Selline tekst ilmus pildi kujul internetifoorumisse 4chan 2012. aasta 5. jaanuaril. 4chan on interneti Metsik Lääs, kust on alguse saanud nii mõnigi anarhiline internetinähtus, näiteks häktivistide liikumine Anonymous.

Algul ei teatud, kas helgete peade otsimise kuulutust tasub tõsiselt võtta. Teate autoriks oli “Cicada 3301”. Tsikaadide hulka kuuluvad ka kõige valjemat heli tekitavad putukad maailmas, kes paljunevad massiliselt algarvu aastate, näiteks 13 aasta tagant – see peab välistama, et nende buumiaasta ei ühtiks nende vaenlaste buumitsükliga, mis on tavaliselt 2, 3, 4 või 6 aastat. 3301 on samuti algarv (jagub vaid iseenda ja ühega).

Sajad huvilised asusid mõistatust lahendama. Neil läks vaja teadmisi steganograafiast (sõnumi peitmine pildi sisse), krüptograafiast, arvutivõrkudest, esoteerilisest kirjandusest, küberpungi tekstidest, maiade numbritest, kunstist jpm.

Esimeses pildis oli peidus tekst “TIBERIVS CLAVDIVS CAESAR says “lxxt>33m2mqkyv2gsq3q=w]O2ntk””. See viitas Vana-Roomas kasutusel olnud Caesari šifrile, mille puhul iga täht asendatakse teise tähega, mis asub tähestikus teatud arv kohti nihkes. Siinsel juhul nelja tähe võrra – Tiberius oli neljas Rooma imperaator. Välja tuli internetiaadress. Selgus aga, et tegemist oli eksitava viitega: saidil oli pardi pilt ja ironiseeriv tekst. Steganograafiaprogramm OutGuess aga paljastas pildi seest teise netiaadressi, kus olid maiade (punktidest-kriipsudest koosnevad) numbrid, mitu rida arusaamatuid tähekombinatsioone ja paar pilti.

Iga järgmine mõistatus oli üha keerulisem. Lahendajad üle maailma hakkasid moodustama töörühmi, et eri valdkonna ülesandeid lahendada ja teistest ees püsida. Mõned hakkasid foorumitesse postitama teisi eksitavaid vihjeid. Tekkinud põnevust võib ehk võrrelda “Da Vinci koodiga”.

Üks ülesanne sundis lahendajaid otsima välja iidse manuskripti kuningas Arthuri kohta, kust tuli leida tähed teatud leheküljelt, realt ja positsioonilt. Need omakorda viisid telefoninumbrini, kus automaatvastaja andis matemaatikaülesande. Selle lahend viis tsikaadi kujutisega veebisaidile, kus kell luges aega maha. Seejärel kandus internetimüsteerium pärismaailma. Saidile ilmunud geograafilised koordinaadid viitasid tosinale linnale üle maailma. Lahendajad, kes need kohad üles otsisid, leidsid sealt laternapostide külge teibitud plakatid QR-koodi ja tsikaadi kujutisega. Need viisid järgmise netisaidi ja mõistatuseni ja nii muudkui edasi.

Suur osa mõistatustest oli tavalise inimese jaoks praktiliselt lahendamatu ning edukad olid vaid need, kes suutsid tiimitööd teha. Kuid viimase ülesande lahend viis inimesed interneti tumedasse poolde ehk TORi. Tegu on anonüümse internetiga, mida kasutavad muu hulgas terroristid. Hiljuti sulges FBI TORis Siiditee ehk suurima narkootikumide musta turu.

Vaid esimesed TORi saidile jõudnud said katsete korraldajatega kontakti, neile saadeti individuaalsed ülesanded. 4chani ilmus teade: “Oleme nüüd leidnud isikud, keda otsisime.”

Kuid internetis jätkus elav arutelu. Kes ometigi võtab ette niisuguse vaeva – mõelda välja ülimalt keerulisi ja globaalse haardega ülesandeid? Ühele inimesele peaks see üle jõu käima ja tegemist peaks olema mingisuguse organisatsiooniga. Ent millisega? Ja milleks?

Teadjad – ehk need, kellega ühendust võeti – vaikivad.

Mõned pakuvad, et tegemist on eriteenistuste värbamisprogrammiga. Ajaloost on selle kohta näited olemas. USA õhujõudude küberkeskus kutsus häkkereid üles üht ülesannet lahendama – see tehti ära kolme tunniga. Ka Briti valitsusside GCHQ on töötajaid krüptoülesannetega otsinud. Kuid Cicada mõistatuste keerukusele need vastu ei saa.

Teised arvavad, et tegu on mõne suurfirma töökonkursiga. Sellise haardega võiks olla Google või Microsoft, ent miks mitte ka BitCoini või mõne uue e-rahaga seotud ettevõte.

Üks häkker väidab, et lahendas mõistatuse ja kutsuti Cicada korraldajatega jututuppa. Seal selgunud, et eesmärk on luua avatud tasuta krüpteerimis- ja anonüümsustarkvara.

Kõige rohkem erutab inimesi mõte, et tegu võib olla salaorganisatsiooniga, ehk isegi kriminaalsega. Tõenäolisem paistab siiski võimalus, et Cicada on mingi maailmaparandajatest häkkerite ühing, mis võitleb privaatsuse ja jälgimisvaba interneti eest. Igal juhul on tegu hästi rahastatud ja andekate inimeste ühendusega.

Mullu 5. jaanuaril, aasta pärast eelmist postitust, ilmus 4chani foorumisse taas teade: “Tere jälle. Jätkame intelligentsete isikute otsingut.” Ja kõik kordus nagu aasta varemgi.

Tänavu olid ootused juba lakke kruvitud. Tuhanded oma intelligentsist heal arvamusel olevad inimesed ootasid Teadet. Ja 6. jaanuaril see ilmuski: “Tere. Kolmekuningapäev on saabunud. Teie rännak algab. Vaimuvalgus ootab. Edu. 3301.”

See on juba kolmas kord, kui salapärane mõistatustekarussell internetimaailma sumisema lööb, kuid me pole ikka lähemal teadmisele, kes ja miks seda teeb ning millega see lõpeb.