Pythoni liige Eric Idle on viimased kolm aastat tegelenud kultuskomöödia “Monty Python ja püha Graal” (1975) alusel põhineva muusikali “Spamalot” kirjutamisega.

Muusikali eelesietendused on olnud 90protsendilise saalitäituvusega ja eelmüügipiletitest saadud tulu on juba ligi 18 miljonit.

“Spamalot” järgib kuningas Arthuri pingutusi, kui too alustab oma rüütlitega teekonda püha Graali otsinguks. Ühel hetkel mõistavad mehed, et nende õige koht on hoopis Broadwayl. Muuhulgas parodeeritakse hittmuusikale, nagu “Ooperifantoom”, “Viiuldaja katusel” ja “Hüljatud”.

Etenduse lavastas tuntud režissöör ­Mike Nichols (“Kes kardab Virginia Woolfi?”, “Closer”). Kuigi Idle on muusikali looja, ei osale muusikalis laval ükski Pythoni liikmetest. Tim Curry (“The Rocky Horror Picture Show”) mängib filmis Graham Chapmani kehastatud kuningas Arthurit. Multifilmist “The Simpsons” tuntud Hank Azaria mängib suuremat osa John Cleese’i poolt tehtud rollidest Enne muusikali kirjutamise alustamist pidi Idle küsima elusolevate Monty Pythoni liikmete nõusolekut (Chapman suri aastal 1989), kes talle ka oma õnnistuse andsid.

Muusikalis on oma koha leidnud peaaegu kõik tähtsamad kultusliku filmi sketšid, näiteks ka Must Rüütel ja Tapjajänes. Seni on nii kriitikud kui fännid etenduse vastu võtnud juubeldamise ja kiitusega.