Tegelikult saab sünnipäevaks rentida kõikvõimalikke kohti: ratsabaase, veekeskusi, muuseume, sporditalusid. Kohtadest puudu ei ole, küsimus on vaid vanemate kujutlusvõimes ja laste eelistustes.

Emad-isad on nõus lapse peo eest välja käima kaks tuhat kuni viis tuhat krooni. Raha ei raisata ainuüksi laste kapriiside, vaid ka oma mugavuse tõttu.

Laisad vanemad

"Ma lihtsalt ei viitsi koristada," põhjendab Tiina Kruus, miks ta armastab pidada laste sünnipäevi kodust väljas.

Vanematel on veel mitmeid põhjusi, miks nad ei pea pidu kodus. Tiina tõesti viitsib nuputada ja otsida ebatavalisi kohti, kus laste sünnipäevi tähistada. Tema kuueaastane tütar Emma tunnistab aga, et tal on üsna ükskõik, kus pidu toimub. Peaasi, et toimub. Emma poolest võiks pidu aset leida vabalt ka igapäevases keskkonnas kodus. Ka Tallinnas elav Triinu Raigna arvab, et tütar rõõmustab ühtviisi iga peo üle.

Lastele on tähtis, et oleks päev, mil nemad on tähelepanu keskpunktis, saaksid kingitusi ja sõbrad tuleksid külla. Kooli­eelikud möllavad hea meelega kodus, puberteediealised tüdrukud ka. Teismelised poisid eelistavad sünnipäevapidu keeglisaalis, mõnes seiklus- või lahingukohas. Ka järjest rohkem tüdrukuid tahab pidada linnalahingut Megazone'is.

Kidszone'i juhataja Elina Kroon arvab siiski, et vanemad tahavad lastele pakkuda erakordset elamust ja ostavad seetõttu neile kalli peo.

"Lapsed ei taha laua taga istuda. Nad saavad siin mürada ja täiest kõrist karjuda."

Tegelikult on just lapsevanemad ja eriti emad sageli need, kes algatavad mõtte pidada pidu kodust väljas. Tiina ütleb välja veel ühe põhjuse - ajanappus, tööga hõivatus.
Kui lapsed müravad mängumaal, siis ei pea sööki vaaritama, hiljem kodu koristama, nõusid pesema ning pidu on kokkulepitud pikkusega.

"Mõned külalised ei märka ära minna," ütleb Tiina. Ta kirjeldab külalist, kes on nagu Puhh, kes läheb Jänesele külla: laseb endale head ja paremat ette kanda, palub leivaga mitte vaeva näha ja kondenspiima kohe lauda tuua ega taipa õhtulgi lahkudaa.

Ka leplikud lapsevanemad ei suuda siira südamlikkusega naeratada, kui hommikul kella kaheteistkümneks tulnud peolised õhtul kell üheksa meeletult röökides korteris ringi kimavad.

Selveri köök ja laserlahingud

"Mugavus maksab," ütleb Megazone'i juhataja Tiina Kostabi. "Ma olen korra pidanud lapse sünnipäeva kodus ja rohkem ma ei viitsi otsida vorstiviile padja alt."

Ka söögiga ei näe tänapäeva vanemad vaeva ning pakuvad tavaliselt kulinaariast ostetud suupisteid. Mõnesse mängusaali ei tohi aga oma roogasid kaasa võtta - Kidszone'is on need rendihinna sees. Paraku on toidud üsna maitsetud ja hind kõrge, aga vanemad teavad, et lapsed ei tule sünnipäevale salatitaldriku taha jutlema - nad ei arutle toidu hinna ja kvaliteedi üle. Lapsed ütlevad, et tahavad Kidszone'i, sest seal on palju ruumi ja hulgi atraktsioone.

Enamasti ostavad emad laste sünnipäevatoidu Selveri köögist. See pole küll koduse maitsega, aga salat on sobivas kausis, singilõigud on liuale laiali laotatud ja roheline leheke torgatud kaunistuseks. Loomulikult on taldrikud, noad ja kahvlid ühekordseks kasutamiseks.

"Kui viitsid viinereid tiku otsa lükkida ja ise kombineerida, siis küllap saaks odavamalt," arutleb Triinu Raigna, kaheksa-aastase Mari-Lotta ema. Ta seletab, et argipäevadel tööga hõivatud emad ostavad rendipeoga endale nädalavahetusel ühtlasi vaba aega.

Selle asemel, et terve laupäeva koristada, hakkida ja nõusid pesta ning taluda tunde ülemeelikut kisa, maksad kolm tuhat krooni, pidu kestab kolm tundi ja ülejäänud päev on vaba.

Veel ühe reegli võib välja tuua: suvised sünnipäevad peetakse harvemini mängumaal ja pigem rannas või koduses aias.

Kümmekond pidu päevas

Laste sünnipäevapidude korraldamine on muutunud omamoodi tööstuseks.

Suurimatest peokohtadest käib päeva jooksul läbi sadu peolisi. Koolieelikute seas on moodsaim batuutide ja ronimispuudega Kidszone ja kooliealiste hulgas laserlahingud Megazone'is.

Kidszone'is saab pidada ühel ajal nelja sünnipäeva. 300 inimest võib korraga majas olla, ütleb juhataja Elina Kroon. Rohkem ei mahu. Päeva jooksul võivad sealt läbi käia kahekümne sünnipäeva külalised.

Hinnalt on Kidszone krõbe. Viieteistkümne lapse pidu maksab neli tuhat krooni. Nad võivad mürgeldada seal terve päeva, kuid toidu serveerimiseks on ette nähtud tund aega.

Kümneaastase Mark Toomsalu eelviimase peo otsustasid tema vanemad poisi palvel pidada just Kidszone'is. Ema pakkus küll, et võiks minna Nõmme seiklusparki ja mütata seal lumes ning pärast süüa kuuma suppi ja vorsti. Mark tahtis siiski pidu mängutoas. Hiljem oli ta küll pettunud, sest koht broneeriti aegsasti ja Marki sünnipäevaks olid nad seal juba mitmel peol käinud: atraktsioonid olid läbi proovitud ja mängud mitu korda mängitud.

Marki viimane sünnipäev peeti Tallinnast väljas Vatslas, kus saab mängida paintball'i. Paintball on sõjamäng - poisid tulistavad värvikuulidega ja mängivad lahingut. Sõbrad jagunevad rühmadesse ja püüavad vallutada metsa all mõnd kokkulepitud kohta.

Sünnipäevatööstus kosub

Vatslas oli ka kaheksa-aastase Artur ­Järviste pidu.

Arturi neljateistkümneaastase venna Roberti kaks viimast sünnipäeva on olnud Megazone'i uutes ruumides Kristiine linnaosas Tallinnas.

Endises tehases on Baltikumi suurimad laserlahingulabürindid. Reeglid pannakse paika ja 15 poissi-tüdrukut saavad laserrelvadega linnalahingut pidada.
"Megazone on teismeliste seas popp ka sellepärast, et vanemad ei vahi kohal ja noored saavad olla omavahel," ütleb seikluskoha juhataja Kostabi.

Arturi seitsmes sünnipäev peeti aga Nipi mängumaal Tallinnas Tartu maanteel. Koht on tuntud ka selle poolest, et selle üks omanikke on näitleja Tarmo Männard ja ta mängib seal koos külalistega. Lastele ta meeldib.

Lapsevanemad püüavad otsida siiski ka ebatavalisemaid kohti. Emma viie aasta juubeli pidu oli näiteks hoopiski Tallinnas balletikoolis! Viieaastased külalised said proovida balletikleite ja -susse, tantsutüdrukud esitasid neile lühikese kava. Viimasel sünnipäeval said aga Emma külalised Rocca al Mare ratsabaasis hobuste seljas ratsutada.

Kus peetakse laste sünnipäevi Paljudes kohtades on hind kokkuleppeline sõltuvalt laste arvust, ajast ning kohapealt tellitud toitudest. Megazone – 2000 krooni (2,5 tundi) Kidszone – 3975 krooni (15 last, hinna sees ka toit) Nipi mängumaa – 2600 krooni Riki-Tiki mängumaa – 1650 krooni (3 tundi) Kardirajad – 1800–3500 krooni Tabasalu ujula ja seiklusrada 1630 krooni (kuni 8 last) Keeglisaalid (10 last, 990–1300 ­krooni) McDonald’s – hind kokkuleppel Energiakeskus (Tallinnas) – 100 krooni (tööpäevadel, tund aega), 200 krooni (laupäeval tund aega; lisaks saab tellida kosmosešõu) Kadrioru loss – hind kokkuleppel Rocca al Mare vabaõhumuuseum – alates 2000 kroonist Nõmme seikluspark – hind kokkuleppel Vatsla seiklustalu – hind kokkuleppel Premia jäähall - 450 krooni (10 last ja uisulaenutus)