Palusime inimestel, kel on mobiilsidega probleeme, toimetusega ühendust võtta. Mis selgus? Selgus, et telefoniühenduse saamiseks tuleb mõnel pool kõvasti turnida ja ronida ja joosta ja hirmsasti muretseda.

Ja et uuemad telefonid, millel on nn “sisse ehitatud antenn”, ei ole nii töökindlad kui vanad.

Tuleb ronida katusele

Sirje Rump: Võrumaal Meremäe vallas Uusvada külas Kõokivi majas (üsna Vene piirjoone ääres) saab TELE2 võrgus rääkida ainult siis, kui ronid mööda redelit maja katusele. Eriti hädine on side siis, kui on vilets ilm. Ja redel pole ka nii aktiivseks kasutamiseks mõeldud, juba on mitmed pulgad katki.

Indrek Mustimets: Põlvamaal Mikitamäe vallas Puugnitsa külas, Vene piirist 25 km ja Värskast 12 km kaugusel tuleb võtta vanaisa Miku tehtud neljameetrine redel ja ronida sellega aida katusele. Seal EMT levib. 

Tuleb ronida mäele

Annika Pärnat: Pärnumaal Saare vallas Jäärja külas (Läti piiri ääres) on nii, et kui keegi juhtub hilja õhtul helistama (meil on EMT), tuleb hüpata trussikute väel voodist välja, haarata telefon ja joosta majast välja künkale. Eriti hull oli asi uue telefoniga. Vana telefon tuli uuesti kasutusele võtta, sest ei jaksanud enam nii kaugele joosta ja külm hakkas ka. Nüüd saab rääkida keset õue kaevu ääres seistes. Seal peab ühe kindla positsiooni sisse võtma, näoga põhja poole, pea veidi ühele poole kallutatud. Siis on lootust, et midagi on kuulda, aga suurem osa jutust läheb ikka kaduma.

Priit Põiklik: Viljandimaal Olustvere vallas Aima külas on minu talu, Kase talu territooriumil pea võimatu telefoniga rääkida. Majas üldse ei saa (20ndate palkseinad). Õhtuti on võimalik midagi kuulda tiigist välja kaevatud künkal seistes, aga sedagi ainult mobiili kõvasti vastu kõrva surudes ja kaela Viljandi poole õieli ajades. Mul endal on EMT, aga sugulased ja sõbrad, kellel on TELE2 või Radiolinja, pole minu maakodus üldse levisse sattunud.

Tuleb turnida aia peal

Liisu Lepp: Leisi vald, Metsküla. Olen TELE2 pikaaegne klient ja kannatan tänu sellele pideva levipuuduse all. Helistada ja kõnesid vastu võtta on võimalik ainult keldri otsas ja hea ilmaga kiviaia peal. Talvel paksu lumega on see mõnevõrra ebamugav.

Tuleb lipata õue

Perekond Kullerkupp: Me elame Harjumaal Sauel ja meie pere kolm liiget kuulub Radiolinja "kõige ilusamasse levialasse". Keskuses on väga hea levi, aga nn äärelinna poole tulles muutub levi katkendlikuks ja helistamiseks tuleb joosta õue. Värava juures on kõige parem levi. Kui mu poeg ei ole telefoniga kättesaadav, siis ma tean, et ta on

a)    sõbra juures garaažis;

b)    sõbranna juures (ka mitte väga kaugel).

On tulnud üle elada mitmeid hirmuhetki, kui lapsed helistavad ja ei tea, kas on midagi juhtunud. Kokutamine ja kõnede katkemine loob abituse tunde.

Sirli Arumäe: Pärnumaal Saarde vallas Oissaares (Kilingi-Nõmmelt 12 km) saab EMTga rääkida ainult õues või akna juures. Külas on viis maja ja küla peale üheksa last ja me oleme täitsa hädas.

Tuleb joosta mööda tuba

Ulvi Tamm: Paide vallas Sargvere Põhikoolis on nii, et kui keegi helistab, jooksen ma mööda koolimaja, telefon näpus, ja otsin kohta, kus oleks levi. Olen Radiolinja fänn. EMT omad nii väga ei kurda.

Jaak Trepp: Tallinnas Kajaka tn 21 on leviga probleeme juba aastaid. Kõnnin helistades alati mööda maja ja otsin levi. Minu pooleteisemeetrise töölaua eri nurkades näitab neli erinevat tugijaama: Järve1, Siili2, Ärimaja3, Vikingmotors ja vahel ka mingi Kotka.

Tuleb minna peldikusse

Karin ja Karoliina Raudsepp: Kolga-Jaani vallas Leie külas (Võrtsjärve põhjatipus) pole loota mugavates tingimustes kõnelemist, sest õues ja tubades TELE2 ei levi. Aga ennäe imet – välikempsus, mis ometigi on üht külge pidi maja külge ehitatud, on levi täielik. Kusjuures ka kempsu ukse peal seistes on veel levi, aga kui kempsu ukse enda järel haaki paned, on täielik vaikus. Nüüd asutasime TELE2 võrgust loobuma, aga nad tegid meile soodsa hinnapakkumise ja lubasid Leie juurde uue masti püsti panna, seega otsustasime ühe suve veel katsetada.

Bianca Mikovitch: Saaremaal Kaarma vallas Endla külas saab Radiolinjaga rääkida siis, kui seisad õues kännu peal, kõrv taeva poole, või kiviaia peal ühes kindlas kohas. Ka välipeldikus on levi, aga tuleb ennast ette kallutada ja mitte liigutada.

Tuleb pea aknast välja pista

Siiri Eerma: Raplamaal Raikkülas Pitseri bussipeatuse juures on vaja peadpidi köögiaknast välja ronida, siis saab rääkida.

Tuleb seista akna juures

Tiina Ojasson-Võsa: Jõelähtme vallas Neeme külas (samuti Ihasalus) Radiolinja ei levi. Küla kõrgeima maja teisel korrusel saab ainult ühe akna all jutud ära rääkida.

Annika Pärnat: Paikuse vallas, kaks kilomeetrit Pärnu piirist on korteris kaks kohta, kus EMT levib. Nokiaga saab rääkida ainult köögis akna all. Samsung seal ei levi, tuleb minna magamistoa akna juurde. Aastane poeg sai ammu selgeks, et tuleb võtta mängutelefon, joosta sellega magamistoa akna alla ja õiendada torusse hästi kõva häälega.

Tuleb seista tooli peal ja muud variandid

Heino Koosa: Tartu linnas Vana-Ihaste linnaosas on Radiolinjal väga kehv levi. Helistamiseks tuleb

a) ronida köögi akna juures taburetile;

b) minna välja trepile ja riskida külmetusega;

c) sõita autoga kesklinna poole.

Tuleb võtta auto ja ära sõita

Tarmo Männigo: Viljandimaal Kõpu vallas Vanaveski külas, kus Kõpu mastini on maad 5,3 km ja Vastemõisa mastini 7 km, levi ei ole. Ega see koht väga karuperse ei olegi, Kõpu 7 km, Viljandisse 20 km, aga leviauk. 1992 tuli NMT telefoniga sõita rääkima Viljandisse. Nüüd tuleb sõita kakas kilomeetrit. EMT mehed on ka kohal käinud, aga midagi pole muutunud.

 

Indrek Mustimets:

Vanavanemad surid mul enne ära, kui telefoniliin Setumaale Puugnitsa külla jõudis. (Puugnitsa on 25 km Vene piirist ja 12 km Värskast - toim) Teistes Puugnitsa küla majapidamistes on telefon sees, minu vanavanemate majas mitte. Kui ma viie aasta eest seda talu taastama hakkasin, selgus, et ka EMT siinkandis ei levi ja ma olin hädas.

Ülemöödunud aastal tegin aga olulise avastuse. Küünile ja laudale löödi laastukatust, mitõttu toodi Aino ja Hannese juurest eriti sihvakas, räästaharjani ulatuv redel, ja katusele ronides selgus, et EMT levib siin ülihästi. Lisaks avaneb katuselt suurepärane vaade. Vaatasin teed, mis vonkleb läbi küla (tee on seal vongelnud sadu aastaid) ja mõtlesin, et sellel teel kõndis kunagi Jakob Hurt, kui ta "Setukeste laulude" raamatusse rahvaluulet kogus. Juba kahel aastal olen mööda seda tolmust teed läinud Igrise küla postkastini ja postitanud sõbrale käsitsi kirjutatud kirja, sest minu arvates lihtsalt peab kirju käsitsi kirjutama – ja eriti siis, kui külas on apelsinikarva postkast. Mõtlen, et vaat kus lugu: selleks, et teada saada, mida minu külas sada aastat tagasi veel lauldi ja laulda mäletati, selleks ei helistatud, vaid selleks tuli Jakob ise vabatahtsi kohale ja kirjutas oma sulepeaga kõik meie tänaste inimeste jaoks paberile. Pühkis lume või tolmu jalgelt ja sammus järgmisesse külla edasi. Ei mingeid järelmakse, kõnekaarte, sõnumeid ega krabisevaid kõnesid. Hurda aeg säilib minu talus tänaseni.

Vastab spetisalist

Ermo Polma, EMT võrgu planeerimise ja arenduse osakonna juhataja.

Miks on katusel parem helistada kui toas?

Kui ronida katusele või suvalise kõrgema koha peale, vähendame teele jäävaid objekte (oleme kõrgemad põõsastest ja puudest ja vähendame maakera kumeruse mõju). Mis puudutab akna all rääkimise efekti, siis avaline aknaklaas summutab signaali vähem kui hoone sein. Samas – tänapäeva soojustpidavad klaasid summutavad raadiolaineid hoopis rohkem kui lihtsad lisanditeta klaasid.

Kas on vahet nn sisseehitatud antenniga ja vanemate telefonimudelite vahel?

Vahe on täiesti olemas, vanade telefonide kasuks. Integreeritud antennide efektiivsus on väiksem. Tihti kaob väike telefon koos antenniga pihku ja tekitab sellega ka lisasumbuvuse.

Milline Eesti piirkond on EMT jaoks kõige probleemsem?

Kõige keerulisem on saavutada väga head levi Lõuna-Eesti kuppelmaastikul, sest seal peaks sisuliselt olema iga kupli otsas oma mast, mis varustaks iga mäe taga asuvat ühte majapidamist. Meie kasutame levi tugevdamiseks tugijaamades võimendeid, mis tõstavad veelgi levi kvaliteeti igas konkreetses paigas.

Mida teha, kui levi ei ole (peale selle, et operaatorit vahetada)?

Osad telefonimudelid võimaldavad teatud adapteri abiga ühendada välisantenni, millest on kindlasti abi. Kahjuks ei ole välisantenni võimalik kasutada kõikide, eriti uuemate telefonide juures. Inimesed võiks pöörata suuremat tähelepanu sellele, millise telefoniga nad räägivad.

Kuidas on EMT levi konkurentidega võrreldes?

EMT GSM levi katab vähemalt 99% Eesti territooriumist. Probleeme võib olla leviga hoonetes sees, kuna levi sõltub ka hoone konstruktsioonist. EMT levi on Eestis kindlasti kõige parem, sest meil on sama palju tugijaanu kui konkurentidel kahe peale kokku.