Sissejuhatav loeng leiab aset õhtul, Toompeal ühes ruumikas korteris. Kuulajaist on naisi ja mehi umbes pooleks. Keskmine vanus üle 25 ei ulatu - kui sedagi. Kogu kursuse hind on umbes 2500 krooni. Algatuseks räägib Moses, "mis värk on". Ent rohkem kui kahetunnise kokkusaamise huvitavaimaks osaks kujunevad loengujärgsed küsimused ja vastused, mis muuhulgas avavad tõe tantristlikust seksist menstruatsiooni ajal ning suhtumisest masturbeerimisse.

Selgub, et menstruatsioon on kasulik vaid tampoone ja muid hügieenivahendeid tootvatele firmadele ning seda pole üldse vaja. "Tõelise tantristliku seksini jõudnud naisel ei eraldu üldse verd või kui, siis umbes teelusikatäis," teab õpetaja.

Masturbeerimise kohta arvab Moses, et tantrismi eesmärk on ühendada yin'i ja yang'i, mitte paremat ja vasakut kätt.

Üldjoontes on kõik, mida kuulen, tore ja mõistlik. Praktilist seksi puudutavatele küsimustele vastab Moses silmatorkavalt sageli "Why not". Näiteks võib tantristlikus seksis areneda nii ühe kindla partneriga kui mitmega - olenevalt sellest, kas soovitakse diskursust arendada süvitsi või laiuti. Võib ka ühelt vormilt teisele üle minna, kui tahtmine tekib.

Kindlasti pole aga võimalik, et seksi ajal saab üks partner valgustuse, teine aga mitte. Maimon: "Orgasmi ajal on võimalik partnerile otsa vaadates mediteerida. Seda ei saa ju teha, kui partner mõttetult kusagile mujale vaatab või silmad kinni hoiab. Mees ja naine võivad koos muutuda multiorgasmiks.

On võimalik pooletunnine pidev orgasm. See ei pea piirduma üksnes suguelunditega. Kui ma seda ise esimest korda kogesin, tundsin, nagu oleks peenis kurgu alla tõusnud."

Maimoni väitel mõtlevad inimesed orgasmi olemuse üle üldse liiga vähe. "Miks on seks meeldivam kui näiteks sõjaväeteenistus? Orgasm on põgus pilguheit valgustusse. Teadus on tõestanud, et orgasmi ajal eraldub ajus väga palju kemikaale."

Tantrad võimaldavad väga lihtsate vahenditega ilusaid asju. Õpetaja toob loomuliku ja eluterve tantrismi vastaspoolusena välja varakeskaegsed erakmungad, kes kusagil Palestiinas posti otsas paastusid, piinlesid ja seksile ei ütlesid, et hilisemat õndsust pälvida. "Ka tantrism peab meid ümbritsevat maailma illusiooniks. Aga sellesse illusiooni võib suhtuda ka kui meeldivasse, mitte ahistavasse."

KONDOOMIDE KASUTAMISSE saan samuti selgust. Võõraga on soovitatav, aga kogenud tantristid ei pea kaitsevahendeid kasutama, sest mees suudab ejakulatsiooni sajaprotsendiliselt kontrollida. Suguhaiguste oht jääb mulle siin natuke ähmaseks.

Tantristlikus seksis kodus oleva naispartneri kõrval on Marylin ­Monroe poisike, teab Moses.

Ta hoiatab publikut arvudega USAst. 1980ndatel tehtud Playboy küsitluse kohaselt kulutasid USA mehed seksuaalaktiks kümme minutit. 1990ndatel ainult viis. Sellise tempo juures võib naine jõuda parimal juhul ainult kliitoriorgasmini, mis on kõige madalam tase seitsmest orgasmivõimalusest. Muidugi ei maksa ameerikalikke kiirusi Eestile üle kanda, aga trend on mõtlemapanev. Tuleb meelde, et umbes 12aastaselt kuulsin vanematelt poistelt laulusõnu "El Bimbo on see mees, kes hoiab poolteist tundi sees". Nüüd avastan, kui täpselt need üht tantristliku seksi põhitõde edasi annavad.

Põnev arutelu tekib selle üle, kas igale inimesele on saatusest määratud üks ja ainus õige vastaspoole esindaja. Õpetaja ei kiida Platoni-aegset kujutelma, et mehed ja naised on tekkinud täiusliku inimese (androgüüni) pooleksraiumisel jumalate poolt, päriselt heaks. "Oodates printsi valgel hobusel, panete liiga palju ühele kaalukausile. Prints läheb võib-olla praegu teie akna tagant mööda. Aga kui te parajasti mõlemad ei mediteeri, siis ta kaob."

JÄRGMISEL PÄEVAL algavad hommikust õhtuni kestvad workshop'id. Osale mind poleks lastud, sest siis oleks pidanud osa võtma ka kõigist teistest; osast saab aga ka üksikuna tervikpildi. Ehk see põhjendab, miks tantristlik seks nii visalt levib. Tõotatud edu saabub kuni kuue kuu pärast, kui ollakse piisavalt pühendunud.

Praktilise seksini asi ei lähe. Kursuse korraldaja Tom Valsberg: "On ka selliseid kursusi, kus lahti riietutakse ja üksteist katsutakse. Võib-olla ka seksitakse." Maimoni kursusel ei jõua selleni ka edasijõudnud. Edasi minnakse energeetiliste harjutuste ja joogaga. Päris praktika jääb kõigile koduseks ülesandeks.

Kõige mõtlemapanevam osa Mosese jutust on etteheide ühekülgsele seksuaalkasvatusele koolides: "Parimal juhul õpetatakse, et mehel on peenis ja naisel emakas. Vanas Hiinas aga ei pandud suguühte ajaks laste eest ustki kinni." Süüdi pole muidugi ainult koolid. Seks on sama elutähtis ja ürgne toiming nagu söömine, kokakunst.

PÄRAST PÄEVASEID LOENGUID näitab Moses filme, mille vaatamine on vabatahtlik. Tegu pole spetsiaalsete tantra-alaste šedöövritega, vaid üldtuntud linateostega: "Bliss" ja "Don Juan DeMarco". Maimoni sõnul annavad need tema poolt propageeritavat teooriat hästi edasi ja sobivad illustreerivaks materjaliks.

Tel Avivi lähedasest väikelinnast pärit Maimon hakkas tõsisemalt mediteerimise vastu huvi tundma 1996, kui tema isa vähki haigestus. Nähes, et traditsiooniline meditsiin piinu ei leevenda, pöördus ta sügavamate otsingute poole. Isa suri 1999. Seejärel jättis Moses maha oma kodu ja töö ning siirdus koos abikaasaga Indiasse. Nüüd on Moses üks kolmest õpetajast kogu maailmas, kes sellisel tasemel kursusi korraldavad.

EESTISSE KUTSUS MAIMONI Valsberg, kes on tuntud kui bändi Indigolapsed laulja, kitarrist ja laulude kirjutaja. Tom kohtus Mosesega Tais Koh Phangani saarel, millest pool on muudetud lõbustusasutuste võrguks Fullmoon Party pidudega, teine pool on seevastu väga sakraalne. Seal asub tantristlik Agma-nimeline joogakool, Tom õppis seal Mosese käe all.

Valsberg ütleb: "Eesti kursused on selleks, et oma eluga paremini toime tulla, et inimestel oleks rohkem energiat ja tahet. Tantrismi seisukohalt pole vahet, kas kõik seksivad või keegi ei seksi. Õpetus aitab olla tervem ja kontsentreeritum. Selleks on vaja kontrollida oma energiaid, millest seksuaalne energia on üks suuremaid."

Tantrism pole osa budismist, kuigi põhialused on samad. Valsberg: "Põhialused on kõigil religioonidel samasugused. Aga tantrism tekkis Indias, kus pühad lood on seotud Buddha ja teiste pühameestega."

Moses on iidseid ida tarkusi õpetanud Tais, Indias, Šveitsis, Saksamaal, Hollandis, Inglismaal ja mujal, aga kõige huvitavama publikuna nimetab ta Eesti ja Ungari oma. "Kommunismi võimu all olnud Ida-Euroopa maadel on inimesed eelarvamustevabamad ja süütumad. Nad olid kaitstud lääne stampide eest.

Seetõttu mõistavad nad mind intuitiivsemalt ja paremini."

POLE KAHTLUST, et tantristlikust seksist võib saada Eesti Nokia. Eriti, kui me globaal­ses mastaabis jõuame õpipoiste ja -tüdrukute rollist ise õpetajate rolli. Süveneva töötuse tingimustes pole ka ajapuudus mingi takistus. Moses tuleb tagasi Tallinna juba oktoobri viimasel nädalal.

Osaleja kommentaar

  • "Minu jaoks oli uudiseks kuulda, et naine võib saada seitsmel eri  moel orgasmi.
  • Väga huvitav oli õppida tehnikaid, millega oma seksuaalenergiat sublimeerida. Õpetati mitmeid praktilisi harjutusi, millega energiataset suurendada ja energiat suunata. Esimest korda tunnetasin kõiki oma seitset tšakrat. Väga oluline teadmine, mis paremini ja selgemalt meeles, on see, et oma eluenergiat tuleb säästa ja selle hoolimatult pillamise asemel targalt suunata. Seminar oli kohati ka varem mõistetu kinnistamine." Kristjan (31), kujundaja