Hakomaade lugu läks kohtusse ja tulemus oli teile töövõit. (Vastaspoolt esindas Raidla Advokaadibüroo - toim.)
Lahendasime asja soliidselt.

Mis on teie tugevus?
No kõigepealt tuleks küsida, kas ma olen tugev. Ma tean liiga hästi oma nõrku külgi. Ma olen rohkem loovisik.
Ehk on minu tugevus, et ma ei piira oma vabadusi. Ma ei piira ennast sellega, et ma pean olema kõige edukam või mul peab olema kõige parem auto või kuidas ma välja näen.

Inimesed ise seavad endale aia ette. Näiteks nad peavad tingimata ööbima viietärnihotellides. Või neil on hirm pisikute ees. Nad ei saaks iial Aafrikas telgiga rännata.
Aafrika on teie kirg?

Möödunud esmaspäeval just tulin Ugandast ja Rwandast, kus ma olin viis nädalat. Ma olen käinud korduvalt Aafrikas eri riikides. Ma ei tea teist kohta maailmas, kus on nii lähedane kokkupuude looduse ja loomadega.

Te olete viis nädalat Aafrikas telgiga?
Me käime kahekesi, mu mees on bioloog ja teadusajakirjanik Indrek Rohtmets, kauaaegne Horisondi peatoimetaja ja tõlkija.
Me süveneme, kui me tahame, siis puhkame, kui tahame; läheme loomavaatlusretkele ja vaatame pühvlit või lõvi nii kaua, kui tahame. Tema pildistab ja mina filmin. Mul on olnud kaks filmi juba Eesti Televisioonis.

Tohoh?
"Osooni" olen teinud ühe klipi Tšiilist ja teise Krügeri rahvuspargist Lõuna-Aafrika Vabariigis. Mees räägib ja mina filmin. Nüüd on mul nii palju materjali Aafrikast, et kavatsen hakata lõikama kokku pikemat filmi.

Õhtuti lähete koju ja hakkate looduskirjandust lugema?
No näiteks National Geographic pole meil tellitud, sest tase on alla läinud. See on rohkem pildiraamat, aga National Society on olemas.

Aafrikas matkamiseks peab olema vist väga heas vormis?
Kehalise kasvatuse tundides ma ei viitsinud käia, aga kahel viimasel aastal olen hakanud jooksma koos koeraga. Ikka pikemalt ja pikemalt ning nüüd on ring kümme kilomeetrit.

See on muljet avaldav!
Mulle endale avaldab see ka muljet.Rwandas tuli võhmatrenn väga kasuks. Läksime gorillamatkale ja mul oli ettekujutus, et neil on oma kodu, me vaatame neid ja siis ma filmin ja võtan need kahesajakilosed loomad täies pikkuses pildile. Kes Eestist on neid üldse fotografeerinud - Rain Lõhmus vist?
Tegelikkuses alustasime sellega, et kõigepealt panime mäest seitsesada meetrit otse üles ja ma mõtlesin, et nüüd tuleb gorilla kodu. Aga ütlesin, et me kindlasti läheme veel mäest üles ja siis alla - ja nii läkski.

Gorillapoeg magas poolel teel, ta aeti üles, et ta viiks meid oma perekonna juurde. Aga ega tema ei küsinud meilt, kuidas sinna minna - see oli võimas, aga pingutav.

Kas on asju, mida te ei võtaks ette?
Vabatahtlikult ma ei hakkaks kasiinosid kaitsma. Ma ei saa aru - aasta ärimees on meil kasiino omanik! Ei saa lähtuda ühest asjaolust, peab nägema ahelaid, mida kasiinoäri endaga kaasa toob. Narkoärikaid ka ei kaitseks.

Mida te teete, kui hakkate aimama, et klient on suli?
Siis on advokaadi kohus öelda, et kohus tõenäoliselt hindab seda niimoodi.

Kas te siis näete pilku peale heites, et siin on...
...käkki keeratud. Ikka näen. Kui seadus on vastuolus õiglusega, siis kohus võib lähtuda õiglusest. Riigikohus on seda meil rakendanud ja õige ka.

Miks te esimene kord vandeadvokaadi eksamil läbi kukkusite?
Mõtlesin, et pean kindlasti tegema oma büroo, selleks pidin eksami tegema. Õppisin liga väheja kukkusin läbi.
See oli saatus. Mul oli Viljandis räägitud üks ruum oma kontori jaoks. Samal päeval, kui läbi kukkusin, sain Tallinnas Jaani kiriku ees kokku sõbrannaga, kes ütles, et kuule, ühest kolkast tuled ja veel suuremasse kolkasse lähed! Tallinna pead tulema!

Teil oli ettekujutus, et peab oma büroo olema?
Jah. Ma ei kujutanud ette, et keegi tahaks mind enda juurde võtta.

Nüüd mängite liigas, kus on kõrged panused. Näiteks Rein Kilgi juhtum, kus vastas oli allilmas mõjukas Kalev Kurg. Kas teid šantažeeritud on? (Kilgi väitel pettis üks tema firma tegevjuhtidest välja 28 miljoni kroonise väärtusega maatüki Tallinnas - toim.)
Ei, pole kunagi sellist asja olnud.

Pole tehtud pakkumisi, millest on keeruline loobuda?
Pole olnud ettepanekuid kliendi selja taga kokkulepete tegemiseks ega ole ka ähvardatud. Vahel ma mõtlen, et kas neid ettepanekuid on üldse nii palju, kui neist räägitakse.

Advokaadi kuvandi osa on edevus, esimese honorari eest ostetakse tingimata kabriolett.
No vaat, mul on ka Lexus. Praegu on, aga veel hiljuti oli Nissan Almera. Auto on ikka kunstlik isiksuse väärtuse tõstmise vahend. Võtsin Lexuse, sest ma sain soodustust. (Muigab kergelt)

Praktiline naisterahvas?
Võib-olla naistel pole kunstlikku upitamist nii väga vaja. Edaspidi ma Lexust ei võta. Ühtmoodi sõidavad kõik autod ja pealegi pole luksautod praktilised. Lexus on liiga madal ja sellega ei saa suurelt teelt kõrvale sõita.

Kas advokaadid omavahel ka vaatavad, mis autoga keegi sõidab?
Muidugi! Kuidas veel! Ega advokaadid pole teistsugused kui kinnisvaramaaklerid või teised inimesed. Muidugi on neid, kes tõesti võivad endale sellist luksust lubada, aga ma mõtlen, et pigem võiks anda sama raha heategevuseks.
Mul on kahju inimestest, kes elavad Lasnamäe korteris, aga bemm peab ukse ees olema.

Kas noored juristid on samasugused?
Kes neid noori juriste kõrgkoolis ikka väärtushinnanguid mööda kasvatab. Eks ole ka neid, kes ootavad aegu, mil helesinise taeva all roolivad unistuste autot, kõrval imekaunis vaikiv-imetlev tütarlaps. Aga see pole reegel.

Palju tänapäeval noor advokaadibüroo töötaja palka saab?
Ma ei tea, pole teiste käest küsinud. Arvan, et üle Eesti keskmise. (Mis on umbes 11 000 krooni).

Üle 30 000 krooni?
Ikka alla kolmekümne muidugi. Ilmselt ta saab natuke rohkem kui teised ülikooli lõpetajad.

Seadused Eestis muutuvad kiiresti. Euroopa Liidu õiguse tundmise vajadus on juurde tulnud, kas see annab noortele rohkem võimalusi?
Annab, aga bürood erinevad - mõned tegutsevad oma kinnises seltskonnas. On ka neid, kes tahavad kogu aeg just noori tööle võtta.

Miks? Noored on odavamad?
Ka see on üks põhjus. Aga siiski keeruline on end noorena nii sisse töötada ja saada väljapaistvaks advokaadiks. Eriti raske on oma bürooga alustada. Nüüd on pigem laienemiste aeg. Meie ju ka ühineme.

Mul on see uudis jäänud märkamata?
Jah, me pole veel ka rääkinud, nüüd pole mul Maria Mägi büroo, vaid on Mägi, Kraavi ja partnerid. Tööjõudu oli vaja, selliseid, kes on juba kogenud.
See on põhimõtteline muutus. Seni olete olnud sooloesineja.
Ma olen loomult loova mõtlemisega isik. Mulle pakub pinget ülesandeid lahendada, aga ma ei oska raha küsida. Mul on piinlik alati ja tundub, et on kallis. Ma olen ju Saaremaalt tulnud - mastaabid on erinevad. Muuseas, Veli Kraavi on ka Saaremaa inimene. Mul oli vaja mänedžeri, et mina saaksin tegelda juuraga.

Mis siis saab, kui üks teie klient läheb teise vastu?
Seda on juhtunud. Eesti on väike. Paljudel advokaatidel on nii, et ühes asjas oled vastasseisus ja järgmises asjas on ta sinu klient.

Kas see sisemist konflikti ei tekita?
Ega neid juhtumeid pole nii palju. Samas ma olen ka loobunud mõnest tööst, kui kellelgi on mõne minu alalise kliendiga konflikt.

Mõnd sõpra pole niimoodi kaotanud?
Ühispanga looga ma ei tea, kas olen kaotanud, aga ma pole ühe inimesega enam suhelnud. Saaremaal oli keerulisem - kui sa olid kellegi poolt, siis teine oli sinu isiklik vastane ja tema sugulased olid vastased.
Kuigi tõsi, pankadel on teinekord suhtumine, et kui klient on pätti teinud, järelikult advokaat ka - kes pole meie poolt, on meie vastu.

Siis te olete küll julge olnud! Teil oli ju Ühispangaga suur lugu? (Mägi nõudis kliendi huvides pangalt välja 18 miljonit krooni - toim.)
Jah, olen küll julge olnud. Ehk mul pole nii palju raha, et karta. (Naerab)

Mida inimesed teevad, kui saavad teada, et olete advokaat?
Mulle ei meeldi, et kui inimesed kuulevad, et ma olen advokaat, nad kangestuvad. Parema kontakti saab, kui elukutset ei teata.

Kas seda on ka juhtunud, et te ütlete, et ma olen Maria Mägi, advokaat, ja siis küsitakse, et kas te olete Monika Mägi sugulane?
Muidugi on. Esialgu oli üheselt selge, et ma olen Monika Mägi tütar. Tegutsemisalad on meil erinevad, üks tegeleb kriminaal- ja teine tsiviilõigusega. Kui selgub, et ma tütar ikka pole, siis küsitakse, et kas sugulane. Ei ole sugulane. Võin öelda, et pigem hingesugulane.

Ekspress on võtnud Vladimir Panovi juhtumi järgi laita, et tunnistajad saavad nüüd oma ütlustest loobuda ja õiglased otsused löövad vankuma.
Kohus peab ikka hindama õigluse seisukohalt. Iseasi juba, kas ta seda teeb.

Kuidas te suhtute sellesse, et õiguskantsleriks saab advokaat?
Miks mitte? Riigikohtu esimees on ka advokaat. Muuseas samast büroost. Muidugi tekib küsimus, kas ta suudab olla objektiivne, kui ta on harjunud valima poolt...

...Ja selle eest ka raha saama...
...Aga ma ei taha suhtuda kõikidesse advokaatidesse läbi niisuguse rikutuse astme. Miks ei võiks advokaadist loota tugevat avaliku ameti kandjat?

Mis te arvate Allar Jõksi mahavõtmisest?
Ma ei tunne Jõksi isiklikult ja see pole ka küsimus Indrek Tederi headusest, aga ma ei pea Riigikogu käitumist õigeks.
Minu meelest tegi Jõks oma tööd hästi. Ma oleksin eeldanud, et ta jätkab. Ta on tõestanud ühiskonnale, et selline amet on vajalik ja sellel on oma roll täita.

Väike, aga ere

  • Maria Mägi-Rohtmetsa (46) advokaadibüroo ei kuulunud Eesti suurimate hulka, kuid paistis silma värvika klientuuriga (Rein Kilk, Hans H. Luik, Aivo Pärn, Endel Siff).
  • Büroo 2006. aasta äritulu oli seitse miljonit krooni.
  • Läinud aasta lõpul lõi ühise advokaadibüroo Mägi, Kraavi & Partnerid koos advokaat Veli Kraaviga (36).

Maria Mägi räägitud anekdoodid advokaatidest

  • Mis vahe on kahel avariikohal? Ühes on auto alla jäänud koer ja teises advokaat.
    Õige vastus: esimesel juhul on avariikohal pidurdusjäljed.
  • Kaks härrasmeest jalutavad kalmistul. Ühele hauakivile on kirjutatud: "Siin puhkab advokaat ja hea inimene."
    "Kas tõesti on surnuaial nii vähe ruumi, et kaks inimest maetakse ühte hauda?" küsib üks mees teiselt.