Mihhail Hodorkovski
, kes ise vene õigusorganite palvel istub juba pikemat aega eeluurimisvanglas. Tema varandust hinnatakse 15,2 miljardi dollari suuruseks. Forbesi tabeli koostajad märgivad, et ajast, mil Hodorkovski on viibinud õiguskaitseorganite raudses haardes, on tema varandus vähenenud 400 miljoni dollari võrra.

Rikaste venelaste tabelit pealiskaudselt vaadates tuleb tõdeda, et tooni annavad nagu ikka maavarad. Naftaärimehi on tabelis 27, metallitööstureid 22 ja maagaasiga ajavad miljoneid kokku üheksa suurärimeest.

See on muidugi üsna subjektiivne loetelu, sest üldjuhul on igal oligarhil mitmeid tegevusvaldkondi, mis taskuid täidavad. Nii ongi tabeli teine, 12,5 miljardi dollarilise  varandusega Roman Abramovitši rikkus pärit nii naftafirmast Sibneft kui alumiiniumitööstusest. Abramovitšit teab maailm nüüd, kui Londoni Chelsea jalgpalliklubi omanikku, kes möödunud suvel meeskonda vutitähti kokku ostes jalgpalluriteturu rahaga üle ujutas.

Ka Viktor Vekselberg, tabeli kolmas mees, kel vara ligemale kuue miljardi dollari jagu, teenib nii naftaärist (TNK) kui värvilisest metallurgiast (SUAL). Vekselberg pälvis maailma meedia tähelepanu tänavu veebruaris, kui ta Ameerika kollektsionääride käest üheksa Faberge'i muna. Juveliir Carl Faberge Vene tsaaridele loodud meistriteoste väärtuseks on hinnatud üle 1,1 miljardi krooni.

Pankureid on tabelis kümme. Täpsemalt neid, kelle põhiliseks rahaallikaks on märgitud pangandus. Teadupoolest on ju pea iga Vene rahahai äriimpeeriumi üheks kindlaks osaks osalus mõnes kommertspangas. Parim näide oleks ehk tabeli kuues, 5,2 miljardi kroonise varaga Alfa Grupi juht Mihhail Fridman.

Üsna üllatav on, et veel üsna hiljuti ida-naabri äritaevas kirkalt säranud täht Boriss Berezovski on praeguseks vajunud 47. positsioonile. Vägikaika vedu Vene võimudega pole ärile kasuks tulnud. Varandust on mehel järel “vaid” 620 miljoni dollari jagu.

Ainus naine “kuldses sajas” on Moskva linnapea Juri Lužkovi naine Jelena Baturina. 35. kohal oleva ärinaise 1,1 miljardile dollarile hinnatud vara hulgas on Moskva üks suurim ehitusfirma, kolm tsemenditehast, hotellid Sotšis ja ka 72 000 hektarit põllumaad Belgorodi oblastis. Moskva meerist abikaasa on aga deklareerinud oma aastasissetulekuks kõigest 300 000 dollarit.

Rikaste venelaste edetabeli noorimad liikmed on MDM-Panga omanikud Andrei Melnitšenko ja Sergei Popov. Mõlemal vanust 32 aastat ning kummalgi on varandust 1,2 miljardit dollari jagu.

Kõige rikkam vanur on 390 miljoni dollariga 71aastane Dmitri Zimin. Ta on Venemaal tuntud mobiilsidefirma Bi-line looja. 2001 aastal müüs ta firma aktsiad maha ning tegeleb pigem heategevusega.

Nähes, kuidas jõustruktuurid oligarhe on asunud pitsitama, on mees öelnud: “Tänan jumalat, et oskasin õigel ajal ärist ära tulla.” 

Väärib märkimist, et superikaste hulgas on kolm viinatöösturit (tegelikult on oma viinabisnis veel mitmel jõukuril, aga pigem väikese kõrvalhobina) ja kolm kullakaevandajat. Esindatud on ka teemantikuningas, hõbedakaevandaja, õlletööstur, koduelektroonikakaupluste keti omanik ning mahlatootja.

Tabeli viimane nimi on 210 miljoni dollari suuruse varanduse otsas istuv endine Lukoili tippjuht Ralif Safin, keda tuntakse rohkem poptäht Alsu isana. Sarnaselt Abramovitšile ostis ka tema hiljuti jalgpalliklubi. Tõsi, isegi Venemaa tähenduses teisejärgulise Sotši linna tiimi.