ja vahepeal ei kuule füüsikast midagi.

Üldiselt võib neid koole nimetada pehmema õppesuuna esindajaks. Siiri Kallion, Rocca al Mare algõpetuse õppetooli juhataja: "Mul on hea meel, et kui Rocca al Mare kooli alguse ajal panid vanemad lapsi meie kooli prestiiži pärast, siis nüüd tehakse seda heade õpetajate ja keskkonna pärast."

 

Gümnaasiumi valib noor ise

Kümnendatest klassidest oli kõige suurem konkurss jällegi Inglise kolledžisse, kuid ka Rocca al Mare kooli ja Prantsuse lütseumi.

Gümnaasiumi valik vastab mõnevõrra rohkem riigieksamite edetabelile.

On vastuoluline, et nii Gustav Adolfi gümnaasiumi kui ka Reaalkooli esimesse klassi on konkurss ülisuur ehk seitse last kohale. Samas seitsmendasse klassi, kus algab reaalkallakuga õppetöö, on võimalik kandideerida läbi üsna mõistliku sõela ehk kaks ja pool last kohale, sest siis võetakse vastu terve klassitäis uusi lapsi. Konkurss tõuseb jälle lakke gümnaasiumisse pääsemiseks. 

Konkurss 2006. aastal

koolI klassiriigieksami koht
Tallinna Inglise Kolledž73
Tallinna Reaalkool 75
Gustav Adolfi Gümnaasium 713
Rocca al Mare Kool 437
Miina Härma Gümnaasium 3,54
Tallinna Prantsuse Lütseum 31
Tallinna 21. Kool 315
Vanalinna Hariduskolleegium ca 321
Audentese Erakool          e-õpe 224
Kadrioru Saksa Gümnaasium 27
Tallinna Humanitaargümnaasium 1,36
Narva Humanitaargümnaasium 18
Pärnu Koidula Gümnaasium 116
Tallinna Linnamäe Vene Lütseum 118
Paide Gümnaasium 120
Allikas: koolid

Konkurss 2006. aastal
koolV või VII klassiX klassiriigieksami koht
Tallinna Inglise Kolledž 203
Tallinna Prantsuse Lütseum  101
Rocca al Mare Kool  1037
Miina Härma Gümnaasium  74
Vanalinna Hariduskolleegium  721
 Hugo Treffneri Gümnaasium  52
Tallinna 21. Kool  515
Tallinna Reaalkool 2,545
Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasium 2410
Gustav Adolfi Gümnaasium 2,5413
Nõo Reaalgümnaasium  39
Pärnu Koidula Gümnaasium  316
Audentese Erakool e-õpe  324
Noarootsi Gümnaasium  335
Tallinna Humanitaargümnaasium  26
Paide Gümnaasium  1,520
Kadrioru Saksa Gümnaasium  17
Narva Humanitaargümnaasium  18
Tallinna Linnamäe Vene Lütseum  118
Allikas: koolid