Ohatise ravivõimalused
Huuleohatis annab oma tulekust märku sügeluse, torkimistunde ja valuga. Seejärel tekivad enamasti läbipaistvad vesivillid ning nakkusest haaratud ala on turses ja punetav. Villid armistuvad ja paranevad 3-5 ööpäeva jooksul, kattudes koorikuga.
Kui ohatis huulele tekib, on mõistagi esmane soov sellest võimalikult kiiresti vabaneda. Selleks on mitmesuguseid võimalusi, mille hulgast tuleb tõhusaim valida enamasti katsemeetodil, sest meie kehad reageerivad eri abivahenditele vägagi isemoodi. Siinkohal ei aita muu kui oma keha kuulamine ja tundmine. Igal juhul tuleks nõu pidada ka perearstiga ja kooskõlastada sõltuvalt haiguse raskusastmest individuaalne raviplaan.
Tavalise huuleherpese korral piisab kättesaadavatest viirusvastastest vahenditest (Acyclovir, Zovi-
rax, Viru-Merz), kuid raskete haigusvormide (nt herpeetilise ekseemi) korral peab kindlasti pöörduma arsti poole ning alustama süsteemset viirusvastast ravi. Herpesinfektsiooni puhul kasutatakse ravi iga haiguse ägenemise ajal, tablettravi pikema aja vältel ning profülaktilist ravi enne võimalikku haiguse ägenemist.
Juba tekkinud koorikutele võib määrida vaseliini ja astelpajuõli, mis takistab kärnade katkiminekut
ja veritsemist. Apteekidest saadavatel kreemidel, huulepulkadel ja plaastritel on üldjuhul leevendav
toime.
Pindmised kapillaarid on nahale lähedal ja seetõttu reageerivad just temperatuurimuutusele. Külmal ajal, kui herpese- ehk külmavillid on sagedaseks probleemiks, võiks kasutada näo kaitsmiseks rasvasemaid kreeme ning kevadel ja suvel niisutavaid kaitsvaid kreeme. Tuulise ja külma ilma puhul tasuks enne õueminekut kaitsta huuled hügieenilise huulepulga või mõne pehmendava salviga, sest kuivad ja katkised huuled on ilmastikuoludele eriti vastuvõtlikud.

Immuunsüsteem tugevaks
Tugev immuunsüsteem on võimeline haigust ära hoidma, seega tuleks rõhku panna üldise vastupanuvõime kasvatamisele: tervislikele eluviisidele ja hästi tasakaalustatud toitumisele. Kõik, mis avaldub väljapoole, saab alguse seest.
Sageli hakkame lahendusi otsima kahjulike eluviiside tagajärgede ilmnemisel. Teadliku elustiili valimise kaudu on meie võimuses vähendada ja ennetada terviseriske suurel määral. Kui uskuda, et kõik avalduvad haigused on meie endi loodud, saame neist ise ka vabaneda. Tuleb vaid võtta ohjad enda kätte ning teha vaimsele ja füüsilisele tervisele kasulikke valikuid.
Väga tähtis on igapäevane toit ning naturaalsete immuunsüsteemitõstjate (küüslauk ja sibul,
kurkum, astelpajumarjad, mustad sõstrad, punane päevakübar, mustikad, oomega-3-rasvhapped, värsked puu- ja köögiviljad) kaasamine oma menüüsse.
Lisaks toitumisele on tähtis üldine elustiil, mis mõjutab vaimset ja füüsilist tervist: piisav uni igas
ööpäevas, tervisesport, positiivsed mõtted, julgus tunda ja kogeda ning mistahes tegevuse või erilise tegevuseta mõnus aeg iseendale.
Peale füüsise peab puhkust saama ka vaim. Rõhutada tuleb, et igasugune liigne pingutus nullib soorituse, seega ei tasu immuunsüsteemi tugevaks muutmist teha enese jaoks kinnisideeks, sest
taotletud kasu asemel võib sellisel juhul tekitada endale hoopis lisastressi. Kõike ikka mõõdukalt ja
tasapisi - nii, et mõnus oleks. Kui on mõnus, ei saa stressipisik kuidagi organismis õõnestustöödega algust teha. Kui psüühikal pole millelegi vastupanu osutada, on ka keha pingevabas olekus ja terve.

Rahvatarkus ja ohatis
Kuna ohatisega on kokku puutunud väga paljud, levib inimeste seas erinevaid tarkusi, kuidas tekkinud murekohta ravida. Rahvameditsiinis on teadmine, et herpese võtab ära ja immuunsüsteemi tugevdab suur teeleht. Selle õliga tuleb villikesi vaid tupsutada ning leevendus saabub. Ka salvei- ja teepuuõlil on teadaolevalt külmavillide teket piirav toime. Punase päevakübara tinktuur aitab huuleherpese esimeses faasis ning seda kasutatakse ka raviks.
Melissiõli peetakse väga võimsaks viirusvastaseks eeterlikuks õliks, mis tõrjub herpesviirust tõhusalt ning on aroomteraapias tuntud kui üks efektiivseim raviotstarbeline eeterlik õli. Melissiõli on
üsna kallis, kuid kasutajate kogemustele toetudes hea investeering oma tervisesse.
Veel soovitatakse ohatise ville hõõruda õrnalt jääga 5-10 minuti jooksul üks kord tunnis. Meetod takistab villide tekkeulatust ja kiirust ning vähendab nahaärritust ja valulikkust. Villide tekkekohale
võib ka õrnalt suruda paariks minutiks niisutatud teekoti. Tee sisaldab tanniini, millel on antiviiruslikke omadusi. Villide ja kärnade määrimine vaseliini või astelpajuõliga takistab nende katkiminekut ja veritsemist. Villide kuivatamiseks eelistavad mõned inimesed aga tavalist hambapastat.
Usutakse, et herpese avaldumist aitab nahasügeluse ja punetuse korral takistada pooleks lõigatud küüslauguküünega määrimine. On ka leitud, et külmavillide tulekut raskendab kuldsõrmusega õrnalt hõõrumine.
Kokkuvõtteks tasub olla oma kehaga dialoogis ning nautida tema tundmaõppimist. Sammhaaval ja järjest paremini oskame ise kehalt saadud sõnumitele toetudes valida paljude võimaluste hulgast välja parimad meetodid nii immuunsüsteemi tugevdamiseks kui ka stressirohkel ajal haigusnähtudega toimetulekuks.