Sõjaväepolitsei tegi need pildid mai algul toimunud õppustel Kevadtorm 2010. Sõjaväepolitsei patrullid passisid Tihemetsas, Kilingi-Nõmmel, Mõisakülas ja Abja-Paluojas, kus paljud õppuslased poes käisid.

Enamik fotodest kujutab mehi, kes kannavad mundri juurde tavalisi suusamütse, salle või kindaid. Tsiviil- ja sõjaväeriiete kombineerimine on Laaneotsa käsuga kaitseväelastel keelatud.

Sõjaväepolitseinikud panid tähele, et poes sisseoste tegevad õppustel osalejad olid tihti ebaviisaka välimusega. Kel olid saapad määrdunud, kel habe ajamata, kel polnud mütsi peas või tasku lahti.

Ka õppuste lõpurivistus jättis soovida. Rivis seisvad kaitseväelased naersid, rääkisid mobiiltelefonidega ning kandsid päikeseprille. Allüksuste ülematel paistis meeste üle kontroll puuduvat.

Üks Rapla kaitseliitlane keeldus talle märkuse teinud ohvitseri ees valveseisangut võtmast. Raplakas õigustas end sõnadega: “Maastikul määrustik ei kehti.”

Eriti jäid sõjaväepolitseinikele meelde Tallinna, Rapla ja Harju kaitseliitlased, kellest suur osa eiras sõjaväelist viisakust kas teadmatusest või meelega.

Pärast õppusi koostas sõjaväepolitsei ülem, kolonelleitnant Eduard Kikas kaitseväe juhtkonnale põhjaliku asutusesisese aruande.

Kikas kirjutab: “Paljude kaitseliitlaste/reservväelaste ebakorrektne välimus ja rivilise drilli puudumine ei jäänud märkamata ka lõpurivistust vaatama tulnud tsiviilelanikele, kes nähtut omavahel kommenteerisid.”

Olukorra parandamiseks soovitab Kikas pöörata ülematel vormikandmisele kõrgendatud tähelepanu.