Pool sajandit tagasi, aastal 1958 disainis taani arhitekt Arne Jacobsen Kopenhaageni SAS Royali hotelli sisustust. Töö käigus sündis ka kuldmuna – tool Egg, tootjaks Fritz Hansen, kellega Jacobsen tegi koostööd juba aastast 1934. Toolist on aja jooksul saanud üks tuntumaid disainiikoone terves maailmas.


Nüüd on otsustatud kuulsa Muna poolesajanda sünnipäeva puhul välja lasta 999 pidupäevaeksemplari. Tool viimistletakse pealtpoolt kroomnaha ja alt seemisnahaga, see jääb alt heledama ja pealt tumedama šokolaadi karva ning jalg tehakse käsitsi poleeritud pronksist, mis aja jooksul kattub väärika paatinaga. Iga tool on nummerdatud ja iga ostja saab kaasa Jacobseni kultustooli 50aastast ajalugu kajastava raamatu.


Mulje süvendamiseks võite vaadata www.fritzhansen.com’i vahvat aastapäevalehekülge, mis avaneb, kui klikata kuldmunale. Ja ostusoovi korral pöörduge Elke Mööbli poole.


Lapimuna


Muna saab veel ühe sünnipäevakingituse: koostöös taani-tšehhi juurtega kunstniku Tal R-ga (kelle maalid maailmas aina populaarsemaks muutuvad) on muna-tool saanud lapitekist vesti!

“Ausalt öelda, kui mulle koostööettepanek tehti, polnud see tool mu teadvusesse veel jõudnudki,” räägib Tal R, “kuid mind võlus selle inspireeriv nimi – Muna.” Juba aasta-poolteist on ta mässanud tooli ja erinevate lapikatete kallal. “See tundus põnev ühendus: taani disaini kroonijuveel ja rahvaliku loomingu mekiga lapitekk.” Lappide materjali hakati kokku otsima kõikjalt: alustati kohalikest second-hand-poodidest, laiendades otsinguid üle terve Euroopa. Värvigamma kokkupanemist alustas ta roosast, jõudes välja ääretult erinevate kooslusteni. Kunstniku juhtimisel valmistatud 50 lapitooli lähetatakse peatselt laia maailma, tuurile.