Palka makstakse Permis nagu kokku lepitud ega jääda palluritele võlgu nagu Mürka eelmistes klubides Ateena AEK ja Moskva Dinamo. Kõige krooniks sportlik edu: Ural Great heitleb Venemaa meistrivõistluste finaalis suursoosiku Moskva CSKAga.

Ometi ei pühendata ajalehtede spordilehekülgedel Mürkale enam nii sageli tähelepanu nagu siis, kui Eesti kõigi aegade andekaim korvpallur nühkis Põhja-Ameerika unelmateliigas NBA varumängijate pinki või kuulus Kreeka klubide Saloniki Arise ja Ateena AEK ridadesse.

Tegelikult peaksid nad detsembris majandusraskustesse sattunud Dinamost Permi kolinud Mürkast rohkem välja tegema, sest Venemaa korvpallitaset ei tohi alahinnata. Ural Great ja Mürka eelmise hooaja tööandja Kaasani Uniks kuuluvad tegelikult samasse klassi Arise või AEKga.

Kes pole kursis Uuralite taga rassiva Mürka mängutasemega, tunnevad teda Wremjast. Mürka perse on Mart Juure ja Andrus Kivirähu kultussaate koomilisemaid tegelaskujusid, mistõttu paljud kaasmaalastesed peavad Mürkat ka päriselt lihtsameelseks. Sportlastest on lisaks Mürkale Wremja künnise ületanud vaid Erki Nool.

Aastatega kogutud miljonid teevad Tallinna 49. keskkoolis kümme klassi lõpetanud Mürkast tänaseks jõukaima Eesti sportlase. Ta kannab mitukümmend tuhat krooni maksvat Rado käekella, mille vääriskivide sära ei jää kellelegi märkamatuks. Kulutab meelsasti autodele: armastab sõita Mercedese, Audi ja Range Roveri maasturiga. On ostnud kaatri ning investeerinud paari lukskorterisse Kentmanni tänaval.

Avas 2001. aasta suvel Mustamäe alguses Kamikaze pubi, kus käib Eestis puhates meelsasti õlut rüüpamas.

Tallinnas suvepuhkust veetes külastab Mürka mõnikord Bally's kasiinot, kus kolib hasardi lõkkele lüües suurest mängusaalist privaatruumi. Kadetsejad peavad tõdema – ta ei suuda parimagi tahtmise korral kogu oma raha maha prassida.

Ent ainuüksi varaline staatus ei anna Permis üle poole miljoni krooni suurust kuupalka teenivale Mürkale meelerahu. Ta on alati vajanud enda kõrvale kamraade, kelle seltsis lõõgastumist peab parimaks ajaviiteks.

Mürka sõpruskonda hüütakse suureks seitsmikuks – Great Seven –, sest vaid seitsmele parimale semule on ta valmis südamelt kõik ära rääkima.

Mürka eelmine Mercedes kandis numbrimärki G7, mistõttu Tallinna tänavatel vuranud masin jäi paratamatult kõigile silma. Praegu võib tätoveeritud lühendi G7 leida Mürka paari aasta vanuse tiigerbokseri Charlie kubemelt.

G7-sse kuuluvad peamiselt Mürka kunagised trenni- ja koolikaaslased. Näiteks aastaid Nybiti korvpallimeeskonna varumeeste pingil istunud Rain Küttis ja sama klubi kapten Gert Hendrikson. Aga ka Mürka Rootsis elava õe eksmees Jaanus Hiiuväin.

Sõpru võõrustades ei koonerda Mürka kunagi. Aga kui kolm-neli aastat tagasi pummeldas ta nendega veel öölokaalides ja kõrtsides, siis nüüd eelistab aega veeta uudishimulike pilkude eest kaitstult oma Maarjamäe majas.

Kreekas mängides tundis Mürka vahetpidamata sõpradest puudust. Helistas nukrushetkedel Eestisse ja kutsus mõne G7 liikme nädalaks-paariks külla. Maksis kõik kinni – nii lennupiletid kui ka kohapealsed kulud.

Mürka head südant kinnitavad ka erakordsed tähelepanuavaldused lähedastele. Ligi neli miljonit krooni maksnud Urva tänava kahepereeramust pool kinkis ta oma esimesele treenerile Andres Sõbrale, Eesti meisterklubi Tallinna Kalev praegusele juhendajale.

Mürka minevikku jääb abielu juuditar Michal Lavie'ga, kellega ta tutvus 1994. aastal Iisraeli klubis Tel Avivi Maccabi leiba teenides. Mihkel, nagu Mürka teda kutsus, armastas magada hilise pärastlõunani ega osanud mehele süüa teha.

Ärgates kulutas ta mitu tundi meikimisele ja šoppamisele. Miamis elades vedas treeningutest väsinud Mürka õhtuti South Beachi või Coconut Grove'i diskoteekidesse. Tüüpiline rikka mehe beibe. Abielu purunes 1998. aastal USAs.

Mürka praegune elukaaslane Anželika Tsvetkova oskab raske iseloomuga kossuässaga osavalt ümber käia. Teab, millistele nuppudele vajutada, et mees rahul oleks. Paneb Mürkale õhtuti sauna kütte, ei põlga ära tikuvõilebade valmistamist ega hommikukohvi serveerimist.

Miami Heati legendaarne treener Pat Riley lootis Mürkast voolida korvpalluri, kes NBAs kanda kinnitaks. Ei õnnestunud, sest pelgalt andega kõiki uksi jalaga lahti ei löö. Ja tormilise elustiilita ei kujuta Mürkat ette.

Euroopa kuulsamaid juhendajaid Dušan Ivkovic tahtis Mürkale Ateena AEKst kinga anda, sest eestlane ei pingutanud tema meelest treeningutel ega nõrgemate vastastega mängides piisavalt. Poolteist kuud tagasi kritiseeris Mürka töössesuhtumist ja laiskust ka Ural Greati juhendaja, 1972. aasta olümpiavõitja Sergei Belov.

Sellest hoolimata ei paista tänaseni Eestis korvpallurit, kes võiks jõuda sama kaugele kui Mürka.

    Lõppheitlus

    • Vene korvpallisarja finaal toimub ühe klubi nelja võiduni.
    • Müürsepa klubi kaotas esimesed kaks võõrsil peetud mängu. Kolmas mäng toimus kolmapäeva õhtul Permis ehk selle lehe trükkimise ajal. Neljas mäng toimub neljapäeval.
    • Eestis saab mänge vaadata Vene telekanalilt 7tv.
    • Viimase võõrleegionärina tuli Vene (NSV Liidu) meistriks korvpallis Heino Enden CSKA koosseisus 15 aastat tagasi.
    • 1991. aastal võitis NSVL meistritiitli Tallinna Kalev.