Ta vastab lühilausetega ja kardan juba, et usutlus kujuneb piinavaks, kui naine naeratab kelmikalt ja räägib, kuidas ta kaitses Eesti mainet.

Mullu detsembris märkas Levina Hispaania suuruselt teises ajalehes El Mundo artiklit Eesti kohta. Seal kirjutati, et siinne majandus kukub kõvasti ja lati(!) kurss pole üldse kindel.

Natalia võttis seepeale ühendust Eesti Kaubandus-Tööstuskojaga (koja president Toomas Luman on tema hea tuttav ja äripartner), sealt kõlistati välisministeeriumisse, ministeerium suhtles omakorda saadikuga ning El Mundo võttis vigase artikli oma internetiküljelt maha ja avaldas õienduse.

Me istume Levina korteri avatud köögis Lutheri kvartalis. Tilluke laud nelja tooliga, nurgas patjade ja valge kaisulambaga diivan, terashall külmkapp. 

Lonksan lahustuvat kohvi (issand, kui kaua ma pole seda joonud!), vaatan ringi ja mõtlen, et temperatuuri mõttes on korter soe, aga õhkkond tundub olevat veidi kõledavõitu. See ei meenuta hubast kodu, vaid rohkem lihtsalt ööbimispaika.

Kuid naine märgib, et korter on etem kui hotell, kus ta varem elas, ning siin on hea juttu ajada, kui ema ja isa Moskvast külla sõidavad. 

Moskvas juristiks õppinud Levina kolis kümmekond aastat tagasi Madridi. Lõpetas seal ärijuhtimise, töötas investeerimiskonsultandina Ida-Euroopa suunal ja luges ülikoolis loenguid.

Eestisse sattus ta veidi rohkem kui aasta tagasi, kui Pjotr Sedin tema viinatöösturist isa käest abi palus. Pjotr Levin on hariduselt mäeinsener nagu ka Sedin.

Levinist sai põhiomanik Sedini firmas Grove Invest, mis arendab ­kortermaju Luthe­ri kvartalis ning rajas Kohilasse vineeritehase.

Oma investeeringut saatis ta siia valvama Hispaanias elanud tütre, kes viibib seetõttu Tallinnas umbes 40 protsenti ajast. 

“Kõige hullemad ajad on sügis ja kevad. Kui siin pole veel lumigi sulanud, saab Hispaanias juba värskeid maasikaid,” ütleb Levina. Talle meeldib siinsetes metsades marju ja seeni korjata. “Käisin Eestis esimest korda juba nõukogude ajal, kui õppisin kuuendas klassis. Ja 15–16 aastat tagasi tundus Eesti hoopis kõrgema tasemega kui Moskva. Teil olid pangaautomaadid, teil ei lastud pankureid maha ja teil oli Stockmann, mille hinnad olid odavamad kui Moskvas. Inimesed tundusid lahkemad.”

Esmaspäeval levis Eestis hämmastav teade: “Kohila vineeritehase rajaja nõuab SEB Grupilt 1,49 miljardit krooni kahjutasu.”

Hagi on enneolematu nii suuruselt kui sisult.

Esiteks ei ole ükski Eesti firma nõudnud eales nii suurt kahjutasu. Teiseks nõude pretsedenditu sisu. Vandeadvokaat Erki Kergandbergi sõnul pole asi saamatajäänud kasumis, vaid SEB Pank ja tema liising­firma hävitasid terve ettevõtte ja Grove Invest nõuab tekkinud kahju hüvitamist.

Hagi täpsemast tutvustamisest aga advokaat keeldus – viisakas oleks, et SEB näeks seda enne ajakirjandust.

Pank teatas omakorda, et ei saa midagi kommenteerida, sest pole hagiga tutvunud.

Senini seletab Kohilas juhtunut kõige paremini Pjotr Sedini allkirjaga pankrotiavaldus. See ütleb, et äriplaani eesmärk oli suure võimsusega vineeritootmise tehase käivitamine. Kuid Itaaliast 190 miljoni krooni eest hangitud masinad osutusid praagiks ja tehast ei suudetud kordagi täisvõimsusel tööle panna. Ja tehaseomanikul lõppes raha, mistõttu Sedin pidi ise kohtule pankrotiavalduse esitama.

Natalia Levina sõnul venitas SEB Liising seadmete omanikuna nii kaua, et garantiiaeg sai läbi. Uut garantiid ei suutnud pank hankida. Selle asemel ajas SEB oma segase käitumisega tehase pankrotti ning pommitas tagatiste kaudu ka tehase omanikku Grove Investi ning Pjotr Sedinit isiklikult. Pank proovis isegi Sedini Nõmmel asuvat kodu haamri alla saata. 

“Ma tean, et ükski pank maailmas ei käitu oma klientidega nii nagu SEB,” ütleb Levina.  

Kuna täpset infot hagi kohta veel pole, ei oska ma midagi öelda tema tõsiseltvõetavuse kohta. Eesti üks ägedamaid majanduslahinguid käib seni vaid PRi tasemel – Levini-Sedini leer teatas rünnakule asumisest.

Kuid pelk vastase suurte numbritega hirmutamine ei saa see hagi olla, sest paberi panid kokku riigi kaks tuntumat advokaadibürood: Raidla Lejins & Norcous ning Tark & Co. Päris jamaga need kontorid ei tegele.

Ühine kinnisvaraäri Toomas Lumaniga

? Natalia Levina on Tallinnas kinnisvara arendava ja Kohilasse vineerivabriku ehitanud Grove Investi nõukogu liige.

? Natalia Levinale isiklikult kuulub ühe väikese firma kaudu pool Shnelli Ärimajast, kus asub Eesti Raudtee peakorter. 

? Teine pool ärimajast on Toomas Lumani käes, kelle firma ehitab ka Lutheri kvartalit.

? Levinale kuulub ka pool Nordea Ärimajast.